Стотици посрещнаха лятното слънцестоене в Кабиле

Вкусът на града

Най-старата изба в Южна България "Вила Ямбол" почерпи със своите вина, кръстени на античния тракийски град

За втора поредна година най-дългият ден от годината беше отбелязан от стотици хора в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ с възстановка на тракийски ритуали. Организатори на събитието са Регионалния исторически музей – Ямбол, а със свое вино, кръстено на античния град, се включи и „Вила Ямбол“. Всичко започна още преди изгрева на слънцето с танц на жриците в подножието на Зайчи връх.  Ритуално факелно шествие поведе публиката до върха, където е светилището на Великата богиня-майка Кибела на Зайчи връх. Там траките са изсекли в скалите два траншеи, които се пресичат на кръст. Отличните им знания за движението на слънчевия диск се виждат от точната ориентация на източната траншея по посока на изгрева на слънцето точно в деня на лятното слънцестоене. Първите лъчи влизат в прореза в скалите и огряват вече силно ерозиралия релеф на Кибела. Траките са вярвали, че тези първи лъчи носят специална енергия. „Когато първият слънчев лъч е преминавал през скалния улей и е огрявал образа на богинята Кибела, изсечен в скалата, древните траки са разбирали, че е дошъл най-дългият ден. Ето защо, това е място, което съчетава култа към Великата богиня-майка Кибела и към слънцето, с все по-нарастващото желание на хората да почерпят от древните знания и опит“, коментираха още от организаторите на събитието. То продължи с представяне на т.нар. „слънчева храна“, приготвена от ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм Ямбол и, разбира се, с вино. Историята на траките, култа им към виното и традициите да се празнува с напитката са с дълбоки корени в региона на Кабиле.

Едноименната марка вина Kabile носи името на античния град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. „Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile – едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“, допълниха от винарната. Очаква се тази есен производителят да лансира и три резерви в серията. KAbile е едно от най-награждаваните български вина на международни конкурси.

Най-ранните писмени сведения за производство на вино от траките са от Омир. Те подчертават, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога. В целия древен свят се е пиело вино, но тракийското се е смятало за особено качествено.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.