Подтепето

нощна смяна

25 Май, 2017

Абитуриенти пристигнаха на бала с кола на пътна помощ (ГАЛЕРИЯ)

 

Момичетата от Дървото и Хуманитарната като от червения килим

Учениците от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване (ПГВАД) и Профилираната хуманитарна гимназия (ПХГ) в Пловдив посрещнаха заедно празника на абитуриентите в Новотела. Тенденцията и при двете училища бяха големите автомобили, и джиповете, някои от които сякаш караха булки, а не ученички. Ретро мерцедес, кадилак и още няколко автомобила, които са истинска класика от изминалите десетилетия, но тоталния хит на вечерта бяха двамата младежи, които пристигнаха с кола на пътна помощ.

 

Автомобилът, който е предвиден да извозва закъсали превозни средства, се забеляза от далече с шумните клаксони и тромбони, които озвучиха пристигането на абитуриентите. Те бяха възседнали вратите на превозното средство, по пример на намиращите се по-напред в колоната 5-6 ...

» повече
25 Май, 2017

Пъстър индивидуализъм и модерни визии показаха абитуриентите от Руската

Доста момчета отказаха строгите официални костюми

Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства празнуваха заедно

Йоана Иванова

В бляскаво модно събитие превърнаха абитуриентския си бал учениците от Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. Двете гимназии избраха хотел „Марица“, за да отпразнуват края на средното си образование.

Дори дъждът не успя да развали празника на абитуриентите или да помрачи красотата им. Сред учениците от Руската се наблюдаваше разнообразие от визии, като впечатление правеха не само дамите, но и младите мъже.

Дълги изящни рокли в черно, голи гърбове, апликации от цветя, красиви дантели и наметки от изкуствена кожа бяха акцентите на вечерта, а разнообразието от цветове не се ограничаваше само до ...

» повече
24 Май, 2017

Цял клас от Английската пристигна с отворен микробус на бала

 

Търговската и Английската гимназии посрещнаха заедно абитуриентската вечер

Мотори задимиха улицата пред Новотела

Момичетата шашнаха със стил и елегантност

Две от елитните пловдивски гимназии отбелязаха заедно празничната вечер за 12-класниците. Това са Търговската и Английската, които демонстрираха стил и елегантност по време на тазгодишните балове. Безспорна атракция бе един от абитуриентските класове на езиковата гимназия, който пристигна с отворен бус. Фанфари, викове, броене от 1 до 12 и звук от форсиращи гуми – така пристигна випускът, чийто клас бе почти изцяло от момчета.

И докато костюмираните младежи впечатлиха и оглушиха публиката, друг направо задуши семействата и гостите на абитуриентите. Това е млада дама, която пристигна на своята празнична вечер, възседнала пистов мотор, а около нея се бяха наредили още около 6-7 ...

» повече
22 Май, 2017

След нощ в музея Петьо вече ще си мие ръцете

С много нови придобивки и без опашка посрещна Природонаучният Европейската нощ на музеите (СНИМКИ)

Таня Кънева

5-годишен хлапак от Пловдив стои пред витрина в любимия музей на децата под тепетата и се взира във висока тънка стъкленица. Физиономията му е меко казано ужасена, а в очите му се чете искрена погнуса. Там зад стъклото са експонирани различни паразити от рода на червеите.  Баща му съзира златна възможност и обяснява: „Петьо, виж сега, ако продължаваш да пипаш всичко и бездомни кучета, и котки, а после да ни си миеш ръцете, ще имаш ей такива паразити в стомаха“. И за да подсили ефекта, бащата на Петьо забива пръст в стъклото, точно срещу най-дългия и гаден червей.  Петьо се закле да ги мие ...

» повече
21 Май, 2017

Старият град оживя в Европейската нощ на музеите 2017 (ГАЛЕРИЯ)

Изложби във възрожденските къщи и концерти по калдъръмените дворове привлякоха малки и големи

Градската галерия срещна хиляди посетители с художниците на Пловдив

Тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” предложи богата и разнообразна програма на посетителите. В различни обекти на ОИ „Старинен Пловдив” малки и големи се потопиха в света на културата и изкуството.

В  Сводестата зала на Балабановата къща пловдивчани и гости на града имаха възможността да разгледат фотографската изложба „Отблизо” на Христофор Ташев. Авторът е любител фотограф, който просто снима това, което вижда. Хората, които среща; лицата, които му говорят; душите, които му се „разкриват” чрез погледа, жестовете, разказите си.Целта му е да запази усещането си за момента, мястото, случая, изживяването, за тях - хората -„Отблизо”.

В Дълбоката ...

» повече
21 Май, 2017

Ако беше богиня...

Трибютът на Шаде накара публиката да замълчи

Стефка Герогиева

Едва ли има по-нежно, грациозно и спокойно създание от певицата Елена Сиракова, която не само накара публиката да ахне, но и да забрави за иначе традиционния бис на всеки концерт, който е грабнал сърцата ви. Ако се чудите за какво говорим – за трибюта на Шаде, който се състоя в петък вечер в Би Боп Кафе, а главните виновици за нежната вечер са Елена Сиракова – вокали, Димитър Льолев – саксофон, Калин Жечев - клавишни, вокали, Волен Милчев - бас, вокали, Стефан Цеков - ударни, вокали, Иво Лобутов – китара и Атанас Попов – перкусии.

Няма как да не припомня същата ситуация, която се случи преди две години в двора на Драматичния театър, когато същите музиканти буквално разплакаха публиката ...

» повече
15 Май, 2017

„Биг бенд Пловдив“ засвири рок на Полинеро фест

Васко Кръпката и Данчо Караджов пристигнаха специално в Пловдив за снощния концерт

Паулина Гегова

Впечатляваща завършваща рок вечер ни поднесоха от Полинеро фест снощи, но преди нея имаше още две, които изпълниха седалките на Летния театър в подножието на Бунарджика.

Юбилейното десето издание на феста беше с вход свободен за всички ценители на музиката. Единствено снощи имаше дарителски вход, събраната сума от който ще отиде за достойна кауза – нещо, което се е превърнало в традиция за Полинеро.

И макар че по-голямата част от народа беше в София на прощалния концерт на Deep Purple, Пловдив също се превърна в рок столица за цели три дена. Това издание на Полинеро рок фест беше малко по-различно от останалите до сега. 90% от програмата ...

» повече
12 Май, 2017

Исторически концерт: Най-известната цигулка в света звуча в най-стария жив град в Европа

Звукът от безценния инструмент събра слушатели и под прозорците на Балабановата къща

Елизабет Питкерн разказва за Пловдив с възторг, а градът още дълго ще разказва за нея и Червения Страдивариус

Виртуозната цигуларка води двама възпитаници на НУМТИ на фестивал в Ню Йорк

Таня Грозданова

Дата 11 май 2017-а година ще остане в културните хроники на Града под тепетата с исторически концерт от програмата на VIII-то издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Снощи в голямата възрожденска къща на Стария Пловдив се състоя втория концерт от програмата на пролетното издание на елитния бутиков фестивал – „Червената цигулка - The Red Mendelsohn Stradivarius“.

На събитието имаше правостоящи буквално във всяко кътче на големия салон, а звукът, излизащ от виртуозните пръсти на ...

» повече
11 Май, 2017

Плува ли срещу течението Александър Секулов?

В Пловдив авторите просто не се четем, заяви той

Стефка Георгиева

Нощта на литературата е събитие, дългоочаквано от четящите хора. Нощта бе отбелязана на няколко места в града под тепетата, а в галерия U PARK Александър Секулов представи новата си книга „Море на живите“ в неформална и приятелска обстановка.

Още в самото начало Секулов заяви, че разграничава своето аз в Пловдив от онова, което пише книги по бреговете на различни морета. Не е ясно дали той намира литературата или тя го очаква на някой лазурен бряг, но резултатът кара публиката бурно да аплодира и коментира стиховете. По негово мнение, литературата трябва да извисява човека, да го кара да стъпва на пръсти, да радва и да носи светлина. Това прави „Море ...

» повече
10 Май, 2017

Литературната нощ се спусна над Пловдив

Вижте пълната програма на събитието

Едно от любимите събития за четящите хора вече е на прага ни. Това е Нощта на литературата, която и тази година ще се отбележи в няколко града на страната ни, сред които и Пловдив.

10 различни обекта, сред които читалища, книжарници и заведения, ще отбележат литературната нощ със специална програма. Ето какво ви очаква на 10 май:

Народно читалище „Алеко Константинов-1954“  

Стефан Попов чете

откъси от: Лукас Берфус –Швейцария

Катержина Тучкова – Чехия

бул."Шести септември" № 160                

 

Книжарница  „Хермес –Централ“

Младен Влашки чете 

откъси от: Хавиер Мариас - Испания       

Пьотр Пажински- Полша

http://hermesbooks.com/about_hermes

ул.“Княз Александър I“ № 43

0899997716

18.00 – 20.30ч.

 

Балабанова къща                

Ваня Давчева чете

откъси от: Лаура Черняускайте - Литва

Йосефине ...

» повече