Подтепето

мезе

21 Фев, 2018

Комбинират вино със свеж трюфел в панаира

ВИП зона за дегустация на редки гроздови еликсири за първи път на Винария

Пресен бял трюфел от Североизточна България150 изложители от 17 държави демонстрират своите продукти от днес в панаира, в рамките на 26-ото издание на международната специализирана изложба Винария. Град на виното тази година се е разширил, като е подслонил 26 нови участника, а завърналите се на форума винопроизводители са 13. Хубавото е, че освен повече вина, още в първия ден отчитаме повече посетители, коментираха пред Под тепето някои от изложителите.

Особен акцент на Винария тази година са местните сортове. Тенденциите са такива, обясниха от лозаро- винарската камара. В последната година 25 процента от лозята в България са местни сортове. Толкова е и делът и във винопроизводството с български сортове. Износът обаче не е повече от 10 процента. Но представителите на бранша очакват, това да се промени в близко бъдеще, тъй като там се крие потенциалът. „Това е посоката, в която българското винопроизводство трябва да се развива. Трябва да намерим своята ниша, която да ни отличава на глобалния пазар. Има интерес в тази посока и има много добри вина, които да изградят добрия имидж на българското вино”, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

Много еликсири от български сортове е имало и на тазгодишните международните дегустации на вина, ракии и винено бренди. Общо над 300 проби от България, Азербайджан, Италия и Турция са участвали в тях. Победителите ще станат ясни довечера, когато ще получат своите отличия в традиционната „Нощ на Златните ритони”.

Новото на Винария тази година ВИП зоната за дегустация на специфични и редки вина. „Там ще можете опитате наистина ексклузивни неща”, заяви председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

Иновации тази година има дори във виното. Посетителите на Винария ще могат да опитат винени коктейли с различни вкусове, бутилирани в кенове и атрактивни бутилки. Както и ягодово пенливо вино например. Ако искате да предизвикате напълно вкусовите си рецептори, потопете се в гурме зоната в рамките на Града на виното. Кътът на „Мавруда” привлича с изумителен аромат на дълго опушено месо. Към щанда на „Розмарино” ще ви привлече прясната паста на маестро Джузепе. А италианската поркета може да ви довърши. Ако и това не ви стига- посетете специалния трюфел павилион. Там можете да дегустирате няколко вида паста и сос с черен или бял трюфел, бонбон с пълнеж от подземната гъба или да го опитате пресен. Освен това трюфели от Североизточна България се предлагат в различни грамажи, за домашно гурме.

 

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини