Актуално

Търсят доброволци за иновативен метод за заснемане и дигитализиране на културно наследство в Калофер

Дигитализираните обекти ще бъдат достъпни свободно на няколко платформи за споделяне на 3D съдържание

Оригинален проект за заснемане и дигитализиране на културното наследство в Калофер търси доброволци. Екипът на Мелформатор кани всеки желаещ да участва в поредица лекции, работилници за обучение и помощ при работата по проекта „Дигитално Наследство България“. Той представлява 3D заснемане и разпространение на интересни, значими, труднодостъпни или малко известни, географски, исторически, археологически и архитектурни обекти на територията на град Калофер.

Целта на проекта е създаването на богат фонд от информация с Българско културно наследство, който след приключването на проекта ще е безплатно и свободно достъпно за публична употреба. 3D обектите ще бъдат качени за широката общественост под лиценз за свободно ползване (creative commons) в две от най-популярните в света платформи за споделяне на 3D съдържание – sketchfab.com и myminifactory.com.

Обектите ще се заснемат и дигитализират в 3D програма чрез иновативната техника “фотограметрия” (photogrammetry). Тя използва средствата на фотографията и специализирани софтуерни инструменти за генериране на триизмерни модели. Тези модели могат след това да се използват за видео, анимации, проекти, изследвания, реставрация, 3D принтиране и други.

Създаването на виртуални артефакти ще бъде извършено от специализиран екип впартньорство с Народно читалище „Христо Ботев 1869“ гр. Калофер и други местниструктури. В периода от 8ми до 14ти Октомври в град Калофер можете да участвате в цялостния процес на заснемане и дигитализация на обектите. За целта, ще бъдат организирани отворени лекции и работилници за обучение. Ако проявявате интерес да се запознаете с иновативната техника на фотограметрия, моля изпратете вашето резюме и кратко мотивационно писмо на "[email protected]" до 30.09.2018. Проектът предвижда хотелско настаняване и транспорт за двама кандидати. "

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина