От алтамура до топъл симид ще опитат всички гости на Eтно панаира през май

Вкусът на града

С традиционния си хляб, изпечен по оригинална рецепта, ще посрещат всички пловдивчани и гости на града представителите на италианската, руската, арменската, еврейската и турската общност по време Eтно панаира на кулинарното изкуство, който ще се проведе от 11 до 15 май под тепетата. Тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА –  свещената храна и  основно ястие на трапезата на народите по целия свят. Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като освен вкусните гозби, всеки кулинарен любител ще има възможността да опита и истинския домашен хляб на народностите с най-древна история в най-стария жив град в Европа. В живота на българите той се приема като символ за добруване – затова посрещаме с хляб и сол.

Италианската „алтамура“ се споменава от различни писатели и пътешественици още през първи век. Рецептата за него не се е променила и до днес. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия, където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. „Pane di Altamura“ e първият хляб в ЕС със защитен произход и наименованиe. В Русия пък хлябът символизира благосъстоянието на хората и е типично той да се приготвя от ръж.  Това е хлябът, известен още от най-ранните времена като "черен", познат днес по целия свят. Почитателите на Етно паниара вече са опитвали „лаваш“ – традиционният хляб на арменците, с над 3000-годишна история, който се приготвя само от брашно, вода и сол. От 2014 г. той е част от Световното нематериално културно наследство на „Юнеско“. Безквасният еврейски хляб „Маца“ се меси традиционно за празника Пасха. За направата на тестото се използват само вода и сол, а през останалото време от годината се добавят и подправки като чесън, лук и разнообразни семена. Един от символите на Истанбул, както твърдят турците, е гевречето, наречено „симид“. Това автентично хлебче е част от културата на народа векове наред и присъства на трапезата на бедни и богати.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит официално на 11 май на пл. “Аптека Марица” с традиционна италианска вечер, организирана от г-н Давиде Кристиано. Гостите и жителите на Пловдив ще могат да се насладят на вкусните ястия, които ще бъдат приготвяни по оригинални рецепти от маестро Марко Лукиари в мобилната кухня на колела.  Най-добрият източник на знания е когато възприемаш нещо с всичките си сетива, затова не пропускайте нито една от тематичните вечери, за да научите, опитате и опознаете нещо ново от културата на най-старите народи, живели на територията на Пловдив.

 “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на  на града през 2017 г. и  2018 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.

Любопитни факти:

Първите хлебни изделия в древния свят са били приготвени от едросмляно брашно и вода преди повече от 10 000 години. Те са се пекли върху нагорещените от Слънцето камъни. И до днес бедуините в Синай приготвят такъв хляб. Първите затварящи се пещи за изпичане на хляб  датират от 6-то хилядолетие преди новата ера и са открити в Египет.

Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg. Актуалната информация за събитието може да се открие и в социалната мрежа https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.