Подтепето

нощна смяна

12 Дек, 2017

Проф. Козлуджов: През последните 20 години не съм гледал по-добър български филм от "Дъвка за балончета"

Теодора Духовникова и Иван Юруков си тръгнаха с подаръци след премиерата в Пловдив

Таня Грозданова

Ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов, коментира, че през последните 20 години не е гледал по-добър български филм, излизайки от залата след премиерата на „Дъвка за балончета“.

Екипът на най-новия български филм дойде на крака за първата прожекция на лентата  в Града под тепетата снощи по покана на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Любимците на зрителите Теодора Духовникова (Биляна) и Иван Юруков (Калин), Андрея Захариев и Аглея Гумнерова (детските образи на Калин и Биляна), заедно с  режисьорът Станислав Тодоров – Роги пристигнаха специално от София за събитието кино „Арена“ в Мол Марково Тепе.  

С Теодора буквално слязохме от сцената на Народния ...

» повече
06 Дек, 2017

Ген. Явор Матеев ряза торта със сабя

Началникът на Пловдивският гарнизон отпразнува рожден ден по генералски

Министър и Владика почетоха тържеството  

На един генералски юбилей се насладиха стотици отбрани гости снощи в Новотела в Пловдив. Точно 50 години навърши на 5 декември бригаден генерал Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада "Специални сили". Огромната ресторантска зала се оказа тясна за поканените на генералското тържество. Лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов и Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай поздравиха юбиляра. Генералът получи и много подаръци, а певицата Марги Хранова се погрижи за музикалната програма на рождения ден.

В социалната мрежа Фейсбук се появиха снимки как рожединка разрязва с подарената му сабя огромна торта със свещи и фойреверки. 

* Ген. Матеев е роден в гр. Вършец през ...

» повече
24 Ноев, 2017

Джефри Мур: България е най-екзотичната страна, в която съм издаван

Първо научете правилата, после се опитвайте да ги рушите, тази рецепта даде канадецът на мераклиите да пишат

Таня Грозданова

„Ако някой очаква да стане писател без да е внимателен към знанията и детайлите, свързани със стила на писане, се лъже. Първо - научете правилата и след това се опитвайте да ги рушите.

Не предавайте дневника си на издателя, не му разказвайте сънищата си. Тези неща са интересни само на вас. Тръгвайте от нещо, което ви се е случило, но се питайте какво би могло да стане.

Най-трудно е да завършиш ръкописа.

При отказ от издателство подхождай с тезата, че те са глупаците, а ти си геният и не се отказвай!“

Тази рецепта разказа на един дъх, безплатно, световноизвестният писател Джефри Мур ...

» повече
11 Окт, 2017

Вижте дома на великия бас Борис Христов в Рим

Музеят „Борис Христов“ – София, гостува в Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив с тематична изложба

От сряда вечер късчета от италианския дом на световноизвестния български бас могат да бъдат видяне под тепетата. Мястото е фоайето на II етаж на Дома на културата „Борис Христов“. Изложбата „Рим, Борис Христов“ на фотографа Светослав Чулин е в рамките на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност на музеите в България като част от устойчивото развитие“. Организатори на срещата: Регионален етнографски музей – Пловдив в партньорство с Национален политехнически музей и Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

 „Рим, Борис Христов“. – така някога великият артист е подписвал многобройните пощенски картички, изпращани до близки и приятели.

Сега под това заглавие в 32 фотографски ...

» повече
09 Окт, 2017

Берлински психеделичен хардрок завладя Пловдив

Берлинската психеделична хардрок банда Redlake Circus гостува за първи път в България

Йоана Иванова

Берлин срещна Пловдив, за да свърже психеделичния хардрок с алтернативния рок. Резултатът – една магическа нощ, оставила траен отпечатък върху родната клубна сцена.

Събитието е част от проекта "Berlin-Sofia:connected" във второто му издание. Този път домакин беше българската алтернативна рок банда ТДК, която сподели сцената с берлинските си гости Redlake Circus в Club VOID в Пловдив.

Първи на сцената излязоха любимите на пловдивските меломани ТДК. Само няколко минути на сцената и едва две песни бяха нужни, за да накарат публиката да скандира името им.

ТДК се откроява сред алтернативното рок звучене на родните групи със силно застъпени елементи на ню-уейв и стоунър рок и ярко присъствие ...

» повече
07 Сеп, 2017

Липсата на култура не прощава!

 

Мъж посрещна президента върху автомат за електронно таксуване

Автоматите за електронно таксуване, които трябваше да бъдат пуснати в експлоатация преди година и половина, така и не заработиха. Дали скоро ще успеем да си купим билетче за градския транспорт от тях, можем само да мечтаем, но пловдивчанин намери алтернативно приложение на съоръжението, поставено на площад „Съединение“.

При драконови мерки за сигурност, в Деня на Съединението, посрещнахме редица държавни представители, сред които и президентът на републиката Румен Радев. Всеки един от хората, които успяха да се доберат до площада и да видят тържествената заря в 20:30 часа, беше старателно обискиран. Контролът на тълпата, обаче, приключи с това, тъй като никой не обърна внимание на поведението на някои от присъстващите.

Липса на ...

» повече
29 Авг, 2017

Artnewscafe чества деветата си годишнина със стрийт парти

Емблематичното арт кафене  Пловдив ще отбележи рождения си ден с традиционно парти с гост-диджеи ще се състои в деня на Съeдинението и празник на града 

Както всяка година в началото на септември Artnewscafe чества своя рожден ден със специално парти. Тази година цифрата е 9 – 9 години, откакто Веселина и Катрин Сариеви отварят заведението, което бързо се превръща в място за срещи, културни събития и изложби, единствената в България библиотека с международна арт преса, идеен хъб и не на последно място – в ключова парти локация.

Деветият рожден ден тази година съвпада с най-специалния ден на Пловдив – деня на Съединението. На 6 септември, вторник, от 20:00 ч. в кафето ще започне голямото празнично честване със специално стрийт парти с музика ...

» повече
26 Авг, 2017

Марица Брас Бенд и DroneUp вдигнаха Пловдив във въздуха

Стотици се събраха на откриването на филмовия фестивал

Филмовите фестивали в Пловдив стават все повече, а DroneUp направо вдигна гостите на събитието във въздуха. Организаторите са се постарали изключително добре и двата екрана, на които се прожектират филмите, бяха готови за действие часове преди началото на събитието.

Още преди самото начало на фестивала за филми, снимани с дрон, имаше музикална програма, която накара пловдивчани и гостите на града да затанцуват в самото сърце на града. Един от най-популярните DJ, които все още съхраняват духа на плочите, Skill зарадва посетителите на хоризонталния екран, под който се събраха десетки хора два часа преди началото на събитието. Точно в 20:00 часа, музиката от пулта на Skill спря и се появиха музикантите на ...

» повече
12 Авг, 2017

Идва най-яркият метеоритен дъжд

Между 60 и 100 падащи звезди на час ще можем да наблюдаваме тази вечер

Ще можем да станем свидетели на един от най-ярките метеоритни дъждове виждани през последните десетилетия. Падащите звезди се наблюдават от 9-ти този месец, като техният пик се очаква да бъде тази нощ. Между 60 и 100 падащи звезди на час ще можем да видим тази вечер, като в Пловдив вече има организирани няколко групови наблюдения на Персеидите, едно от които ще се състои в Куклен. Други пловдивчани решиха да се съберат на тепетата, за да се насладят на красивата гледка, като много от тях са категорични, че ще се „въоръжат“ с фотоапарати.

Персеидите са най-популярният поток метеорити. Тази година ще можем да наблюдаваме двойно повече падащи ...

» повече
23 Юли, 2017

Гледайте „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ“ и „КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ“ тази вечер на „Филмови нощи във Филипополис“

„Филмови нощи във Филипополис“ продължават с френския блокбастър от легендарния режисьор Люк Бесон „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ“ на 3D, като по-късната прожекция ще бъде „КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ“ с участието на Пенелопе Круз,  на носителя на Оскар Фернандо Труеба.

От 21:10 ч. ще имате възможност да се потопите за пореден път в дълбоките води на култовите френски комикси за Валериан и Лорелин с помощта на най-скъпия френски филм в историята на киното – „ВАЛЕРИАН И ГРАДЪТ НА ХИЛЯДИТЕ ПЛАНЕТИ“ с участието на Дейн Дехаан, Кара Делевин, Клаи?в Оуен и Риана. Деи?ствието се развива в далечния XXVIII. Двама космически специални агенти - Валериан и Лорелин се отправят на мисия на удивителния кораб Алфа, дом на стотици хиляди същества от ...

» повече