Подтепето

мезе

19 Апр, 2018

Кафе от смокини представиха за пръв път на фермерския базар на Бунарджика (ГАЛЕРИЯ)

Новото място хареса и на посетителите и на организаторите

От тук нататък базарът ще се провежда всяка сряда

Стари кафеджии, които години наред са фенове на напитката, останаха възхитени от нова здравословна алтернатива, която бе представена за пръв път на фермерския базар в Пловдив.

Любителите на здравословното хранене и био продуктите се насладиха вчера на новата локация на фермерския базар под тепетата на хълма Бунарджика. Масите на участниците бяха подредени на главната алея в близост до Търговската гимназия.

Сред новите участници на базара бе Петър Тачев от Пловдив, които показа алтернатива на кафето от сушени смокини. „Това е напълно безопасен и полезен продукт.Защо? Ето ви някои разлики между нашето кафе стандартното и другите кафе алтернативи: то набавя минерали, а естественото изтегля калция от костите;плюсът пред инката е, че няма глутен; смокиновото кафе дава реално чувство на тонус, тъй като има естистевн тонизиращ ефект заради високото съдържание на витамини и минерали; в същото време може да се консумира и преди лягане, защото липсва  кофеин в него,“ сподели Петър пред нашия репортер. (бел.авт.: Ароматът –интересна комбинация на горчиво кафе със спомена за сладкото от смокини на баба)   

Другата новост е фирмата, която предлага поркета по италианска оригинална рецепта. Майсторът ѝ е учил в Италия и донася вкусната магия в Пловдив. Разказва , че самата подготовка на месото отнема часове наред само за овкусяването, печенето също е дълго. Чакането обаче си заслужава, опита репортерът на Под тепето. Потвърдиха го и хората със сандвичи по пейките.

Естествено децата се лепяха най-много на захарния памук.  

Ето какво сподели за читателите ни организаторът Гергана Кабаиванова от Slow Food общността в Пловдив за първите впечатления от новото място. „Харесвани, положителни са и ще се разширяваме с повече производители през следващите издания. Вярвам, че ще се получи добро място за посещения в сряда вечер.

Освен редовните участници-производители, които предлагат фермерски млечни продукти, био зеленчуци и плодове, занаятчийски хляб с квас, планински мед, домашни сладкиши и други, към лятното издание на пазара ще се присъединят нови ферми за месо, които ще предложат екологично чисти яйца, пилешко, пуешко, заешко, свинско и телешко месо. Те ще са разположени в кемпери с хладилници и ток, в края на алеята между двете училища.

От месец май по проект на Slow Food общността в Пловдив, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, съвместно с район „Централен“ ще стартира нова и богата програма за подрастващи. Ще има работилници, лекции и дори филмови прожекции.“

Организаторите: кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, Фондация LocalFood.bg и Slow Food Пловдив канят жители и гости на града всяка сряда от 16.00 до 20.00 ч. на централната алея на Бунарджика. Те планират базара да се превърне в традиционно за района събитие и да се провежда всяка сряда до месец октомври 2018 г.

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини

22 Апр, 2018

Изкушенията на Национална кулинарна купа на България 2018: Скулптурни шедьоври от шоколад, пица – замък и коктейл от ябълков сок и бяло вино (ФОТОРАЗКАЗ)

Варненец отнесе титлата Готвач на годината

Шеф Андре Токев се появи скрит зад слънчеви очила  

Два дни Палата № 2 на Панаирното градче бе плацдарм на кулинарни битки между 130 майстор готвачи от страната и чужбина по време на най-престижното кулинарно събитие у нас Национална Кулинарна купа на България 2018. Единадесетото издание на купата бе организирано с подкрепата на „Бултекс 99“.

Шеф Манчев и шеф Токев търсиха кулинарни таланти в Пловдив, отсявайки всички кошмари в кухнята, за да стигнат до истинските изкушения – скулптурни шедьоври от шоколад, пица – замък и коктейл от ябълков сок и бяло вино.

В категория Готвач на годината купата грабна Васил Якимов. Варненецът пребори конкуренцията в тема „Модерна класика – Българска история“ с предястие, базирано на родопския пататник и ...

» повече
09 Май, 2017

Пловдивчани вече могат да поръчват фермерски продукти онлайн

Онлайн фермерски пазар започна доставки в града под тепетата 

Интересът към екологично чистата храна в града под тепетата става все по-голям. Редица магазини, фермерски пазари и базари се организират в Пловдив, за да могат да удовлетворят желанията на своите клиенти. Потребителите, от своя страна, все по-често се съмняват в произхода на плодовете и зеленчуците и прибягват до услугите на фермерите.

Именно поради тази причина се роди платформата farmhopping. Работата с нея е изключително опростена и свързва потребителите със земеделски производители от цялата страна. Специфичното е, че клиентите поръчват директно от производителите по модела на т.нар. “маркетплейс”, но доставката на всички продукти се извършва наведнъж. Всичко това се случва в рамките на един ден, така че пресните продукти запазват свежестта ...

» повече
19 Авг, 2015

Плодови изкушения с авторски почерк на Фермерския пазар в Пловдив тази събота

Истински плодови шедьоври ще посрещнат тази събота участници и гости на Фермерския пазар в Пловдив. Ще ги представят производителите на сезонни плодове в региона, но поканата е отворена и към всички, изкушени да споделят с публика своите летни кулинарни фантазии.

Предчувстваме фиеста от вкусове, аромати и вдъхновение, казва в аванс Гергана Кабаиванова от Хранкооп Пловдив, по чиято идея преди 2 години в Пловдив се създаде първия у нас фермерски пазар, насърчаващ директните срещи между производители на екологични земеделски продукти и потребители.

Под тепетата вече е традиция всяка събота от 10 до 14 часа той да изненадва с иновативни предложения пловдивчани - за 22 август под шатрите в двора на Клуб Тотал Спорт освен дегустациите, това ще са работилниците за домашни сладкиши ...

» повече
25 Юли, 2014

Кюфтета от маслини и чушки на Фермерския пазар в Капана

Щандове с манджички, био зарзават, вино, кашкавал и мед събраха десетки в квартала

Посетителите искат това да се превърне в традиция

Фермерският пазар „Капана” събра стотици любители на домашната и естествена кухня. Кварталът се превърна в чудно място за пазаруване, в най-добрите западноевропейски традиции. Всичко, от първия до последния щанд, беше HOME MADE продукция, много често без термични обработки. Истински хляб, вино, сирене, кашкавал, мед, домашна лютеница и сладка, готвени ястия, че дори ябълки, донесени направо от градината, можеха да се купят от Капана вчера. Пазарът обори мита, че био продуктите са в пъти по-скъпи. Килограм чушки – 3.50. В магазина са по 2 лева, но пък не знаеш с какво са натъпкани вътре, обясни търговец на зарзават. Парче торта ...

» повече