Подтепето

мезе

22 Апр, 2018

Изкушенията на Национална кулинарна купа на България 2018: Скулптурни шедьоври от шоколад, пица – замък и коктейл от ябълков сок и бяло вино (ФОТОРАЗКАЗ)

Варненец отнесе титлата Готвач на годината

Шеф Андре Токев се появи скрит зад слънчеви очила  

Два дни Палата № 2 на Панаирното градче бе плацдарм на кулинарни битки между 130 майстор готвачи от страната и чужбина по време на най-престижното кулинарно събитие у нас Национална Кулинарна купа на България 2018. Единадесетото издание на купата бе организирано с подкрепата на „Бултекс 99“.

Шеф Манчев и шеф Токев търсиха кулинарни таланти в Пловдив, отсявайки всички кошмари в кухнята, за да стигнат до истинските изкушения – скулптурни шедьоври от шоколад, пица – замък и коктейл от ябълков сок и бяло вино.

В категория Готвач на годината купата грабна Васил Якимов. Варненецът пребори конкуренцията в тема „Модерна класика – Българска история“ с предястие, базирано на родопския пататник и основно с агнешко месо. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев пък спечелиха отборните битки с тема „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. Тристепенното меню даде поле на изява на отборите тази година да покажат умения в приготвяне на супа от трюфели, основно от пъдпъдък, грозде и коняк и десерт лимонов тарт с меренг. Раздадоха се награди и в направления Пицар на годината, филетиране на риба, категория Телешко месо, Паста.

Стефани Младенова спечели титлата Сладкар на годината. Най-изкусителнатата категория тази година беше с тема „България-Люлка на цивилизацията, Тракийско златно съкровище”. Скулптури – шедьоври от шоколад създадоха участниците в първия кръг на надпреварата. Българската традиция беше основен акцент на втория кръг на сладкото състезание. В него участниците мериха сили в тема Българска роза. Стефани Младенова и опонентите й изработваха и петифури с основен продукт българско саламурено сирене и декорация Българска шевица.

Кулинарна купа на България се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи с председател Андрей Стоилов. Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от състезания по цял свят. Участници и организатори на Национална кулинарна купа не веднъж са били представяни на Олимпийските кулинарни игри в Германия. Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националния ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Иван Манчев, Андре Токев, Димо Димови Николай Боруков.

Пълният списък на медалистите от 11-то издание на Кулинарна купа на България:

Пицар на България:

3. Иван Боянин

2. Мартин Маринов

1. Георги Георгиев

Готвач на България:

3. Александър Енчев от Русе

2. Сали Али от Русе

1. Васил Якимов от Варна

Филетиране на риба:

3. Валентин Йорданов

2. Жана Георгиева

1. Цветомир Кръстев

Категория Телешко месо:

3. Живко Янчев

2. Юлиян Любенов

1. Цветомир Кръстев

Категория Паста:

3. Надежда Манева

2. Пенко Пенков

1. Петя Станишко

Сладкар на България:

3. шеф Борис Илиев

2. Моника Георгиевич

1. Стефани Младенова

Кулинарен отбор на България:

3. Венко Горчев, Христо Георгиев и Емил Доевски от Пловдив

2. шеф Калоян Колев, Андреа Чианг и Данаил Двонин от Варна

1. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев от София.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини

19 Апр, 2018

Кафе от смокини представиха за пръв път на фермерския базар на Бунарджика (ГАЛЕРИЯ)

Новото място хареса и на посетителите и на организаторите

От тук нататък базарът ще се провежда всяка сряда

Стари кафеджии, които години наред са фенове на напитката, останаха възхитени от нова здравословна алтернатива, която бе представена за пръв път на фермерския базар в Пловдив.

Любителите на здравословното хранене и био продуктите се насладиха вчера на новата локация на фермерския базар под тепетата на хълма Бунарджика. Масите на участниците бяха подредени на главната алея в близост до Търговската гимназия.

Сред новите участници на базара бе Петър Тачев от Пловдив, които показа алтернатива на кафето от сушени смокини. „Това е напълно безопасен и полезен продукт.Защо? Ето ви някои разлики между нашето кафе стандартното и другите кафе алтернативи: то набавя минерали, а ...

» повече
27 Апр, 2017

Пловдивчаните, създали ядливите чаши за кафе отварят производствена база до края на годината

Чашките  Cupffee са пълнозърнести и диетични, щадящи околната среда

Ако 1% от чашите за еднократна употреба бъдат заменени с техните, годишно ще се генерират 10 млн. килограма отпадъци по-малко

Новата база ще открие 60 работни места

Паулина Гегова

Добрите идеи идват с време! Иновативните идват за един миг! Такива, които никога не си очаквал, че ще ти хрумнат. На първо време ти изглеждат абсурдни или просто „като шега“, но съвсем скоро осъзнаваш, че точно тяхната ексцентрична нотка е това, което ще ги изстреля на върха.

Такава е идеята на Мирослав Запрянов, Симеон Гавраилов и Младен Джалъзов от Пловдив, които измислиха ядлива чашка за топли и студени напитки. Тя е кръстена Cupffee, а началото на колаборацията се поставя през 2002г.

Всичко ...

» повече