“Световното по вино” донесе най-много медали за изби от Тракийска низина

Вкусът на града

Розетата на New Bloom Winery спечелиха две златни отличия

България е сред 10-те държави с най-голям брой медали в общото класиране на Световното по вино – Concours Mondial de Bruxelles. Макар че спрямо миналата година отличията са по-малко – 58 медалa през 2017 и тази година се представяме достойно – с 44. Най-много от тях са извоювали производителите от Тракийската равнина – общо 35. Тридесет от отличията са за червено (68%), десет за розе (23%) и четири за бяло вино (9%).

New Bloom Winery спечели общо пет медала на конкурса. Два от тях са златни – за розетата в сериите PIXEL и New Bloom и други три сребърни за червените вина New Bloom от сортовете Регент и от Дорнфелдер и за Face-to-face (F2F) розе. Розето PIXELS е от сорта Гренаш, реколта 2017, а New Bloom – купаж от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, реколта 2016. Категорията на розе вината в световен мащаб бележи сериозен ръст. Розовото вино става все по-популярно както сред мъжете, така и сред жените и позволява консумация през всеки сезон на годината, отчитат експертите. Подобни са тенденциите и на българския пазар. Успехът на българските вина в тази категория показва, че родните изби са на прав път и работят спрямо международните тенденции и стандарти. Вината на New Bloom Winery се правят от изцяло собствени лозови масиви – 6000 дка в Тракийската низина. Винарната работи както с добре познати класически сортове Совиньон блан, Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон, Сира, така и с малко популярни като например Дорнфелдер и Регент. Те са единствените у нас които използват тези немски винени сортове. Производителят залага  на иновациите, на особеностите на тероара и строгия контрол на всеки етап от производство – от лозовия масив до бутилирането и съхранението на бутилките и се наложи като едно от модерните лица на българското винарство. Медалите на Concours Mondial de Bruxelles са поредното голямо отличие за продуктите на New Bloom Winery на международната винена сцена. Награденото New Bloom Розе тази година спечели Златен Ритон в категорията розови вина от по-стари реколти на Винария и сребро от Vinalies Internationales. Другият призьор от Световното по вино – сребърният медалист Face-to-Face Розе има Ритон за розета, актуална реколта и сребро от Mundus vini 2018. Червеното вино New Bloom от сорта Регент пък получи златото на конкурса Mundus Vini в Германия. Розето PIXELS е със злато от Los Angelis Wine Competition.

Тази година в Mondial Dе Bruxelles са участвали 39 държави. От България са получени 123 мостри на 32 винарни. Това е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Следващото му издание е през май 2019 г. в Егл, Швейцария.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.