Подтепето

новини

15 Юли, 2018

Моторист загина след удар в трактор край пловдивско село

33-годишният мъж е бил без книжка за тази категория

Млад мъж е загинал, докато е шофирал мотор след удар в трактор. Инцидентът е станал на изхода на с. Чоба в посока Болярино около 17 часа днес. Установено е, че мотоциклет Сузуки се ударил в завиващ наляво трактор. Мотористът, 33 г., без необходимата категория, е починал в линейката на път за болница. 24-годишен е управлявал трактора, няма употреба на алкохол. Причините за птп се изявяват от служители на ру Раковски.

 

» повече
15 Юли, 2018

11+1 цитата на прочутия руски писател, драматург и лекар Антон Павлович Чехов

111 години от кончината на един от най-добрите майстори на къси разкази в света

илюстрация: Уикипедия/"Портрет на Чехов" от Исак Левиан

„Медицината е законната ми съпруга, а литературата е моя любовница." - казва великият руски писател и драматург Антон Павлович Чехов, който почти през целия си живот, докато пише работи и като лекар. Чехов се ражда на 29 януари 1860 г. в Таганрог, Русия, и умира на 44-годишна възраст на днешната дата през 1904 –а година.

Той остава в историята на световната литерура с множество къси разкази и пиеси. За 26 години творческа дейност създава около 900 произведения. Много специалисти го считат за един от най-добрите автори на къси разкази в света. С тях помага на читателя дори и днес да прозира в дълбочина човешката същност и смисъла ...

» повече
15 Юли, 2018

Къде са най-красивите гледки на залеза под тепетата

Снимка на корицата: george_photographer88

Във фотографията може би залезът е едно голямо клише и има стотици кадри, които ни разкриват красотата на слънцето, бавно скриващо се между облаците. Няма обаче човек, който да не остане безмълвен от великолепието на цветовете, които природата ни рисува. В Пловдив няколко са местата, от които гарантирано, дори и без особени умения с камерата, ще успеете да хванете последните слънчеви лъчи и ако сте късметлия, гледката ще е впечатляваща.

Снимка: jelev92

Безспорно това, за които веднага ще се се досетим, са върховете на тепетата. Без значение дали изберете да достигнете до най – горната точка на Бунарджика, Трихълмието, Джендема, обещаваме ви, че при благоприятни атмосферни условия, няколкото крачки в повече догоре, ще си струват. Може би ...

» повече
15 Юли, 2018

Пловдив се готви за Световно по кану-каяк

Възстановен е и изгорелият преди две години хангар, разширен е пресцентъра и финалната кула също е ремонтирана

Световните първенства не приключват в неделя вечер. Пловдив очаква с нетърпение старта на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 26 до 29 юли. На гребната база текат последни приготовления, като бяха извършени козметични подобрения на финалната кула, най-сериозното от които касае реконструкцията и разширяването на пресцентъра. Възстановен е и изгорелият преди две години хангар, който се запали точно преди старта на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени през 2016 г.

„Вече имаме сериозен опит в организацията на първенства от най-висок ранг и аз съм убеден, че ще проведем и ...

» повече
15 Юли, 2018

Комедията „Книга за възрастни” и документалния „С тук-тук из Етиопия” неделя вечер на Филмови нощи във Филипополис

Неделя вечер ви очакват два филма с лек дух и много смях, благодарение на които да починете преди работната седмица. Това са комедията на Бил Холдерман „Книга за възрастни” и италианския „С тук-тук из Етиопия”.

Започваме в 21:10 със забавния „КНИГА ЗА ВЪЗРАСТНИ”, в който звездите Джейн Фонда, Даян Кийтън, Кандис Берген и Мери Стийнбъргън се събират ежемесечно в читателския си клуб. Следващата книга в списъка е “50 нюанса сиво”! Тя ще донесе нужната свежест и разнообразие, за което копнеят в животите си, и ще промени начина, по който гледат на връзките си.

От 23:30 ще бъде прожекцията на документалния филм на Лудовико де Майстре „С ТУК-ТУК ИЗ ЕТИОПИЯ”, който проследява пътя на приключенците, които достигат река Омо ...

» повече
15 Юли, 2018

Изненада: Обявена е обществена поръчка за осветление на Колодрума

Близо 800 000 лева ще струват още нови лампи за неизползваемата зала

Избраният изпълнител ще трябва да демонтира досегашното светлинно оборудване и да монтира ново в рамките на 12 месеца

 

Таня Грозданова

Община Пловдив е обявила открита процедура по обществена поръчка на стойност близо 800 хиляди лева за дообрудване на осветелението в многомилионната Многофункционлана спортна зала Колодрума. Обявата е публикувана в края на работната седмица.

Строителството на Колодрума струва на общинския бюджет над 50 милиона лева до сега, а залата пустее.

Припомняме, че в края на месец юни Спецпрокуратурата пое проверката за разходваните средства по изграждане на залата. До тук се стигна след решението на Върховна касационна прокуратура от 22 май тази година преписката за начина на изразходване на средствата ...

» повече
15 Юли, 2018

Майки от Пловдив започнаха безсрочен протест до Общината

Палатков лагер в Пловдив няма да има, но присъствието на недоволните ще постоянно 

Соня Попова

Протестът „Системата ни/ги убива“ достигна до града на тепетата близо месец и половина след началото на палатковия лагер в столицата. В събота сутринта десетки майки на деца с увреждания от Пловдив се събраха пред сградата на Общината на пл.“Стефан Стамболов“ № 1. Те настояват за достоен живот на децата им. Протестиращите искат държавата да приложи справедлив диференциран подход към нуждите на самите деца и нуждите  на техните семейства.  

Хората са единодушни, че протестът им е мирен. Майките декларираха, че няма да опъват палатки, но ще има постоянно присъствие от тях в градинката отстрани на кметството. Те имат разрешително за ежедневни протестни действия в рамките ...

» повече
15 Юли, 2018

Цял ден йога и забавления на Бунарджика

Любимото тепе в центъра на Пловдив се превръща за пореден път в място за чудесно събитие, насочено към младежта на град Пловдив. Деца, тинейджъри и пораснали са поканени да се включат в първия по рода си Йога Арт Фестивал "Пловдив за младите".

Денят ще бъде изпълнен със съчетаване на Йога практика, под съпровода на музика на живо - DJ, оперно и народно пеене. Ще се насладите на лечебните звуци на тибетски пеещи купи и други инструменти.

Вижте цялата програма:

10:00 – 11:00ч – Йога за деца
11:00 – 12:00ч – Рисуване за деца
12:00 – 12:10ч – Официално откриване на Фестивала
12:10 – 12:30ч – Лекция за отключване на творческият потенциал чрез Йога, музика и рисуване
12:30 – 13:00ч – Изпълнение ...

» повече
15 Юли, 2018

Няма да може да се минава по Бетонния мост до обяд

За седем часа днес от 06:00 ч. до 13:00 ч. се затваря за движение Бетонния мост. Това се казва в съобщение на ОП „Организация и контрол на транспорта“. Причината е подмяната на осветителните тела по съоръжението, което налага и промяна в маршрута  на автобусни линии №1, 11, 27 и 36 от общинската транспортна схема.

Вижте как ще се движат те през това време:

Линия №1 /АПК „Тракия” – кв. „Коматево“/: бул. „Цар Борис III Обединител“ – спирка №12 – хотел „Тримонциум”, направо по ул. „Найчо Цанов“ – спирка №375 – надлез „Родопи”, десен завой по ул. „Даме Груев”, спирка №376 – „Даме Груев” 1, спирка №377 – Събота пазара, направо по ул. „Бяло море“ – спирка №16 – ул. „Бяло море” 4, ляв завой по ул. „Димитър ...

» повече
14 Юли, 2018

„Сикарио 2: Солдадо” и българският „Дъвка за балончета” тази събота на Филмови нощи във Филипополис

С пълна сила продължават летните „Филмови нощи Филипополис след дългоочакваната прожекция на модерната класика „Матрицата”. В събота вечер пловдивчани ще могат да си подарят един от най-качествените тазгодишни трилъри – „Сикарио 2: Солдадо”, както и да видят за пореден път българския хит „Дъвка за балончета”

Тази вечер от 21:10 Бенисио Дел Торо и Джош Бролин се завръщат в лятно кино „Орфей”, за да ви разкажат трогателната и напоена с кръв история на „СИКАРИО 2: СОЛДАДО”, развиваща се по границата между Мексико и САЩ. Според критиката продължението на изключителния първи филм по нищо не отстъпва на своя предшественик. Историята този път е още по-мащабна и обхваща тоталната война, която Алехандро и Мат развихрят между картелите. А едно малко момиче може би ...

» повече