Кафе от смокини представиха за пръв път на фермерския базар на Бунарджика (ГАЛЕРИЯ)

Вкусът на града

Новото място хареса и на посетителите и на организаторите

От тук нататък базарът ще се провежда всяка сряда

Стари кафеджии, които години наред са фенове на напитката, останаха възхитени от нова здравословна алтернатива, която бе представена за пръв път на фермерския базар в Пловдив.

Любителите на здравословното хранене и био продуктите се насладиха вчера на новата локация на фермерския базар под тепетата на хълма Бунарджика. Масите на участниците бяха подредени на главната алея в близост до Търговската гимназия.

Сред новите участници на базара бе Петър Тачев от Пловдив, които показа алтернатива на кафето от сушени смокини. „Това е напълно безопасен и полезен продукт.Защо? Ето ви някои разлики между нашето кафе стандартното и другите кафе алтернативи: то набавя минерали, а естественото изтегля калция от костите;плюсът пред инката е, че няма глутен; смокиновото кафе дава реално чувство на тонус, тъй като има естистевн тонизиращ ефект заради високото съдържание на витамини и минерали; в същото време може да се консумира и преди лягане, защото липсва  кофеин в него,“ сподели Петър пред нашия репортер. (бел.авт.: Ароматът –интересна комбинация на горчиво кафе със спомена за сладкото от смокини на баба)   

Другата новост е фирмата, която предлага поркета по италианска оригинална рецепта. Майсторът ѝ е учил в Италия и донася вкусната магия в Пловдив. Разказва , че самата подготовка на месото отнема часове наред само за овкусяването, печенето също е дълго. Чакането обаче си заслужава, опита репортерът на Под тепето. Потвърдиха го и хората със сандвичи по пейките.

Естествено децата се лепяха най-много на захарния памук.  

Ето какво сподели за читателите ни организаторът Гергана Кабаиванова от Slow Food общността в Пловдив за първите впечатления от новото място. „Харесвани, положителни са и ще се разширяваме с повече производители през следващите издания. Вярвам, че ще се получи добро място за посещения в сряда вечер.

Освен редовните участници-производители, които предлагат фермерски млечни продукти, био зеленчуци и плодове, занаятчийски хляб с квас, планински мед, домашни сладкиши и други, към лятното издание на пазара ще се присъединят нови ферми за месо, които ще предложат екологично чисти яйца, пилешко, пуешко, заешко, свинско и телешко месо. Те ще са разположени в кемпери с хладилници и ток, в края на алеята между двете училища.

От месец май по проект на Slow Food общността в Пловдив, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, съвместно с район „Централен“ ще стартира нова и богата програма за подрастващи. Ще има работилници, лекции и дори филмови прожекции.“

Организаторите: кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, Фондация LocalFood.bg и Slow Food Пловдив канят жители и гости на града всяка сряда от 16.00 до 20.00 ч. на централната алея на Бунарджика. Те планират базара да се превърне в традиционно за района събитие и да се провежда всяка сряда до месец октомври 2018 г.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.