Плува ли срещу течението Александър Секулов?

Нощна смяна

В Пловдив авторите просто не се четем, заяви той

Стефка Георгиева

Нощта на литературата е събитие, дългоочаквано от четящите хора. Нощта бе отбелязана на няколко места в града под тепетата, а в галерия U PARK Александър Секулов представи новата си книга „Море на живите“ в неформална и приятелска обстановка.

Още в самото начало Секулов заяви, че разграничава своето аз в Пловдив от онова, което пише книги по бреговете на различни морета. Не е ясно дали той намира литературата или тя го очаква на някой лазурен бряг, но резултатът кара публиката бурно да аплодира и коментира стиховете. По негово мнение, литературата трябва да извисява човека, да го кара да стъпва на пръсти, да радва и да носи светлина. Това прави „Море на живите“, която е написана само за месец, а стиховете следват последователност, която обшива цялостното възприятие за света през очите на автора.

Водещата на формата „Код червено: Литература“, постави Секулов в изключително непривична за него ситуация. Обикновено той задава въпросите, а не обратното. Плува ли Александър Секулов срещу течението? Това не е въпрос, който може да открие своя отговор така лесно. „Аз не знам дали изобщо плувам“,отговори гостът на литературния формат. Въпросите към него летяха един след друг. Той обсъди с публиката какво е мястото и каква е ролята на писателя у нас, като сподели, че не носи шинела на занаята, защото не се възприема по този начин. „Да се приемаш твърде сериозно не е добре“, заяви той пред слушащата го с интерес публика, сред която имаше и негови колеги от творческите среди…

Цялата статия четете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.