Подтепето

мезе

14 Май, 2018

Кулинарният рай се настани на Малката главна (ГАЛЕРИЯ)

Гостите на „Вкусът на Пловдив“ този път залагат на месо (ВИДЕО)

Тотев също наблегна на месото, а Титюков на сладките

Кулинарният рай се настани на Малката главна в Пловдив и съдейки по опашките, на хората им е писнало от вегански и вегетариански менюта. Тълпите са основно на шатрите, от които се вие дим и мирише на мръвка.

Даже виковете "Бягай, че пръска!" на скараджия/барбекюрист, който замахва със сабя да сече месо, предизвикват ефект, обратен на призива му.  

Вкусните изкушения в града под тепетата стартираха през миналата седмица с „Етно кухня на колела“ (11-15 май), „Народен събор Пловдив“ (12-13 май). От днес на Узун чаршия се настаниха и майстор готвачите от топ ресторантите в града, сладкари, търговци и производители на био и здравословни храни. Стартът на второто издание на кулинарния фестивал "Вкусът на Пловдив", който ще продължи до 16 май под мотото "ЗАЕДНО" бе даден с огромен хляб с логото на фестивала и кръшно хоро от ансамбъл „Тракия“ пред туристическия център на Римския стадион. Бяха приготвени специално два ритуални хляба с името на фестивала, от които всички присъстващи опитаха с удоволствие.

Вкусният фестивал бе открит официално от кмета Иван Тотев и Енчо Енев от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия", в присъствието на заместник-кметовете Александър Държиков и Георги Титюков, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев и Гергана Кабаиванова - управител на Фондация “LocalFood.bg”.

С вкус към месните ястия се оказа и градоначалникът, който първо опита суши на местен топ готвач, а после се застоя най-дълго на щанда на УНИТЕМП, които презентираха своето фермерско свежо месо в едно от изданията на кулинарното шоу Мастършеф.  Той си избра рибай стек от породата Симентал и зададе доста въпроси за това. Бе му обяснено, че това месо е с изключителен богат аромат и вкус на мляко. Освен подробности за произхода и качествата на избраното месо, кметът Тотев получи компетентен съвет как да приготви избрания стек. „Нужни са му само по 5 минути запечатване от двете страни на тигана, за да се разгърнат вкусовите му качества.“ На щанда на УНИТЕМП може да закупите и дегустирате още богата гама от продуктовия им асортимент, а за всички любители на скарата – на разположение са апетитни телешки бургери и традиционните кюфтета и кебапчета. На следващата шатра кметът бе привлечен от подканянето „гръцка лютеница с октопод“. Оказа се, че става дума за студено предястие с доматен сос и подправки.

За разлика от началника си зам.-кметът Георги Титюков заложи на сладкото. Той си купи пакет бисквитки и заместител на течен шоколад от ядки.  

На тематичните шатри разположени на Малката главна са си дали среща повече от 30 участника - топ-готвачи на Пловдив и производители от Фермерския пазар, които всеки ден от 12.30 часа до вечерта ще правят презентации на своите умения, специалитети и майсторлък.

Сред тях са шеф Росен Петров от ресторант „Хемингуей“, шеф Хари и Жени Сопаджиян от ресторант „Одеон“, шеф Александър Бърдаров от „Мемори“, шеф Стоян Рахов от „Рафи“, шеф Тони от „Южен полъх“, както и шеф-готвачите на "Ноте Ди Вино", "Сол и пипер", „Тракийски стан“ и други. Всички те имат помощници - ученици от ОУ "Йордан Йовков" Пловдив, които след края на проявата ще проведат часовете по учебна практика в известните пловдивски ресторанти.

„Вкусът на Пловдив“ се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия", Община Пловдив и Регионална занаятчийска камара-Пловдив. Партньори на събитието са Сдружение на професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и Фондация "Local Food".

Вкусотиите в града ни продължават с предстоящия „Панаир на занаятите“ с „Фестивал на хляб и сладкиши“( 17-20 май), а в края на месеца идва и скараджийския фестивал „Пловдив мези“ (30 май-3 юни) на Лаута.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини

12 Май, 2018

"Вкусът на Пловдив" стартира утре с много изкушения

Сладкарница прави торти с логото на Пловдив 2019 за "Вкусът на Пловдив"

Верига сладкарници Dolce Fellini се включват във фестивала "Вкусът на Пловдив" с натурални и вкусни торти и бисквитки с логото на Пловдив 2019. Това е единствената сладкарница в рамките на форума.

В изложението се включват и няколко ресторанта, между които награждаваните "Хемингуей" и "Мемори", чиито топ готвачи ​на Пловдив​Росен Чакъров и Алекс Бърдаров ще представят на специални демонстрации сезонни и фермерски продукти, приготвени по съвременни техники.

Пролетното издание на "Вкусът на Пловдив" е от 13-ти (неделя) до 16-ти май на Малката Главна на Пловдив и ще посрещне малки фермери, занаятчии на храни и ресторант​и. Официалното откриване е в понеделник, 14-ти май, ​от​12.30 часа, ​на ...

» повече
11 Май, 2018

Конски кюфтета и рибай стекове на второто издание на „Вкусът на Пловдив”

Организаторите обещават ефектни кулинарни демонстрации от водещи шеф – готвачи в бранша

Второто издание на най – новото кулинарно шоу – фестивала „Вкусът на Пловдив – Заедно” ще се състои от 14 – ти  до 16 – ти май на улица „Райко Даскалов”, около района на Централни хали. Събитието се организира за пореден път от сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ - Пловдив, Община Пловдив, БХРА, РЗК - Пловдив, сдружение на Професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и Фондация Local Food. 

По време на мероприятието всеки ден от 12:30 часа ще се състоят кулинарни демонстрации и презентации на шеф готвачите на едни от най – любимите пловдивски заведения. Хемингуей, Рафи, Мемори, Одеон , Южен полъх, Ноте де вино, Сол и пипер са само малка част от участниците, които обещават да ...

» повече
05 Дек, 2017

Опитайте „Вкусът на Пловдив”

Стартира новият кулинарен градски фест

Първото издание на най-новото кулинарно шоу - фестивалът „Вкусът на Пловдив” Коледа 2017 ще се състои на 8 и 9 декември 2017 на третия етаж в МОЛ Марково тепе.  Организира се от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия" - Пловдив“ и Регионална занаятчийска камара – Пловдив, в партньорство с Община Пловдив, Общинско предприятие „Туризъм“ – Пловдив, МОЛ „Марково тепе“, БХРА, фондация LocalFood.bg и Асоциация на професионалните готвачи – Пловдив.  

По време на двата дни от 14 до 19 часа, изявени пловдивски ресторанти и производители на местни храни и напитки ще демонстрират своята кухня и продукция извън обектите си, шеф готвачи от Пловдив ще демонстрират изделията си пред очите на посетителите, които ще могат да опитват различните вкусове на пловдивските ...

» повече