Актуално

Топ музиканти от Лондон представят номинирания за Грами албум на Добринка Табакова

Тя е печелила наградата Жан-Фредерик Перену на 4-тия Международен конкурс по музика във Виена едва на 14-годишна възраст

Най-известните композиции от номинирания за Грами класически албум на Дорбинка Табакова ще бъдат представени на 8 октомври в Дом на културата от 11:30 часа. Специално за концерта с оркестъра на Опера Пловдив в България пристигат виртуозният виолист  и диригент Максим Рисанов и Кристина Блаумане, водач на виолончелите в Лондонския симфоничен оркестър. Концертът е част о МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” – есен 2016.

Родената в Пловдив композиторка печели наградата Жан-Фредерик Перену на 4-тия Международен конкурс по музика във Виена, когато е само на 14 години. Учи в Кралската Академия по музика в Лондон и Гилдхол Скул ъв Мюзик  и завършва докторантура по композиция в Кингс Колидж Лондон. Нейната "Възхвала" е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет ІІ. Избрана е да напише кантата, посветена на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, която да бъде изпълнена по време на тържествата в родния му Стратфорд-на-Ейвън.  В концерта ще прозвучат композиции от номинирания за Грами класически албум String Paths на Добринка Табакова: „Сюита в стар стил”, „Концерт за виолончело и струни”, Fantasy Homage to Schubert и Such different paths

Максим Рисанов вече е познат в България и като част от триото на Васко Василев "Лауерат".  Участва като виолист и диригент в дебютния компактдиск на Добринка Табакова. Към днешна дата виртуозният виолист разделя времето си между ангажиментите като инструменталист и диригент. През изминалия сезон е бил на пулта на Руския национален оркестър, на Литовския камерен оркестър и на Симфониета Рига, както и на Оркестъра на Испанското радио, Оркестъра La Verdi в Милано. Като камерен музикант свири в ансамбли с прочути изпълнители като Янин Янсен, Максим Венгеров, Юлиан Рахлин, Миша Майски и др.

Билети за концерта се продават на касата в Концертна зала, в Билетен център пред Общината и в деня на концерта на касата в Дом на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина