Комбинират вино със свеж трюфел в панаира

Вкусът на града

ВИП зона за дегустация на редки гроздови еликсири за първи път на Винария

Пресен бял трюфел от Североизточна България150 изложители от 17 държави демонстрират своите продукти от днес в панаира, в рамките на 26-ото издание на международната специализирана изложба Винария. Град на виното тази година се е разширил, като е подслонил 26 нови участника, а завърналите се на форума винопроизводители са 13. Хубавото е, че освен повече вина, още в първия ден отчитаме повече посетители, коментираха пред Под тепето някои от изложителите.

Особен акцент на Винария тази година са местните сортове. Тенденциите са такива, обясниха от лозаро- винарската камара. В последната година 25 процента от лозята в България са местни сортове. Толкова е и делът и във винопроизводството с български сортове. Износът обаче не е повече от 10 процента. Но представителите на бранша очакват, това да се промени в близко бъдеще, тъй като там се крие потенциалът. „Това е посоката, в която българското винопроизводство трябва да се развива. Трябва да намерим своята ниша, която да ни отличава на глобалния пазар. Има интерес в тази посока и има много добри вина, които да изградят добрия имидж на българското вино”, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

Много еликсири от български сортове е имало и на тазгодишните международните дегустации на вина, ракии и винено бренди. Общо над 300 проби от България, Азербайджан, Италия и Турция са участвали в тях. Победителите ще станат ясни довечера, когато ще получат своите отличия в традиционната „Нощ на Златните ритони”.

Новото на Винария тази година ВИП зоната за дегустация на специфични и редки вина. „Там ще можете опитате наистина ексклузивни неща”, заяви председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

Иновации тази година има дори във виното. Посетителите на Винария ще могат да опитат винени коктейли с различни вкусове, бутилирани в кенове и атрактивни бутилки. Както и ягодово пенливо вино например. Ако искате да предизвикате напълно вкусовите си рецептори, потопете се в гурме зоната в рамките на Града на виното. Кътът на „Мавруда” привлича с изумителен аромат на дълго опушено месо. Към щанда на „Розмарино” ще ви привлече прясната паста на маестро Джузепе. А италианската поркета може да ви довърши. Ако и това не ви стига- посетете специалния трюфел павилион. Там можете да дегустирате няколко вида паста и сос с черен или бял трюфел, бонбон с пълнеж от подземната гъба или да го опитате пресен. Освен това трюфели от Североизточна България се предлагат в различни грамажи, за домашно гурме.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.