Гетсби пак събра компанията, този път в Тотал спорт

Нощна смяна
Над 400 души се върнаха в 20-те години на миналия век с танци и визия
Естетика, имаме нужда от естетика, подчертаха ретро маниаците
 
Аня Петрова, Фото: Паолина Трионска
Суинг парти в тютюневото градче телепортира пловдивчани в 20-те години на миналия век. Великият Гетсби отново събра компания. Летс парти, обявиха началото на винтидж купона в Тотал спорт сред ретро коли, мирис на дамско червило, аплодиращи мигли и ухание на тежък парфюм. Гетсби естествено го нямаше, но духът на времето от романа на Фицджералд бе в Пловдив снощи. Близо 400 души, сякаш за кратко пръкнали се от друго измерение, танцуваха до сутринта в комплекса. Шарени дамски рокли, пера и шапки, впити мъжки сака, тиранти и папионки.  Гримьорите и фризьорите се постараха всеки да се почувства като част от великия роман и визията от последващите го филми, която както може да се очаква е инспирирали това течение днес.  Обичам да се връщам назад във време и обожавам стила на суинга, казва студентката Радослава. Тя и още десетки жени бяха преобразени във визията на класическия стил и сякаш бяха гаджета на контрабандисти на алкохол или прохождащи актьори в Холивуд.  
Гримьорката Галина Попова ни разказа за особеностите в суинг стила и изненадващия интерес на младото поколение към тази култура. Характерни  са блестящите и красивите неща. Очната линия и добре подчертани очи. Едно време са използвали въглен в очите.Колкото по-блестящо е, толкова по-красиво, но трябва да бъде съчетано в  подходящия вариант на подходящото лице. Прическите са характерни с многото аксесоари – вълни, пера. Жената тогава е имала щастието да бъде в центъра на вниманието, именно защото е акцентирала върху себе си, обяснява Попова, докато гримира поредна суинг маниачка в импровизирания си салон край кортовете за скуош в Тотала. Казва, че е имало голям интерес към плаката за това събитие, който залепили в салона си. Изненадващо за нея самата са именно младежите на по 16 години, които са били наясно кои са диджейте, какво по-точно представлява тази музика и желанието им да присъстват на подобен тип събитие Трябва да се наблегне на естетиката от ранна детска възраст, казва тя. Децата изграждат грешна представа от медиите, а е хубаво да имаш мнение и да не си в масата. Да имаш собствен стил, подчерта стилистката. Естетика, имаме нужда от естетика. Тя е изкоренена от нашата действителност. А без естетика отношение и погледът към живота са изкривени. Това ни е огромният проблем, допълни я момичето, което се гримираше за партито.
Тези мероприятия са за хора, които са се родили по грешното време, коментираха дами, излезли да покажат цигаретата си. Щом грамофонната плоча се завъртя даде живот на тухлените стени и всеки човек в залата успя да се потопи в магията на безсмъртния суинг.
Споделете ни във:

2 коментара за “Гетсби пак събра компанията, този път в Тотал спорт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.