Актуално

Вълшебната цигулка на Лия Петрова ще зазвучи в Пловдив

Ще прозвучат любими на публиката шедьоври за струнни инструменти от Бах, Шуберт, Сарасате, Сен – Санс, Големинов и др. Веднага след събитието в "Дни на музиката в Балабановата къща", музикантите заминават на голямо концертно турне в Япония

Лия Петрова – носител на Първа награда от един от най-престижните цигулкови конкурси в света"Карл Нилсен" (Дания), е следващият вече прочут млад музикант, който ще се изяви на сцената на  Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" заедно с елитния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров. Събитието ще се проведе на 23-ти октомври. 

Лия Петрова (родена през 1990 г.) започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 г. вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 г-годишна възраст получава медал "Моцарт" за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 г. тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси "Тибор Варга" (Сион), "Луи Шпор" (Ваймар), Instrumenten Music Fond и др. Като камерен музикант, Лия Петрова се изявява на множество престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта "Марта Аргерич и приятели" в Атина, където през 2011г си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. Съвсем наскоро, през 2016, 25-годишната българка печели Първа награда на авторитетния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания.
Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller (1690).

Камерният ансамбъл "Софийски солисти", основан през 1962 г, в изнесените над 3000 концерта по цял свят представя произведения от близо четири столетия. Сред тях – десетки, написани специално за ансамбъла. "Солистите" участват в авторитетни международни фестивали, свирят в Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала Гаво, в операта в Сидни и на всички престижни сцени в Япония и Корея. През първите 16 години ръководител на ансамбъла е един от големите български композитори и диригенти – акад. Васил Казанджиев. В периода от 1978 – 1988г негов приемник е Емил Табаков. Той разширява стилистичните и инструментални характеристики на камерната формация и реализира серия записи и телевизионни филми. Развитието на традициите и обновяването на персоналния състав на "Софийски солисти" се свързват с дейността на настоящия диригент – Пламен Джуров. Ансамбълът има в актива си около 90 грамофонни плочи и компактдискове, издадени от Denon, Saba, Columbia, Concord concerto, Centaur, Labor Records, Гега-ню, Балкантон и други звукозаписни фирми, както и филми за различни телевизионни компании в Европа, Австралия и Южна Америка. Знак за престижа му е работата с музиканти като Х. Шеринг, Х. Холигер, Д. Шафран, Н. Цабалета, Х. Спарнай, Т. Брандис, В. Лукас, Ж. Мартенс, П. Галоа, Д. Волтер, В Кацарова, Н. Лугански и Н. Кенеди. В определени случаи към струнния ансамбъл от 14 изпълнители се прибавят духови и ударни инструменти. Така съставената Музикална асоциация "Софийски солисти" разширява репертоара си от симфонии и концерти на Хайдн и Моцарт до произведения на Барток и Шостакович.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина