АктуалноБългарияКултураНовиниПод небето

Zimna Wojna на Павликовски е фаворит за Оскарите през 2019-та

Режисьорът Павел Павликовски вече има един Оскар за Ида

Филмът разказва за интригуваща история на мъж и жена, живели по времето на Сталинизма

Славена Шекерлетова

„Zimna Wojna“ или „Студена война“ е най-новият филм на режисьора на спечелилият Оскар „Ида“ Павел Павликовски. И ако не сте успели да го гледате на кино все още, надяваме се да имате такава възможност. Защото този филм е добре да се гледа и слуша на кино.

Павел Павликовски е почерпил вдъхновение за кинотворбата си от истинската съдба на своите родители. „Това бяха силни личности, които се обичаха и мразеха, предаваха се взаимно, разведоха се и се събраха отново в чужбина“, обяснява режисьорът. Роден е във Варшава през 1957 г., живял и работил години наред в Англия, той се връща в Полша.

Филмът му е музика и красиви кадри, наслада за сетивата. Историята няма да я разказваме, за да не разваляме усещането от възхитителния филм. Безспорно, това е един от най-обсъжданите филми за 2018-та година. Черно-бялата „Студена война“ е големият победител на Европейските филмови награди на 15 декември, като спечели отличието за най-добър европейски филм, най-добра актриса (Йоана Кулиг), и най-добър режисьор и сценарист (Павел Павликовски). Успехът на филма го превърна в един от фаворитите за категорията „Чуждоезичен филм“ на следващите „Оскар“-и, въпреки сериозната конкуренция.

“Като зрител винаги са ме дразнили определени средства, които се използват в киното за подсилване на емоциите – близките планове, натрапчивата музика…”, казва Павликовски.

На въпрос за това, че последните му два филма „Ида“ и „Студена война“ действат съвсем различно и много по-надълбоко докосват от предишните му, включително един документален, Павликовски отговаря: „Това е възрастта. Възраст и опит. Смес от натрупани знания, улягане, съзряване, занаят. Никога не съм ходил на училище за кино, така че успях да се уча в процеса на работа. Понякога правите нещо просто, за да снимате филма, който искате да видите и не използвате същите оръжия, които всички останали използват за емоционална реторика. Също така, времето е голям фактор. Не правя филми твърде често. Така че всеки път, когато снимам нов, аз съм някъде другаде, а не там, където съм бил, когато съм правил предишния. Върнах се да живея в Полша и имам причини за това. Не само, за да правя филми, а и да откривам всички тези истории, които стоят и чакат там“.

Филмът е със зашеметяващо начало и разказва интригуваща история на мъж и жена, живели по време на Сталинизма в Европа. Много концептуален по отношение глобализацията и традициите. Силен в посланието си за идеологията. Прекрасно заснети кадри, без излишна претенциозност, напомнят за документално кино на моменти, а музиката… Гледайте го на кино, за да я чуете…

Мнозина се съмняват, че филм на Павликовски отново толкова скоро ще вземе Оскар, особено и след като обра редица награди в края на 2018-та, но нищо не се знае до последно. Пълният списък с номинираните за Оскар във всички категории ще стане ясен на 22 януари 2019, а 91-та церемония по връчването на наградите ще се състои на 24 февруари 2019. Американският комедиен актьор Кевин Харт, известен с филми като „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“, ще е водещ на церемонията. Тя ще бъде излъчена по Ей Би Си на 24 февруари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина