Подтепето

култура

12 Юли, 2018

Творба на един пловдивски художник сред развалините на галерията на Гладстон

От Дома на майсторите на четката под тепетата остана само фасадата (ГАЛЕРИЯ)

Соня Попова

Работата по събарянето на Галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“ № 32 напредва, видя на място репортер на Под тепето. Теренът е ограден с ламаринена ограда, а зад нея се търкалят саксиите с поизсъхнали декоративни палми, които преди стояха на тротоара около галерията.

От самият Дом на пловдивските художници вече е останала само предната фасада и то без обшивката на временната конструкция. Стои и част от стената откъм улица „Преслав“. Всичко друго вече е руини.

По-голямата част от строителните отпадъци с в задната част на някогашния двор, откъдето влизат и машините на строителите. Отпред има нахвърлян дървен материал, ръждиви ламарини и изсъхнали клони от дървета.

В подножието на кръглите стълби, които са на завоя с ул.“Преслав“ е захвърлена огромна пъстра творба. Произведението на някои от майсторите на четката под тепетата се въргаля до потрошени части от мебели. Картината е видимо повредена по краищата.

Чудно защо е оставена след изнасяне на дружеството, което получи помещението на бившата дискотека в Дома на културата, за да прибере фонда от картини до издигане на новата сграда?!        

   

Няма направени коментари
Още от рубриката "култура"

Подобни новини

06 Авг, 2018

"Демократична България“ – Пловдив: Липсва публичност за визията на Галерията на Гладстон

„Настояваме за публично представяне и обсъждане на проекта, което е възможно, стига Общината да има воля за това“

От „Демократична България“ – Пловдив (местните организации на ПП „Движение Да България“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Зелените“) разпространиха обръщение към Община Пловдив по повод липсата на публичност за визията на Галерията на ул.“Гладстон“. Те смятат, че това е поредното използване на процедурата „инженеринг“ и отново гражданите на Пловдив нямат яснота как ще изглежда обектът след приключване на строителството.

От обединението настояваме за „публично представяне и обсъждане на проекта, което е възможно, стига Общината да има воля за това“. Вижте пълният текст на писмото:

„Построяването на нова градска галерия в Пловдив без архитектурен конкурс и без обществено обсъждане е дълбоко ...

» повече
26 Юли, 2018

Показаха проекта за новата художествена галерия на Гладстон

Той предвижда три зали, естествено осветление отгоре, заведение и малко площадно пространство

Общинският съвет гласува изменение на устройствения план на улицата за реализирането му

Новият дом на пловдивските художници ще има три зали, естествено осветление отгоре, заведение и малко площадно пространство отвън. Проектът за галерията на улица „Гладстон“ № 32 бе показан на заседание общинските съветници в Пловдив, на което те трябваше да приемат промени в уличната регулация на Централната градска част, свързани с новата сграда.

Предложението бе за разширяване на територията на имота с малки части към ул. "Гладстон" и ул. "Преслав". Целта е пред галерията да се обособи малко площадно пространство, така че то  да поема пешеходния поток и да го насочва към изложбените зали.

Именно идеята за малкия ...

» повече
23 Юли, 2018

Новата галерия на Гладстон ще е по-голяма

Има проект, който тепърва ще премине процедури по одобрение

Таня Грозданова

Галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул.“Гладстон“ 32 вече е съборена. Има вече нов проект за сграда със същото предназначение на нейно място, това стана ясно от изявление на кмета Иван Тотев.  Той разказа, че проекта вече е бил представен на пред Експертен съвет на Община Пловдив от фирмата изпълнител.

„Новата сграда излиза малко от пространствените граници на старата галерия в посока улица Гладстон,“ разкри кметът. По думите му, ЕСУТ е дал нееднозначно мнение, но последната дума има Общински съвет. Очаква се проектът да бъде разгледан в четвъртък на сесия. „Би трябвало да позволим да бъде малко по-широка новата галерия,“ коментира Тотев.

След решението на местния парламент ...

» повече
27 Юни, 2018

Хидравлични щипки пращат галерията на Гладстон в миналото

Сградата ще бъде напълно съборена до броени дни

Галерията на Гладстон ще бъде съборена за броени дни. Такива  са очакванията на работниците, които демонтират сградата на терен. Особената конструкция на постройката позволява тя да бъде бутната отвътре. В момента екипите на ГБС отстраняват леките елементи от бившия вече Дом на Дружеството на пловдивските художници с хидравлични щипки, като към края на седмицата се очаква да се пристъпи и към събарянето и на масивния градеж.

Няма повод за притеснение относно опасните материали, които са били използване при изграждането на галерията. Азбестът бе малко. Целият е премахнат и извозен на депо за опасни отпадъци. Хората в квартала няма от какво да се притесняват. Казвам го, защото някои от тях дойдоха да питат ...

» повече
27 Юни, 2018

Събарянето на галерията на Гладстон започна

Галерията на улица „Гладстон“ № 32, която се стопанисваше доскоро от Дружеството на пловдивските художници, бавно и полека тръгва надолу.

Тази сутрин събарянето на сградата, на която технологичният живот е изтекъл преди години, започна отвътре, видя репортер на Под тепето.

Фирмата изпълнител на проекта оповести при старта на работите, че при строежа на старата сграда са използвани опасни материали, сред които и азбест. От ГБС увериха, че той вече е премахнат от обекта и извозен на депо за опасни отпадъци.

Очаквайте подробности

» повече