Подтепето

мезе

16 Май, 2017

Над 80 вида крафт пиво на „Две-три бири фест“

Амбицията на събитието е да представи всички онези хора, за които пивото е занаят, изкуство и качество на живот

Творческият квартал Капана ще е домакин на първото по рода си събитие в Пловдив, свързано с крафт бирата като култура и начин на живот. Занаятчийското пивоварство се развива по-активно в България от близо четири години. Редица западни държави могат да се похвалят с над 300 независими малки пивоварни, докато у нас те са едва десетина. Въпреки това, разнообразните стилове и качествени продукти все повече навлизат на родна почва, като правят впечатление с вкусове, аромати и дори визия. Амбицията на събитието е да представи всички онези хора, за които пивото е занаят, изкуство и качество на живот.

Фестивал „Две-три бири“ ще превърне паркинга на ул. „Константин Стоилов“ 32, под крепостната стена на Стария Пловдив, в мини бирено градче, в което посетителите ще изживеят всички вкусове и аромати на крафт еликсирите на занаятчиите в бранша. Фестивалът ще е съпътстван с музикална програма и кулинария, а самите пивовари ще разкрият на посетителите елементи от тайната на производството си.

„Две-три бири фест”  се организира с партньорството на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2017 година. Той ще се проведе в рамките на два дни – 20-ти и 21-ви май. В съботния ден, всеки любител на пивото ще може да посети феста от 12:00 до 22:00 часа, а в неделя от 12:00 до 18:00 часа. Посетителите ще открият както микропивоварни, така и магазини и дистрибутори на занаятчийско пиво, и не на последно място – gipsy пивовари. Форматът ще бъде с дегустационни количества от 150 мл, което ще позволи на клиентите да опитат максимален брой бири. Който желае, ще има опция да закупи пиво и за вкъщи или за подарък на приятел.

Участниците са общо 15 и ще представят над 80 вида занаятчийско пиво. А кои са те?

Варненската пивоварна „Гларус“ е вече приятел на пловдивския пазар. Точно затова, тя ще гостува с пълната си производствена селекция. „Диво пиво“ ще ни предложат варки, правени специално за събитието. От Перущица пристигат и „Hills“, които залагат на баварската бира. Ще станем свидетели и на един дългоочакван дебют в лицето на сливенската пивоварна „Трима и двама“, чийто създатели се опитват да я отворят от две години и ето, че най-после успяха. Не можем да минем и без „ Jagerhof”, както и без gipsy пивоварите от „Бял щърк“ и „Айляк“. Специално за фестивала, „Бял щърк“ ще представят новата си розова бира „Тропикалиа“, в която се усещат аромати и вкусове на манго, ананас, ягоди и други плодове. Следва поръчковата бира „Шипка“ в стил майн бок, както и магазини и дистрибутори „100 бири“, „Авери“, „ Beer shop“ и “Brewforia”. Капана фест също ще се включат в бирения празник със своето производство „Капана“. Естествено биреното тържество няма да е завършено без заведение „Котка и мишка“, което ще представи своята едноименна бира с вкус на къпини. Черешката на тортата ще са коктейли с крафт бира, приготвени на място от миксолога Михаил Узунов.

След всичко изброено е кристално ясно, защо „Две-три бири фест“ ще се превърне в привлекателно и различно събитие за града и ще спомогне за развитието на бира културата.  

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини