Подтепето

култура

12 Юли, 2018

Творба на един пловдивски художник сред развалините на галерията на Гладстон

От Дома на майсторите на четката под тепетата остана само фасадата (ГАЛЕРИЯ)

Соня Попова

Работата по събарянето на Галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“ № 32 напредва, видя на място репортер на Под тепето. Теренът е ограден с ламаринена ограда, а зад нея се търкалят саксиите с поизсъхнали декоративни палми, които преди стояха на тротоара около галерията.

От самият Дом на пловдивските художници вече е останала само предната фасада и то без обшивката на временната конструкция. Стои и част от стената откъм улица „Преслав“. Всичко друго вече е руини.

По-голямата част от строителните отпадъци с в задната част на някогашния двор, откъдето влизат и машините на строителите. Отпред има нахвърлян дървен материал, ръждиви ламарини и изсъхнали клони от дървета.

В подножието на кръглите стълби, които са на завоя с ул.“Преслав“ е захвърлена огромна пъстра творба. Произведението на някои от майсторите на четката под тепетата се въргаля до потрошени части от мебели. Картината е видимо повредена по краищата.

Чудно защо е оставена след изнасяне на дружеството, което получи помещението на бившата дискотека в Дома на културата, за да прибере фонда от картини до издигане на новата сграда?!        

   

Няма направени коментари
Още от рубриката "култура"

Подобни новини

27 Юни, 2018

Хидравлични щипки пращат галерията на Гладстон в миналото

Сградата ще бъде напълно съборена до броени дни

Галерията на Гладстон ще бъде съборена за броени дни. Такива  са очакванията на работниците, които демонтират сградата на терен. Особената конструкция на постройката позволява тя да бъде бутната отвътре. В момента екипите на ГБС отстраняват леките елементи от бившия вече Дом на Дружеството на пловдивските художници с хидравлични щипки, като към края на седмицата се очаква да се пристъпи и към събарянето и на масивния градеж.

Няма повод за притеснение относно опасните материали, които са били използване при изграждането на галерията. Азбестът бе малко. Целият е премахнат и извозен на депо за опасни отпадъци. Хората в квартала няма от какво да се притесняват. Казвам го, защото някои от тях дойдоха да питат ...

» повече
27 Юни, 2018

Събарянето на галерията на Гладстон започна

Галерията на улица „Гладстон“ № 32, която се стопанисваше доскоро от Дружеството на пловдивските художници, бавно и полека тръгва надолу.

Тази сутрин събарянето на сградата, на която технологичният живот е изтекъл преди години, започна отвътре, видя репортер на Под тепето.

Фирмата изпълнител на проекта оповести при старта на работите, че при строежа на старата сграда са използвани опасни материали, сред които и азбест. От ГБС увериха, че той вече е премахнат от обекта и извозен на депо за опасни отпадъци.

Очаквайте подробности

» повече
18 Юни, 2018

За опасни вещества по време на събарянето на галерията на Гладстон предупредиха изпълнителите

Азбест е използван в строежа на галерията преди години, специална фирма ще извърши извозването и депонирането им по изисквания на РЗИ

Новият дом на художниците трябва да е готов през април 2019

Галерията на Дружеството на Пловдивските художници на ул.“Гладстон“ № 32 вече е оградена и има всички необходими документи за започване на събарянето на сградата, след като бъде окончателно изпразнена. Това обяви на редовен брифинг днес кметът на Община Пловдив Иван Тотев и представи ръководителят на проекта инж. Игнат Пиндиков от фирмата изпълнител „Главболгарстрой-Пловдив” АД .  

По думите на Пиндиков, до един месец сегашната сграда ще бъде съборена, а теренът подготвен за новия строеж. Той обясни, че новата галерия ще е с монолитна стоманобетонна конструкция и естествено покривно осветление отгоре ...

» повече
30 Апр, 2018

„ГБС – Пловдив“ ще прави галерията на Гладстон

Решението на комисията трябва да бъде одобрено от зам.-кмета по култура Александър Държиков

Обявената за фаворит компания, още преди решението на самата комисия, в крайна сметка спечели обществената поръчка за инженеринг и изграждане на нова сграда за галерия на Дружеството на пловдивските художници.  Това става ясно от публикувания днес протокол и решение на комисията по избор на изпълнител за Галерията на ул.“Гладстон“ 32.

Припомняме, че миналата седмица Под тепето ви направи съпричастни на отваряне на офертите на допуснатите кандидати миналата седмица. Кой изнася информация от закрити заседания на комисия по обществени поръчки в Община Пловдив? Това попитаха тогава упълномощени представители на строителните компании „Тирлин“ АД и „Запрянови“, които отпаднаха от надпреварата. Тогава бяха отворени ценовите оферти само на ...

» повече
18 Сеп, 2017

3,5 милиона за нова галерия на Гладстон

Художниците щели да решават каква ще е най-подходящата за тях сграда

3,5 милиона лева ще бъдат похарчени за построяването на чисто нова сграда на мястото на галерията на Гладстон. Това обяви днес кметът Иван Тотев. Той категорично заяви, че намеренията на общината е съществуващата в момента изложбена зала да бъде съборена, и на нейно място да се вдигне нова, със същите обеми. 

Стартираме процедурата по инженеринг. Заданието е съгласувано с Дружеството на пловдивските художници. Говорим за сграда с отворени пространства и слънчева светлина, както беше и със сега съществуващата галерия, говори вече в минало време за сградата на Градстон градоначалникът. И допълва, че в бъдещата нова постройка ще има хранилища, кафене от западната страна и възможности за реализиране на ...

» повече