Подтепето

мезе

20 Ян, 2018

Топ 5 места за вино в Пловдив

Вижте селекцията на Zina Sorensen с 5 чудесни места за дегустация на вино в града на тепетата

Специализирано издание избра Пловдив и региона на Тракийската низина като една от 10-те най-добри дестинации за винен туризъм през 2017 г.

От Зина Соренсен

Зина Соренсен е любител на виното, собственик на малък бизнес, поддръжник на устойчивия туризъм, почитател на социалните медии, страстен пътешественик и любител на храната. Родена в Дания, от 2014 г. живее в Пловдив. Освен че ръководи компанията си Bulgaria Wine Tours. Зина прекарва времето си в опити да популяризира България като дестинация за алтернативен туризъм.

През последните няколкогодини в модерния квартал Капана, Стария град на Пловдив и други централни локации в Пловдив се появиха малки винени барове и места за дегустация на вино.

Изключителните вина, приветливите местни жители и непринудената атмосфера на Пловдив правят чудесна комбинация, ако искате да се насладите на хубава чаша вино.

За щастие на посетителите и местните, Пловдив може да се похвали с процъфтяващ избор от места, където да оцените доброто вино и храна!

Пловдив става все по-известен със своята история и култура, както и със своите музикални, развлекателни и културни фестивали.

Една жива сцена за храна и вино следва този път на растеж и качество, на който градът в момента се радва.

Ето 5 чудесни места за дегустация и пиене на вино в Пловдив:

Vino Culture:

Разположен на живописна калдъръмена уличка, само на няколко крачки от Римския стадион и Джумая джамия се намира Vino Culture - популярен винен бар в центъра на Пловдив. Предлага се богата селекция от местни вина, както и плато с вкусни мезета.Посъветвайтесе с приятелския персонал (обикновено самият собственик) какво имат "на чаша" или обяснете какво ви харесва и ще ви поглезят с нещо изключително.Задължително посетете Vino Culture!

Адрес: ул. „Отец Паисий“ 5

Снимка: Vino Culture

Regional Wine ​​:

Енотека Regional Wine е нов проект на всепризнатия хотел „Хеброс“ (5 звезди) в Стария град на Пловдив. Богатият избор на вино се състои от български и международни вина от избрани винарски райони. Главната цел е да се покажат уникалните характеристики на всеки конкретен регион. Акцентът е върху местните сортове грозде и любителите на виното могат наистина да открият по-малко известни български гроздове като Мавруд, Рубин, Мелник 55, Димят и Тамянка. Могат да се организират дегустации чрез предварителна резервация. Всички дегустации се водят от специалист по вино, сертифициран по WSET.

Адрес: ул. „Константин Стоилов“ 55

Снимка: Гергана Тодорова

DeGustoStation:

Нов винен бар в модерния квартал "Капана", управляван от винопроизводителите от винарна "Бендида" и "Енотека Бендида". Малкото място е със спокойна атмосфера и предлага възможност да опитате местни бели, розе и червени вина, произведени от винарна „Бендида“. Местното грозде като Мавруд и Рубин е основният акцент на бутиковата винарна.

Къде са останалите места, в който може да си вземете чаша квалитетно вино, разказва  гидът Lost in Plovdiv

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини

24 Ноев, 2017

Запазете си уикенда в Пловдив за вино и традиции

Очакват над 18 000 посетители на Дефилето

Предстои осмото издание на „Дефиле на младото вино”. В дните на фестивала  - 24, 25 и 26 ноември, се очакват над 18 000 посетители от България и света. Събитието е едно от масовите и важни за винения туризъм в страната. То стартира днес от 13 часа с Дионисиево шествие от фонтана пред общината до Стария град, където по традиция ще бъде отворена първата бъчва от новата реколта.

Дегустациите са във възрожденските  къщи – музеи, ресторанти и галерии в Старинен Пловдив. Винопроизводителите са  разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства, с осигурени отоплителни тела.

По официални данни  над 15 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино само за миналата година.

Част ...

» повече
11 Сеп, 2017

Изнасяме 64 милиона литра вино тази година

Около 64 милиона литра вино ще изнесе България тази година. Такива са очакванията на бранша, а цифрата пред медиите изнесе в Пловдив министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Над 350 хиляди тона грозде ще бъдат прибрани тази година, като 200 хиляди от тях ще отидат за винопроизводство. Реколтата тази година е с много добро качество, въпреки редките дъждове.

660 хиляди декара е площта на лозовите масиви. Очаква се те дадат около 150 милиона литра вино, като повече от една трета от това количество ще отиде за износ. Традиционно най-много българско вино се купува в Русия, Китай, Великобритания, САЩ и Полша, каза министър Порожанов.

» повече
11 Дек, 2014

Град на виното правят в панаира

Град на виното ще бъде създаден за първи път в Международен панаир Пловдив в началото на месец март догодина. Той ще представи колекциите на известни изби, които участват в Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“ от 4 до 8 март. Свои павилиони ще имат и производители на месни, млечни и хлебни изделия, тъй като по същото време се провежда и Международната изложба „Фудтех“ за храни, напитки, опаковки, машини и технологии.

Градът на виното пресъздава атмосферата на българските възрожденски къщи и улици, като така продължава традицията на „Винария. В него  ще бъдат събрани експозиции на изложители, зони за гурме демонстрации, за презентации, за провеждане на майсторски класове и за отдих, пресцентър, сцена за музикални изпълнения и бутик, където ценителите ...

» повече