Дафина Тончева – от тютюневите поля до Америка

Моят стил

Тончева е един от шестимата инвеститори в американската компания VMware

Родителите й не вярвали, че тя ще успее да замине за Щатите и да завърши висшето си образование там

Стефка Георгиева

Както вече ви казахме, изключително важна и мотивираща среща за пловдивските бъдещи и настоящи предприемачи се проведе в Дома на културата в неделя вечер. Историите, които разказаха предприемачите в Силициевата долина вдъхнаха кураж и увереност на пловдивчани. Една от мотивиращите и силно обнадеждаващи речи бе на Дафина Тончева, инвеститор в американската компания VMware.

Макар към днешна дата, Тончева да е специалист в своята област, то преди години Америка е била само далечен блян. Бизнес дамата е родена в Пазарджик, в обикновено българско семейство, както тя сама го определи. Летата е прекарвала при баба си, в село Дебрещица. „Всеки ден ставахме рано и отивахме на нивата, където нижехме тютюн. Тогава тя ми каза, че ако не искам да вадя пари с ръцете си, да ги печеля с ума си. Не я разбирах добре какво иска да ми каже, защото бях едва 6-годишна“, разказва успялата дама.

Години по-късно наистина е осъзнала думите на баба си и решава с всички сили и средства да инвестира в себе си и да замине за Америка. Започнала е да посещава курсове по английски език, но родителите и били изключително скептични. Дафина заяви, че по нейно мнение са я оставили да прави каквото си иска, а именно да учи премного, само защото е било безвредно и в най-лошия случай, щяла да научи език. „За майка ми и баща ми, идеята че мога да замина за САЩ и да уча там бе толкова постижима, колкото тази да построя совалка и да полетя в космоса“, твърди Тончева.

В крайна сметка е усвоила английския език и е започнала да търси всевъзможни начини за обучение извън страната. Дафина пише до 100 американски университета с въпрос дали осигуряват стипендии за чуждестранни студенти. 50 от тях отговарят положително и я молят да изпрати документите си за кандидатстване като заплати необходимата за целта сума. „Семейството ми нямаше възможност да си позволи дори това. Писах им отново дали е възможно да опростят таксата и те го направиха. Кандидатствах във всички 50 университета с надеждата, че все някъде ще ме приемат и ще мога да избера най-подходящия за себе си.“ Така и се случва. Приемат я в един от най-престижните световни университети  – Харвардския. 

Ако смятате, че с това историята приключва, то съвсем не е така. Тончева завършва Харвардския университет и започва да работи още по-усърдно, отколкото се е подготвяла във ВУЗ-а. Тя сподели пред присъстващите, че за нея няма работно време. Няма от 9 до 5, в офис, вкъщи, самолета – работи винаги и от където се наложи. Понякога през нощта, в 5 сутринта, винаги.

„Обичам това, което правя и да, аз съм успяла жена както според българските стандарти, така и според американските. Учете и инвестирайте в себе си! Няма по-важна инвестиция от тази. Бъдете упорити и правете всичко с любов и желание“, заявява Дафина. Според нея човек не само трябва да мечтае и да гони целите си, колкото и невъзможно да изглеждат на моменти те, но и да повярва, че наистина заслужава това да се случи.

В момента пазарджиклийката е един от шестте главни инвеститора на VMware, които са помогнали на над 200 компании да развият собствения си бизнес и да сбъднат мечтите си. „Мечтайте на едро и се борете за това, дори да има само 1% шанс това да се случи. Защото ако този процент го има, то значи всичко е възможно“, завърши една от най-успелите български бизнес дами.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.