Изкушенията на Национална кулинарна купа на България 2018: Скулптурни шедьоври от шоколад, пица – замък и коктейл от ябълков сок и бяло вино (ФОТОРАЗКАЗ)

Вкусът на града

Варненец отнесе титлата Готвач на годината

Шеф Андре Токев се появи скрит зад слънчеви очила  

Два дни Палата № 2 на Панаирното градче бе плацдарм на кулинарни битки между 130 майстор готвачи от страната и чужбина по време на най-престижното кулинарно събитие у нас Национална Кулинарна купа на България 2018. Единадесетото издание на купата бе организирано с подкрепата на „Бултекс 99“.

Шеф Манчев и шеф Токев търсиха кулинарни таланти в Пловдив, отсявайки всички кошмари в кухнята, за да стигнат до истинските изкушения – скулптурни шедьоври от шоколад, пица – замък и коктейл от ябълков сок и бяло вино.

В категория Готвач на годината купата грабна Васил Якимов. Варненецът пребори конкуренцията в тема „Модерна класика – Българска история“ с предястие, базирано на родопския пататник и основно с агнешко месо. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев пък спечелиха отборните битки с тема „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. Тристепенното меню даде поле на изява на отборите тази година да покажат умения в приготвяне на супа от трюфели, основно от пъдпъдък, грозде и коняк и десерт лимонов тарт с меренг. Раздадоха се награди и в направления Пицар на годината, филетиране на риба, категория Телешко месо, Паста.

Стефани Младенова спечели титлата Сладкар на годината. Най-изкусителнатата категория тази година беше с тема „България-Люлка на цивилизацията, Тракийско златно съкровище”. Скулптури – шедьоври от шоколад създадоха участниците в първия кръг на надпреварата. Българската традиция беше основен акцент на втория кръг на сладкото състезание. В него участниците мериха сили в тема Българска роза. Стефани Младенова и опонентите й изработваха и петифури с основен продукт българско саламурено сирене и декорация Българска шевица.

Кулинарна купа на България се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи с председател Андрей Стоилов. Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от състезания по цял свят. Участници и организатори на Национална кулинарна купа не веднъж са били представяни на Олимпийските кулинарни игри в Германия. Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националния ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Иван Манчев, Андре Токев, Димо Димови Николай Боруков.

Пълният списък на медалистите от 11-то издание на Кулинарна купа на България:

Пицар на България:

3. Иван Боянин

2. Мартин Маринов

1. Георги Георгиев

Готвач на България:

3. Александър Енчев от Русе

2. Сали Али от Русе

1. Васил Якимов от Варна

Филетиране на риба:

3. Валентин Йорданов

2. Жана Георгиева

1. Цветомир Кръстев

Категория Телешко месо:

3. Живко Янчев

2. Юлиян Любенов

1. Цветомир Кръстев

Категория Паста:

3. Надежда Манева

2. Пенко Пенков

1. Петя Станишко

Сладкар на България:

3. шеф Борис Илиев

2. Моника Георгиевич

1. Стефани Младенова

Кулинарен отбор на България:

3. Венко Горчев, Христо Георгиев и Емил Доевски от Пловдив

2. шеф Калоян Колев, Андреа Чианг и Данаил Двонин от Варна

1. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев от София.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.