Подтепето

нощна смяна

04 Дек, 2016

Dire Straits: Нека всички да направим така, че отново да се върнем в България

Заместникът на гения Марк Нопфлър – Терънс Рейс възроди най-големите хитове на бандата

Когато говорим за рок, няма как да не споменем някои величия от близкото минало, които тотално промениха звученето на световната музика. Така наречените легенди, които дадоха началото на нещо ново, от което всичко тръгна нагоре за рока. Можем да изпаднем в подробности и да ги изброим, но смисъл няма, защото всички знаят за кои групи става въпрос.

Dire Straits са едни от тези величия. Създадени през 1977 г. от Марк Нопфлър, Дейвид Нопфлър, Джон Айлсли и Пик Уитърс, техният блус рок разтърсва сцената със смислени текстове, отличаващ се китарен звук и приближаващи се понякога до кънтрито ритми.

През годините бандата се развива все повече, като бързо си печели приза „Легенди“ в рока, така че не е чудно, че няма как да водим разговор за качествена музика и да не ги дадем за пример.

През 1995 г. Марк Нопфлър окончателно напуска групата, за да се съсредоточи над солова кариера, но сега, през 2016-та членове на бандата се обединяват с нови попълнения, за да ни предоставят Dire Straits Experience. Оригиналните членове Крис Уайт и Крис Уитън събират останките от тези гиганти и така се възраждат от пепелта. Новодошлите изпълнители Майкъл Феат, Тим Уолтърс, Саймън Картър, Пол Джери и вокалът, заместващ Марк – Терънс Рейс, може да са нови имена за свикналата с оригинала, публика, но истината е, че професионализмът им е на също толкова високо ниво.

Това доказаха снощи, когато зала Колодрум се напълни заради двучасов концерт, посветен на най-емблематичните хитове на Dire Straits. Гласът на Терънс изключително много се доближава до този на Марк, затова разлика в изпълненията почти нямаше, а уменията му на китарата са забележителни. И не само неговите. Всички до един са чудесни музиканти, боравят с инструментите все едно пишат с химикал – толкова ловко, все едно е най-естественото нещо на света. 

Целият текст и снимки от концерта може да видите на КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "нощна смяна"

Подобни новини