Актуално

Знаменитият Иван Ангелов се завръща в Пловдив с „Тоска”

Премиерата на супер спектакъла е на 4 февруари



Премиерната постановка „Тоска” на Държавна опера Пловдив идва на 4 февруари на новата сцена на Дом на Културата след първо представяне в Хага и след 20 представления в най-престижните оперни театри на Холандия и Белгия.
Операта е поставена от швейцарския режисьор Рето Никлер под тепетата, но никога не е играна в България. Знаменателно освен самата премиера и е завръщането на знаменития диригент Иван Ангелов. До 1981г. той работи като главен диригент на Пловдивската опера, след  което се установява в Европа  и  заема ръководни  постове  в  Швейцария  (Биен  и Лозана), Монте Карло, Бон, Братислава  и Лайпциг. Завръщането на „Тоска” на родна сцена е дело на режисьора  Иванка Далийска. Драматичната творба ще бъде представена само на 4 и 25  февруари, а през март ще завърши цикълът „Женски образи в творчеството на Пучини” с премиера на „Бохеми”. Звездите на сцената ще бъдат  сопраното Марияна Панова и тенорът Даниел Дамянов. Билети за мултимедийната постановка със звездни музиканти се продават на касата на Концертна зала.

Времето и мястото на действие в настоящата постановка се развиват отново в Италия (в рамките на 24 часа), но перспективата се измества в 30-те години на миналия век, по време на диктаторския режим на Мусолини. Декорът на холандския художник Карел Спанхак е „облечен” в мултимедия, която допринася за различието и атрактивността на цялостната сценография.

На фона на колосални исторически събития е показана страстната любов на Флория Тоска и Марио Каварадоси. Красива и горда примадона, Тоска е изпълнена със силни чувства на любов, ревност и уязвимост. А Марио е свободолюбив италиански партиот, влюбен художник, който черпи вдъхновение от образа на жената. Друг главен персонаж в операта е началникът на полицията Скарпия, въплъщение на садистичната и деспотична власт.

Завръщането на Иван Ангелов

Иван Ангелов е възпитаник  на  Музикалната  Академия  в София  и в последствие  специализирал  в  Русия, Франция  и Германия. Той  е  добре  познат  диригент  в  много   европейски  и  световни  оперни  театри  и  концертни  зали. След като заминава за чужбина той гастролира в най-престижните национални оперни театри- Виена,  Марсилия, Верона,     Копенхаген, Хелзинки, Амстердам, Барселона, Мексико Сити, Прага,Токио. Работил е в цяла Германия. Симфонични концерти дирижира в Москва, Токио, Мексико-сити, Снтяго ди Чили, в цяла Европа. Периодът  като  Главен  Диригент на  Националната  Словашка  Опера – Братислава, (1994-98г.) му  донася  Наградата “Фуртвенглер“ за най-високи  художествени  постижения, а  за  негов  СD запис “Тристан  и  Изолда“  през 2002 г.му е присъдена  Наградата “Златен Орфей“  на Парижската опера  Bastille за най-добър запис с музика на Вагнер за годината. CD записи осъществява и с филхармонията  на Монте Карло, с Радио Оркестъра на Берлин и Филхармониите на Щутгарт и Нюрнберг,  както и с  Радио-симфоничния Оркестър –Братислава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина