Подтепето

мезе

16 Май, 2017

Над 80 вида крафт пиво на „Две-три бири фест“

Амбицията на събитието е да представи всички онези хора, за които пивото е занаят, изкуство и качество на живот

Творческият квартал Капана ще е домакин на първото по рода си събитие в Пловдив, свързано с крафт бирата като култура и начин на живот. Занаятчийското пивоварство се развива по-активно в България от близо четири години. Редица западни държави могат да се похвалят с над 300 независими малки пивоварни, докато у нас те са едва десетина. Въпреки това, разнообразните стилове и качествени продукти все повече навлизат на родна почва, като правят впечатление с вкусове, аромати и дори визия. Амбицията на събитието е да представи всички онези хора, за които пивото е занаят, изкуство и качество на живот.

Фестивал „Две-три бири“ ще превърне ...

» повече
16 Май, 2017

Разграбиха еврейскитe традиционни ястия в Етно кухнята на колела

За час и половина изядоха дори Ушите на Аман под звуците на сефарадска музика

Таня Грозданова

Мобилната кухня, която цяла седмица обикаля емблематични за пловдивските етнически общонсти места, паркира в последния ден от проекта „Етно кухня на колела“ в стария еврейски квартал „Орта мезар“ в центъра на Пловдив. В късния следобед в понеделник ястията, които еврейската общонст под тепетата представи, бяха разграбени за по-малко от час и половина.

„Еврейската кухня има хилядолетна история и се основава на редица ограничения при премането на храна. Тя е нито много мазна, нито много калорична, има забрана за някои видове ястия и смесването на определни храни. В общи линии е здравословна.“ Така представи най-общо еврейските кулинарни корени Светлозар Калев – председател на еврейската общност в ...

» повече
15 Май, 2017

Пловдив се превръща в бирена столица през уикенда

Всички независими производители и любители на крафт бирата се стичат в града под тепетата за пенливия фестивал

Девет пивоварни, три магазина, две заведения и един коктейл бар очакват гостите на биреното събитие на пролетта 

ДВЕ-ТРИ БИРИ ФЕСТ стремглаво връхлита любимия Пловдив с невероятна програма и още по-страхотни гости. Девет пивоварни се обединяват зад идеята за популяризирането на крафт пивото у нас, което намира все по-многобройни почитатели. Бял Щърк, Гларус, Диво Пиво, Хилс, Трима и Двама, Йегерхоф, Айляк, Шипка и Капана бира ще се подслонят в Капана и ще ви вкарат в капана на бирата този уикенд. Пивоварите ще представят хмеловите си еликсири на  къщички и щандове на открития паркинг на улица „Константин Стоилов” 32.

Пивоварна „Двама и трима“ прави своя ...

» повече
12 Май, 2017

Уиски за 20 хиляди със златна капачка показват на Уиски фест

Вече продадоха една от 5-те бутилки от лимитираната колекция на Macallan

Една от общо 150-те бутилки в целия свят на GlenGrant е в Пловдив

Стефка Георгиева

Първото издание на Уиски фест в Пловдив започва след по-малко от час. Организаторите на събитието разказаха любопитна информация освен за вкусовете, които ще можете да опитате днес между 17 и 24 часа и утре между 14 и 22 часа, за принципа на дегустация на уиски. Ако сте решили да посетите двудневния фестивал, но все още сте начинаещи в изкуството на дегустацията, то има няколко стъпки, които да следвате. Едно от правилата е когато помирисвате аромата на даден алкохол, да го правите с леко отворена уста, за да не ви влияят толкова силно алкохолните пари ...

» повече
12 Май, 2017

Десетки пловдивчани опитаха „Филибе кюфте“ в Панаира на кулинарното изкуство

В първия ден от панаира, кулинарният фургон беше разположен пред Джумаята

Тази вечер може да опитаме италианска кухня

Десетки пловдивчани се стекоха вчера пред фургона на Панаира на кулинарното изкуство. Фестивалът започна с представяне на ориенталска кухня от турски произход. Ашуре, имамбаялдъ, султански шербет и постни сърмички с кедрови ядки бяха само част от кулинарните изкушения, които можеха да се опитат пред Джумаята.

Най-голямо впечатление направи известното „Филибе кюфте“ , което се предлагаше в Пловдив за първи път от сто години насам. Самата история около ястието също е интересна. Тя гласи, че в края на 19-ти век турски готвач отворил дюкян в зоната на сегашния квартал „Капана“, където приготвял въпросното кюфте по оригинална рецепта. Няколко години по-късно рецептата бива загубена някъде ...

» повече
10 Май, 2017

Оазисът в центъра на града се нарича „Авеню“

Заведението се превръща в една от водещите сцени за музикални партита

Bar & Dinner „Авеню“ съществува от 17 години. Една дълга история за заведение, тръгнало с нищо повече от надежда и желание за развитие. Към днешна дата, „Авеню“ е наложен на пловдивската карта като място с добро обслужване, коктейлни шедьоври и гарантирано забавление. Обновена градина, оборудван външен бар и големи екрани с проектори, на които се излъчват предпочитаните от посетителите футболни мачове.

Всъщност, концепцията на заведението не е само забавлението, макар че професионалният персонал се стреми да предложи най-доброто прекарване на клиентите си.

Стратегическата локация на „Авеню“ в центъра на Пловдив, оградено от прекрасна растителност, го превръща в място и за много бизнес срещи. Погледнато от страни, то прилича на ...

» повече
08 Май, 2017

Над 7 000 души от цял свят посетиха Дефиле „Вино и гурме“

Две комбинации от вина и храна си поделиха първото място за най-добро производство

При изключително голям интерес премина тазгодишното издание на фестивала Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив. Дегустациите на вино и кулинарни специалитети се проведоха в емблематичните къщи на Стария град по традиция през първия уикенд на месец май. Въпреки лошото време Дефилето регистрира рекорден брой участници – над 7 000 души, които са посетили събитието за 2 дни. Организирани групи чуждестранни туристи от САЩ, Франция, Англия, Холандия, Гърция, Турция, Китай и др. както и българи от цялата страна се включиха в дегустациите на 12 водещи кулинари и 19 винопроизводители от цялата страна. 

Събитието успешно наложи и популяризира културата на съчетаване на вино и храна, като на тазгодишното издание огромният ...

» повече
06 Май, 2017

Нов винен магазин отвори врати в Капана

Магазинчето се намира на ул. „Златарска“

Паулина Гегова

Още едно бижу се появи в творческия квартал Капана. Този път става въпрос за винен магазин, който вчера отвори врати и носи звънкото име Дегусто стейшън. То идва от думата degustation – дегустация и същевременно от густо, емблематична фраза за Пловдив. Така малкото винено пространство се превръща в станция на удоволствието.

Собствениците на магазина държат и малка семейна изба в Брестовица, които се занимават с дегустации от 10 години. Магазинът е продължение на бизнеса им, центрирано в сърцето на града.

В магазина могат да се намерят само български сортове вина, направени само от българско грозде, като се обръща внимание на по-малките изби. С течение на времето, виненото ателие ще се стреми да обхване ...

» повече
05 Май, 2017

И агнешкото, и зарзавата поевтиняха за Гергьовден

Голяма верига пусна на промоция агнешко с кратък срок на годност

Цените на агнешкото месо и зеленчуците паднаха след Великденските празници и както обещаха производители, търговци и наблюдатели на пазарните тенденции трапезата за Гергьовден излиза по-тънко.

Цената на краставиците, които през последните месеци удариха в тавана 10-годишен рекорд падна и сега те се търгуват от 1,80 до 1,50 за килограм по градските пазари в Пловдив. Оранжерийните доматите поевтиняха с няколко стотинки в последните дни, като средно за килограм се плаща по 2,50 лв.

С месото мненията на потребители и производители се люшкат в двете крайности. Според животновъдите цената на агнешкото месо десетина дни преди Гергьовден е ниска, дори по-ниска от тази през 2016-а година. И логично за ...

» повече
02 Май, 2017

„ДВЕ-ТРИ БИРИ ФЕСТ“ събира почитатели на пивото в Пловдив

Занаятчии пивовари и любители на крафт пивото се събират на едно място, в градска среда

Мащабно бирено събитие ще разпени Пловдив през месец май - „ДВЕ-ТРИ БИРИ ФЕСТ“. Фестивалът ще събере на едно място българските занаятчии пивовари и любителите на крафт пивото, което набира все по-голяма популярност в цялата страна през последните няколко години. Фестивалът ще се състои на 20 и 21 май 2017 година в занаятчийския квартал Капана.

„ДВЕ-ТРИ БИРИ ФЕСТ“ ще посрещне под тепетата най-добрите крафт пивовари в страната, които ще презентират богатство от вкусове. Амбициите на организаторите са да превърнат „ДВЕ-ТРИ БИРИ ФЕСТ“ в най-големия фестивал на крафт бирата в градска среда. Целта е събитието да стане ежегодно и да се развива във времето.

Посетителите на „ДВЕ-ТРИ БИРИ ...

» повече