Тъмна бира в Пловдив

Вкусът на града

Няколко предложения на българските занаятчийски пивовари, които не трябва да пропускате и може да намерите през зимния сезон в първия крафт бирен бар в Пловдив – „Котка и мишка”

Тъмното пиво има многовековна традиция – появява се за първи път в Северна Европа през 17 – ти век и от този момент мълвата за него се разпространява бързо. Характерно за него е, че е по – високо алкохолно и някои сортове се пият отлежали. Самата течност е с по – плътно тяло заради тъмния малц, с по – наситен и богат аромат и по – слабо газирана. В България първата тъмна бира се произвежда през 1944 г., но след 1982 г. производството временно се преустановява, за да се възроди с пълна сила през 1994г. Днес то е част от портфолиото на множество пивоварни у нас, а в тази статия ще ви представим няколко предложения на българските занаятчийски пивовари, които не трябва да пропускате и може да намерите през зимния сезон в първия крафт бирен бар в Пловдив – „Котка и мишка”.

Започваме с една от най – новите работилници за пиво в България – „Трима и двама“, която въпреки че е съвсем отскоро на пазара, навлезе ударно с цели 6 вида бира. Една от тях е и Black Head Stout –греховно вкусна с дъх на кафе и шоколад. Звучи почти като описание на десерт, нали…!

Затова пък следващото предложение на работилница Ах! в стил червен ейл, може би малко ще ни озадачи – номер 7 е с мента и мурсалски чай, като и двете съставки се усещат съвсем осезаемо и на моменти дори успяват да притъпят хмела и малца на бирата.

Вижте всички предложения на Lost in Plovdiv.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.