Неинформираност е причината за възмущението на жителите на Гроздовия пазар

Моите отговори

На ул."Петьофи" бяха изградени 12 допълнителни места за паркиране

В квартала не знаят за благоустрояване, което е обявявано няколко пъти през изминалата една година

Недоволстват за един и същи проект от 5 месеца

Таня Грозданова

Възмутените граждани от Гроздовия пазар, които негодуват срещу въвеждането на двустранно паркиране по еднопосочните им улици, всъщност май късно надигат глас. Те възнегодуваха, че не са ги информирали за намеренията на общината. Нито едни закон обаче не задължава никой да ги уведомява един по един за това. Единствено право на гражданите, а и задължение, е да се интересуват от решенията на Общински съвет, касаещи града и квартала им, както и да участват в обществени обсъждания.

Съседите им на улица „Петьофи“, откъдето стартира проекта през октомври миналата година, също бяха много възмутени. Стигнаха до там, че да подават мними сигнали за орязани дървета от фирмата изпълнител, а при появата на репортери на улицата и питане къде са орязаните дървета се криеха по домовете си.  

Въпросните благоустроявания и промени в организацията за спиране и паркиране бяха представени няколко пъти на ниво община и лично от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов поне 4 пъти пред пловдивските медии само за времето от февруари до юли 2016-а година. Днес специално за новия казус, репортер на Под тепето изслуша това за пореден път и да го направи достояние на протестиращите и възмутените.  „Проектът за въвеждане на двустранно паркиране по еднопосочните улици в центъра е обявен още в началото на 2016-а година. Няколко пъти е представян  по медиите, тъй като тази зона е с така наречената културна носченост и активност. Всички са чували за намеренията за превръщането на Кино „Космос“ в работещ обект и включването му в програмата през 2019-а. Това е само една от причините за намесите там.

Освен това повечето от живеещите в карето около Гроздовия пазар имат повече от един автомобил. Голяма част от тях паркираха върху тротоара до сега и то в нарушение. С изграждането на местата за успоредно паркиране те ще получат, реална възможност за паркиране пред домовете си, вместо да ги глобяват.

Успоредно с това подменяме всички тротоарни настилки и осветление, където е необходимо, а напролет ще бъдат оформени короните на дърветата.  

Разбирам, че винаги има хора, които не са доволни,“ коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Трябва да добавим, че докато се правеха местата на съседната улица „Петьофи“ преди 5 месеца, жителите на „Густав Вайганд“ не питаха комшиите си какво се случва. Интересно е също така откъде минаваха с автомобилите си, докато съседната улица бе затворена за строителните дейности. Ако освен за място за паркиране върху тротоара се оглеждаха и какво се случва в квартала им, тогава макар и със закъснение от няколко месеца щяха да разберат, че ще им се случи същото и на тях, коментираха пък съседи на страничните от "Густав Вайганд" улици.  

На ул.“Петьофи“, според заданието пред номерата от 1 до 7 по посока Сахат тепе, бяха  направени 12 места за успоредно паркиране за сметка на широкия тротоар. До къщите остава площ за пешеходци, която е широка 1,80 метра. След приключване работата там фирмата изпълнител „Вдиделина“, въз основа на спечелен конкурс и сключен договор ще изгради по същия начин 7 места на успоредната улица „Густав Вайганд” и още 14 на съседната „Йосиф Шнитер”.

Припомняме, че намеренията за реконструкция на тези еднопосочни улици в Синята зона и въвеждането на системно двойно паркиране бяха обявени в началото на миналата годината от районната администрация. Целият процес е съгласуван, преминал е през Общински съвет и се налага с оглед нарасналата необходимост от регулиране на паркирането на МПС в натоварени и оживени зони на град Пловдив.

Споделете ни във:

4 коментара за “Неинформираност е причината за възмущението на жителите на Гроздовия пазар

  1. Негодували били, деба и селските ви куманиди, с по 3 коли по тротоарите сте и пак ревете…

  2. Абе, Стаменов, ти можа да ЛЕПИШ върху стари къщи-културни паметници на пъпа на града лично подписани и подпечатани от теб писма, насърчаващи собствениците да участват в общинската далавера за саниране на КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ СЪС СТИРОПОР И ПВЦ дограма и така да унищожават културната стойност на тези сгради…Па сега не можа да сложиш две обяви пред жилищата, където копаеш за паркинги и унищожаваш дърветата по същите тротоари. Селянино, селянино !

  3. Те кореняците пловдивчани от старата буржоазия живеят в Тракия и Смирненски щото. Пък ние сме куманиди. А за тротоарите и осветлението е лъжа. Направиха се едни дупки за паркиране с павета на асфалтираната Петьофи, сега паркираните коли са с 15 сантиметра по-ниско. Това е всичко.

  4. Хайде малко по-леко с определенията кой е комуноид и кой селянин точно в този квартал на града ни.
    Негодуването е свързано най-вече с това, че постоянно се премахват дървета, а на тяхно място нови не се засаждат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.