Вкусът на градаЗабавлениеНовини

Житница и Смилян се побратимяват, за да възродят традиционните български вкусове

Село Житница и село Смилян официално се побратимиха, за да сложат боба и наденицата в една чиния

Историческото събитие ще бъде отпразнувано с голям събор

Първото по рода си побратимяване на пловдивското село, известно с производството на наденица – Житница, и село Смилян – дало името си на емблематичния смилянски боб, ще стане факт на 7-ми септември 2019 г. Тогава ще се проведе и голям събор, посветен на боба с наденицата в с.Житница. Инициативата започва още през месец май, когато житненци заснемат специално видео обръщение, публикувано на официалния сайт на инициативата, с което канят всички от с. Смилян да се запознаят и побратимят. Самото побратимяване става факт на 15-ти юли, когато е подписано споразумение за сътрудничество от кметовете на с. Житница и с. Смилян – Цецка Йотова и Чавдар Червенков.

„Поласкани сме, че смилянци приеха нашата покана за побратимяване. Нека седнем на една трапеза и да отпразнуваме храната, която носи българския вкус и традиции. Разбира се, табиетлиите от цялата страна са добре дошли да се присъединят и да празнуват заедно с нас.“, споделя Цецка Йотова, кмет на с. Житница.

Съборът ще се проведе на входа на с. Житница, в района на конна база Тракиец. Организаторите са подготвили класически боб с наденица за своите гости, а към събитието ще се присъедини и шеф Андре Токев. За доброто настроение с музикална програма ще се погрижат Деси Добрева с „Лудо Младо Бенд“, 100 каба гайди и танцовите ансамбли на с. Житница и с. Смилян.

Повече информация за събора може да откриете тук: https://bobsnadenitsa.bg/

Кампанията, която се осъществява с подкрепата на „Деликатес Житница“, цели да припомни на всички, че колкото и да сме различни, винаги има едни общи ценности, които ни обединяват – като традиционните български вкусове и рецепти.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина