Затварят централния булевард за откриването на Пловдив 2019

Култура

Очакват се 90 000 гости само за това събитие  

За пръв път бюджетът за култура надхвърля 10,5 млн. лв.

Европейска столица на културата вече работи за града

За пръв път в историята на Пловдив се отделят толкова много средства за културно съдържание. Безспорен факт е, че Европейска столица на културата през 2019 вече работи за град Пловдив, доказва го и непрекъснатият ръст на нощувките и туристите през последните години, така коментира бюджета на Общинска фондация Пловдив 2019 за настоящата година, кметът Иван Тотев днес. Той припомни вече обявените 9 000 000 за Фондацията, плюс 1,5 млн.лева за Културен календар и подчерта, че културните инфраструктурни проекти са заложени отделно в големия общински бюджет. Става дума за 4,2 млн. за  галерията на Гладстон, 1,3 за тази на Съборна, 1 млн. за инфраструктура в квартала с тютюневите складове и 12-те млн. за реконструкцията на централния площад. Кметът припомни още, че правителството отпусна 16 милиона лева за реализиране на ЕСК. По думите му, никога досега на града под тепетата не са били осигурявани толкова много средства за култура.

Артистичният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева коментира, че благодарение на решението на МС днес екипът на фондацията може да работи в относително спокойна обстановка.

От 9 000 000 млн, които отиват по сметката на Фондацията, след приема на бюджета, само около 600 хил. лева са разходи по издръжка на Пловдив 2019, чийто екип в момента е 25 човека.  Очаква се през 2018-а да бъде увеличен с още 10-15 души.

Работната програма на фондацията за настоящия период става все по интензивна, гъста и динамична, разказа Куюмджиева и разкри някои подробности.

Ще бъдат проведени две големи маркетингови кампании;  предстои мониторинг през май, от който зависи дали Пловдив ще спечели 1,5 млн евро от фондация Мелина Меркурий; през същия месец Пловдив ще е домакин на годишна среща на градовете – европейски столици на културата, които са над 50 на брой; напролет ще дойдат артисти от цял свят, които ще работят по програмата за реката; стартира и програма за обучения на доброволци; продължават преговорите със спонсори от бизнес средите, както и работата по вече одобрените 72 културни проекта на обща стойност 9 млн.лева; до месец-два ще бъде обявена и програмата за Тютюневия град и други.   

Очаква се до края на месец януари да бъде обявена процедурата за избор на оператор за откриващото събитие в програмата ЕСК, чийто бюджет е 2 млн. лева. Това трябва да бъде мащабно и внушително събитие. Искаме Пловдив да се представи добре, каза Иван Тотев. Част от програмата за откриването ще се случи в Тютюневия град, друга на  площад "Централен", в квартал "Капана" и Старият град.

Обмисля се възможността в откриващата седмица да бъде затворен за движение на МПС-та бул. "Цар Борис III Обединител" в зоната от Сточна гара до кръстовището с бул. "Шести септември".

Споделете ни във:

Подобни статии

1 коментар

  1. Хубаво е, че Кметът разбра, че Европейска столица на културата е от ключова полза за града и за неговия пост. Но не разбра, че става дума за тласъка на културните оператори и разбира се, за пловдивчани. Откриване за 2 милиона лева е знак, че смисълът на проекта не е разбран. Това е хвърляне на огромна сума пари А за културната инфраструктура – май всичко ще се случи на пряко договаряне и май това е целта. Дано не съм прав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.