Актуално

Три изключителни концерта във втория ден на „Джаз форум Стара Загора“


Предпремиера на новия албум на Ангел Заберски трио, концерт на световноизвестния Джери Бергонци и уникално изпълнение на „Порги и Бес“ са в програмата на фестивала

С теми на Пучини, Чайковски, Шуман и други класици, авторски композиции и аранжименти на Ангел Заберски започва вторият фестивален ден на „Джаз форум Стара Загора“. Джаз и опера, оплетени в романтичен валс, ще чуем в предпремиерното изпълнение на новия албум на Ангел Заберски трио.

„Това е първото представяне на албума пред публика изобщо и то щастливо съвпада с темата на фестивала „Където Операта суингира“, не скри вълнението си Ангел Заберски, който работи по този проект от няколко месеца. Още не е избрал име, но пък цялостното му послание е недвусмислено и ярко. „Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации,  с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски.

Сред необятния океан на класическата музика в албума са подбрани оперни арии, балетни теми и симфонични фрагменти, които в най-голяма степен импонират на собствената му нагласа и възприятия. С вещината на композитор, натрупал солидна творческа увереност, Ангел Заберски поднася симфоничния материал през призмата на съвременните джаз хармонии в аранжимент за джаз трио заедно с Борис Таслев и Стоян Янкулов-Стунджи.

Световноизвестният саксофонист Джери Бергонци и старозагорският пианист Пламен Карадонев изкушават ценителите във втората част на вечерта. На сцената ще видим още Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Елена Колева…

Цялата статия можете да видите в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина