Подтепето

нощна смяна

11 Окт, 2017

Вижте дома на великия бас Борис Христов в Рим

Музеят „Борис Христов“ – София, гостува в Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив с тематична изложба

От сряда вечер късчета от италианския дом на световноизвестния български бас могат да бъдат видяне под тепетата. Мястото е фоайето на II етаж на Дома на културата „Борис Христов“. Изложбата „Рим, Борис Христов“ на фотографа Светослав Чулин е в рамките на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност на музеите в България като част от устойчивото развитие“. Организатори на срещата: Регионален етнографски музей – Пловдив в партньорство с Национален политехнически музей и Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

 „Рим, Борис Христов“. – така някога великият артист е подписвал многобройните пощенски картички, изпращани до близки и приятели.

Сега под това заглавие в 32 фотографски ...

» повече
09 Окт, 2017

Берлински психеделичен хардрок завладя Пловдив

Берлинската психеделична хардрок банда Redlake Circus гостува за първи път в България

Йоана Иванова

Берлин срещна Пловдив, за да свърже психеделичния хардрок с алтернативния рок. Резултатът – една магическа нощ, оставила траен отпечатък върху родната клубна сцена.

Събитието е част от проекта "Berlin-Sofia:connected" във второто му издание. Този път домакин беше българската алтернативна рок банда ТДК, която сподели сцената с берлинските си гости Redlake Circus в Club VOID в Пловдив.

Първи на сцената излязоха любимите на пловдивските меломани ТДК. Само няколко минути на сцената и едва две песни бяха нужни, за да накарат публиката да скандира името им.

ТДК се откроява сред алтернативното рок звучене на родните групи със силно застъпени елементи на ню-уейв и стоунър рок и ярко присъствие ...

» повече
07 Сеп, 2017

Липсата на култура не прощава!

 

Мъж посрещна президента върху автомат за електронно таксуване

Автоматите за електронно таксуване, които трябваше да бъдат пуснати в експлоатация преди година и половина, така и не заработиха. Дали скоро ще успеем да си купим билетче за градския транспорт от тях, можем само да мечтаем, но пловдивчанин намери алтернативно приложение на съоръжението, поставено на площад „Съединение“.

При драконови мерки за сигурност, в Деня на Съединението, посрещнахме редица държавни представители, сред които и президентът на републиката Румен Радев. Всеки един от хората, които успяха да се доберат до площада и да видят тържествената заря в 20:30 часа, беше старателно обискиран. Контролът на тълпата, обаче, приключи с това, тъй като никой не обърна внимание на поведението на някои от присъстващите.

Липса на ...

» повече
29 Авг, 2017

Artnewscafe чества деветата си годишнина със стрийт парти

Емблематичното арт кафене  Пловдив ще отбележи рождения си ден с традиционно парти с гост-диджеи ще се състои в деня на Съeдинението и празник на града 

Както всяка година в началото на септември Artnewscafe чества своя рожден ден със специално парти. Тази година цифрата е 9 – 9 години, откакто Веселина и Катрин Сариеви отварят заведението, което бързо се превръща в място за срещи, културни събития и изложби, единствената в България библиотека с международна арт преса, идеен хъб и не на последно място – в ключова парти локация.

Деветият рожден ден тази година съвпада с най-специалния ден на Пловдив – деня на Съединението. На 6 септември, вторник, от 20:00 ч. в кафето ще започне голямото празнично честване със специално стрийт парти с музика ...

» повече
26 Авг, 2017

Марица Брас Бенд и DroneUp вдигнаха Пловдив във въздуха

Стотици се събраха на откриването на филмовия фестивал

Филмовите фестивали в Пловдив стават все повече, а DroneUp направо вдигна гостите на събитието във въздуха. Организаторите са се постарали изключително добре и двата екрана, на които се прожектират филмите, бяха готови за действие часове преди началото на събитието.

Още преди самото начало на фестивала за филми, снимани с дрон, имаше музикална програма, която накара пловдивчани и гостите на града да затанцуват в самото сърце на града. Един от най-популярните DJ, които все още съхраняват духа на плочите, Skill зарадва посетителите на хоризонталния екран, под който се събраха десетки хора два часа преди началото на събитието. Точно в 20:00 часа, музиката от пулта на Skill спря и се появиха музикантите на ...

» повече
12 Авг, 2017

Идва най-яркият метеоритен дъжд

Между 60 и 100 падащи звезди на час ще можем да наблюдаваме тази вечер

Ще можем да станем свидетели на един от най-ярките метеоритни дъждове виждани през последните десетилетия. Падащите звезди се наблюдават от 9-ти този месец, като техният пик се очаква да бъде тази нощ. Между 60 и 100 падащи звезди на час ще можем да видим тази вечер, като в Пловдив вече има организирани няколко групови наблюдения на Персеидите, едно от които ще се състои в Куклен. Други пловдивчани решиха да се съберат на тепетата, за да се насладят на красивата гледка, като много от тях са категорични, че ще се „въоръжат“ с фотоапарати.

Персеидите са най-популярният поток метеорити. Тази година ще можем да наблюдаваме двойно повече падащи ...

» повече
23 Юли, 2017

Гледайте „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ“ и „КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ“ тази вечер на „Филмови нощи във Филипополис“

„Филмови нощи във Филипополис“ продължават с френския блокбастър от легендарния режисьор Люк Бесон „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ“ на 3D, като по-късната прожекция ще бъде „КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ“ с участието на Пенелопе Круз,  на носителя на Оскар Фернандо Труеба.

От 21:10 ч. ще имате възможност да се потопите за пореден път в дълбоките води на култовите френски комикси за Валериан и Лорелин с помощта на най-скъпия френски филм в историята на киното – „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ“ с участието на Дейн Дехаан, Кара Делевин, Клаи?в Оуен и Риана. Деи?ствието се развива в далечния XXVIII. Двама космически специални агенти - Валериан и Лорелин се отправят на мисия на удивителния кораб Алфа, дом на стотици хиляди същества от ...

» повече
22 Юли, 2017

Гледайте „Войната за планетата на маймуните“ и „Валериан и градът на хилядите планети“ на Филмови нощи във Филипополис

За почитателите на киното, тази вечер в Лятно кино „Орфей“, можете да гледате  „Войната за планетата на маймуните“ на Мат Рийвс и „Валериан и градът на хилядите планети“ на Люк Бесон

От 20:10 можете да гледате „Войната за планетата на маймуните“ 3D. Трилогията за генно модифицирани шимпанзета с човешки разум и емоции поставя край на линията възход-зора-война с епично разчистване на сметките между последните оцелели от двете раси.

Две години след Зората крехкият мир между хора и маймуни е разрушен и жестокият Полковник (Уди Харелсън) настъпва в горите край Сан Франциско, за да убие водача на приматите Цезар (Анди Съркис). С трупането на мъртви маймуни по пътя на военните всяка надежда за мир се изпарява, а косматият лидер тръгва ...

» повече
21 Юли, 2017

Испанска фиеста разтърси центъра на Пловдив

С богатия си репертоар, те са участвали във фестивали на 5 континента

Популярната испанска група "Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес разтърси снощи центъра на Пловдив по време на безплатния концерт, който музикантите изнесоха на сцената пред Община Пловдив. На мястото на събитието заедно пяха и танцуваха много пловдивчани, туристи и групи от участници в провеждащото се в момента в Пловдив, Световно първенство по гребане за младежи и девойки. 

Преди концерта, музикантите от групата имаха среща със заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков, който ги посрещна в заседателната зала на Община Пловдив. Той ги поздрави с „добре дошли“ в града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година и ги приветства сърдечно за усилията и големите ...

» повече
19 Юли, 2017

Гледайте „Kолите 3“ и „Лудетини“ тази вечер на „Филмови нощи във Филипополис“

Тази вечер „Филмови нощи във Филипополис“ продължават с третата част от любимата детска поредица „КОЛИТЕ“ на впечатляващо 3D и прожекция на италианския филм „ЛУДЕТИНИ“.

От 21:10 ч. всички малки (и големи) посетители на „Филмови нощи във Филипополис“ ще имат възможност да видят още веднъж „КОЛИТЕ 3“ – последна част от обичаната поредица за Маккуин Светкавицата, който след тежка катастрофа се изправя пред най-голямото си предизвикателство. Притиснат от новото поколение безумно бързи коли, които бавно, но сигурно завземат спорта, той ще трябва да премине лимита на ограниченията си, ако иска да победи.

От 23:30 ч. ще бъде прожекцията на италианската драма/комедия „ЛУДЕТИНИ“  на Паоло Вирдзи. Филмът разказва историята на едно непредвидимо приятелство между две жени. Те бягат от психиатрията ...

» повече