Подтепето

Моите отговори

13 Фев, 2017

Неинформираност е причината за възмущението на жителите на Гроздовия пазар

На ул."Петьофи" бяха изградени 12 допълнителни места за паркиране

В квартала не знаят за благоустрояване, което е обявявано няколко пъти през изминалата една година

Недоволстват за един и същи проект от 5 месеца

Таня Грозданова

Възмутените граждани от Гроздовия пазар, които негодуват срещу въвеждането на двустранно паркиране по еднопосочните им улици, всъщност май късно надигат глас. Те възнегодуваха, че не са ги информирали за намеренията на общината. Нито едни закон обаче не задължава никой да ги уведомява един по един за това. Единствено право на гражданите, а и задължение, е да се интересуват от решенията на Общински съвет, касаещи града и квартала им, както и да участват в обществени обсъждания.

Съседите им на улица „Петьофи“, откъдето стартира проекта през октомври миналата година, също бяха много възмутени. Стигнаха до там, че да подават мними сигнали за орязани дървета от фирмата изпълнител, а при появата на репортери на улицата и питане къде са орязаните дървета се криеха по домовете си.  

Въпросните благоустроявания и промени в организацията за спиране и паркиране бяха представени няколко пъти на ниво община и лично от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов поне 4 пъти пред пловдивските медии само за времето от февруари до юли 2016-а година. Днес специално за новия казус, репортер на Под тепето изслуша това за пореден път и да го направи достояние на протестиращите и възмутените.  „Проектът за въвеждане на двустранно паркиране по еднопосочните улици в центъра е обявен още в началото на 2016-а година. Няколко пъти е представян  по медиите, тъй като тази зона е с така наречената културна носченост и активност. Всички са чували за намеренията за превръщането на Кино „Космос“ в работещ обект и включването му в програмата през 2019-а. Това е само една от причините за намесите там.

Освен това повечето от живеещите в карето около Гроздовия пазар имат повече от един автомобил. Голяма част от тях паркираха върху тротоара до сега и то в нарушение. С изграждането на местата за успоредно паркиране те ще получат, реална възможност за паркиране пред домовете си, вместо да ги глобяват.

Успоредно с това подменяме всички тротоарни настилки и осветление, където е необходимо, а напролет ще бъдат оформени короните на дърветата.  

Разбирам, че винаги има хора, които не са доволни,“ коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Трябва да добавим, че докато се правеха местата на съседната улица „Петьофи“ преди 5 месеца, жителите на „Густав Вайганд“ не питаха комшиите си какво се случва. Интересно е също така откъде минаваха с автомобилите си, докато съседната улица бе затворена за строителните дейности. Ако освен за място за паркиране върху тротоара се оглеждаха и какво се случва в квартала им, тогава макар и със закъснение от няколко месеца щяха да разберат, че ще им се случи същото и на тях, коментираха пък съседи на страничните от "Густав Вайганд" улици.  

На ул.“Петьофи“, според заданието пред номерата от 1 до 7 по посока Сахат тепе, бяха  направени 12 места за успоредно паркиране за сметка на широкия тротоар. До къщите остава площ за пешеходци, която е широка 1,80 метра. След приключване работата там фирмата изпълнител „Вдиделина“, въз основа на спечелен конкурс и сключен договор ще изгради по същия начин 7 места на успоредната улица „Густав Вайганд” и още 14 на съседната „Йосиф Шнитер”.

Припомняме, че намеренията за реконструкция на тези еднопосочни улици в Синята зона и въвеждането на системно двойно паркиране бяха обявени в началото на миналата годината от районната администрация. Целият процес е съгласуван, преминал е през Общински съвет и се налага с оглед нарасналата необходимост от регулиране на паркирането на МПС в натоварени и оживени зони на град Пловдив.

 • 14 Фев, 2017 | Съкварталец
  Хайде малко по-леко с определенията кой е комуноид и кой селянин точно в този квартал на града ни. Негодуването е свързано най-вече с това, че постоянно се премахват дървета, а на тяхно място нови не се засаждат.
 • 14 Фев, 2017 | От квартала
  Те кореняците пловдивчани от старата буржоазия живеят в Тракия и Смирненски щото. Пък ние сме куманиди. А за тротоарите и осветлението е лъжа. Направиха се едни дупки за паркиране с павета на асфалтираната Петьофи, сега паркираните коли са с 15 сантиметра по-ниско. Това е всичко.
 • 13 Фев, 2017 | тото
  Абе, Стаменов, ти можа да ЛЕПИШ върху стари къщи-културни паметници на пъпа на града лично подписани и подпечатани от теб писма, насърчаващи собствениците да участват в общинската далавера за саниране на КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ СЪС СТИРОПОР И ПВЦ дограма и така да унищожават културната стойност на тези сгради...Па сега не можа да сложиш две обяви пред жилищата, където копаеш за паркинги и унищожаваш дърветата по същите тротоари. Селянино, селянино !
 • 13 Фев, 2017 | там са само куманиди и ченгета от бкп
  Негодували били, деба и селските ви куманиди, с по 3 коли по тротоарите сте и пак ревете...
Още от рубриката "Моите отговори"

Подобни новини

09 Авг, 2018

Публичното обсъждане за Бунарджика: Най-посещаваното събитие от този тип през последните години

Таня Кънева

Следя обществените обсъждания в Града под тепетата от доста дълго време, особено внимателно и с интерес през последните две-три години. И от това на Бунарджика в сряда – 8 август 2018 г., си тръгнах удовлетворена.

Връщайки лентата назад, това се оказа най-масово посетеното събитие от този вид в града за последните три години. Имам обяснения защо.

Бе организирано и предварително комуникирано много добре, и се проведе за пръв път в такъв формат – на открито, в подходящ час, с водещ ( Любомир Чакъров се справи и с трудната задача на медиатор) и експерти, които да отговарят на въпроси, всеки по своята специалност. Въведената предварителна регистрация за въпроси се оказа ефективна. Очевиднно представителите на властта искаха да чуят мнението на хората. Нещо ...

» повече
11 Фев, 2017

В Пловдив правят паркинг на улица без да предупредят живущите

Граждани на Пловдив са възмутени, че без никой да ги е уведомил, да е искал тяхното мнение в публична дискусия или да е разгласено чрез медиите, през месец януари са започнали строителни действия на улица „Густав Вайганд“ /до Гроздовия пазар/. Пристигнали работници с багер, които премахнали плочките и изкопали пръстта на половината от широчината на северния тротоар. От тях жителите на квартала разбрали, че щял да се направи платен паркинг, на който автомобилите да паркират напряко.

Хората, които живеят в силно замърсен от трафика район смятат, че заради паркинга ще нарасне количеството вредни газове във въздуха, шума и  вибрациите, ще се  увеличи рискът от развитие на заболявания, ще имат проблем къде да паркират собствените си автомобили, ще се обезценят имотите ...

» повече