Подтепето

мезе

08 Дек, 2016

Немски, чешки, американски, английски и новозеландски хмелове в новата крафт бира „Ромбус”

За нас бирата е свободата да правим това, което обичаме и да го споделяме с повече хора, казват пивоварите Стойчо и Габриела

Представиха пенливите си еликсири в „Котка и Мишка”

Крафт бирите стават все по-популярни у нас, което само може да радва потребителите, защото са доказателство за качество, силни аромати и вкусове, които могат да се усетят при всяка глътка. Едно от най-новите занаятчийски пиво изкушения са пенливите еликсири „Ромбус“ . Малката пивоварна е семейна, помещаваща се в Пазарджик, а миналата седмица създателите й Стойчо и Габриела, я представиха на пловдивската публика в бар „Котка и мишка“. Ето какво разказаха 25-годишните пивовари за своето производство.

Как решихте да отворите занаятчийска пивоварна и през какви предизвикателства преминахте, за да стигнете до тук?

Всичко започна преди близо 5 години, когато сварихме първата бира в домашни условия. Беше невероятна! Плени ни разнообразието от вкусове и аромати, които не успявахме да отрием в бирата от магазина. Така започнахме да експериментираме и усъвършенстваме рецептите си, като най-добрите от тях повтаряме вече като крафт пивовари.Като домашни пивовари не можехме да продаваме произведеното вкъщи, а търсенето от приятели растеше. Така преди 2 години започнахме да работим по сградата, в която се помещават пивоварната ни и прилежащия към нея бъдещ ресторант (отварящ врати през 2017г.). Като пивоварна трябваше да регистрираме данъчен склад и да сме регистрирани като производители на храни (тъй като бирата попада в закона за храните). Две процедури, които ни отнеха около 3 месеца до заветния ден 19 Август 2016г., в който ни връчиха лиценза за управление на данъчен склад и удостоверение за регистрация на малка независима пивоварна. И така вече 3 месеца произвеждаме над 7 вида бира, като се опитваме да представяме на пазара нов и различен вид бира поне веднъж месечно.

Разкажете ни по-подробно за бира Ромбус. Издайте някои от тайните на пивоварната си.

Пивоварната ни е семейна, това означава, че цялото ни семейство е въвлечено в производството, продажбата, маркетинга или някой друг етап от пътя на бирата. Всички се грижим за това продуктът, който представяме, да е с необходимите качество и визия. Работим усърдно и по отварянето на ресторанта, където ще предлагаме нашите бири в комбинация с домашни храни, произведени на място.

Първоначално тръгнахте с няколко вида пиво, които нямат еквивалент в България. Какво ви кара да експериментирате и какво прави бирата ви толкова различна от останалите на родния пазар?

Както казахме вече имаме над 7 вида в портфолиото си, което продължава да расте. Ние сме малки производители и можем да си позволим да предлагаме голямо разнообразие от стилове бира, а опитът ни като домашни пивовари определено ни помага. Крафт бирата предлага вкусове и аромати, които традиционно не се свързват с бирата. Постоянно се стремим да представяме нови вкусове и различни стилове. Това са вкусове, които постигаме изцяло с баланса между малца, хмела и маята. Искаме да покажем на хората в България, че и българи могат да правят различни видове пиво, които в никакъв случай не са по-лоши от вносните им варианти.

От къде доставяте хмеловете?               

Използваме немски, чешки, американски, английски и новозеландски сортове хмел, повечето от тях внесени от чужбина. Партнираме си предимно с производители, които са и прекупвачи, тъй като нуждите на малки производители като нас не са сравними с тези на производство с мащаба на големите пивоварни в България.

Трудно ли е да наложиш българско производство от висок клас, какъвто е крафт бирата ви?

За качествените продукти винаги е имало и ще има пазар. В последните няколко години продажбата на крафт бира набира скорост, и ние се възползваме от това, че преди нас някой е направил по-трудните стъпки. Разбира се, опитваме се да пробием и на места, в които до сега не са се предлагали крафт бири, но като цяло като че ли  българите сме убедени, че чуждестранното винаги е по-добро от родното.

Всеки алкохол има собствена история, стил и усещане. Какво усещане носи пивото?

Пивото се смята за най-старата алкохолна напитка, като такава е изминала дълъг път, който не свършва с нас. Стиловете продължават да се развиват с течение на времето, а тенденциите се променят, но в крайна сметка бирата си остава питие, което трябва да е пивко и да носи усещане за наслада. Ние се стремим да можем да отговорим на търсеното, както за нещо стандартно, така и за по-нестандартните и интересни видове бира. За нас бирата е свободата да правим това, което обичаме и да го споделяме с повече хора.

Къде се разпространява бира Ромбус? Къде можем да я открием?

Бирите ни първо могат да бъдат закупени от нас на място, там имате възможност да закупите както бутилираните ни бири, така и наливно в РЕТ бутилки в разфасовки 1 и 2 литра. В Пловдив бирите ни могат да бъдат намерени в заведения „Котка и мишка” и в магазина „Света на бирата”. Както и в София, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Пролетта и лятото планираме акция по разширяване на точките за продажба на бира „Ромбус”.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини