Актуално

Театърът тръпне в очакване на „Възвишение“

Правят национален кастинг за спектакъла по романа на Милен Русков

Image title
Особено приятно напрежение имаше днес в Драмата. Не само заради Деня на театъра, който пловдивската трупа празнува традиционно. А и заради наближаващото поставяне на сцена на може би един от най-очакваните спектакли в последно време- „Възвишение“ по романа на Милен Русков. Ще е едно голямо предизвикателство, категорични са театралите. И заради идването на големия Иван Добчев в Пловдив. И заради особеностите на самата творба на Русков. И заради новите похвати, които ще се използват в работата и в подбора на екипа.
Нетрадиционен например ще е подходът за избиране на актьорите, които ще се превъплатят в героите на Русков. От 2-ри април започва национален кастинг, в който може да се яви всеки. Режисьорът Иван Добчев, който се завръща на пловдивска сцена след 30 години, е автор на идеята заедно с директора на Драмата Кръстю Кръстев. Коментират се и имена, които ще играят главните роли, но засега остават в тайна.

Страхотен роман чета в момента. Ей сега го изваждат от печатната машина. Искам да го прочетеш. Така Александър Секулов подава в ръцете на Кръстев „Възвишение”. Прочетох го за една нощ, казва шефът на Драмата. Сам се смях и накрая сам плаках. Страхотен е!, допълва с широко отворени очи Кръстев.

Съвсем спонтанно идва и идеята за купуване на правата, а романът е бил само на една седмица. Обадихме се по телефона на Милен и му казахме за намеренията си. Първо се учуди, после много се зарадва, после искаше да го направим още на другия ден, разказва директорът. Намеренията им са да работят бавно и да не създават просто едно представление, а шеьдовърът, който написаното заслужава.

Работим върху тази тема, защото е сериозна в историята на България и въобще за създаването на страната и истинските намерения. За това какво е възвишение, какво е еволюция, как така обикновеният човек става герой, и кой всъщност е героят, как се ражда, и колко смешно е всичко, и колко тъжно, и колко болно, и най-вече колко истинско е. Защото ние забравяме, че непрекъснато около нас живеят хора, които са потенциални герои. Просто трябва да дойде тяхното време и час. Аз вярвам в тази приказка, че всеки сам за себе си е важен. Защото герой не е само този, който умира, а и този, който се преборва с живота всеки ден, размишлява Кръстев.
Романът има и една особеност. Езикът, на който пише Русков е с котелски диалект. Трудно е да се изговаря и в същото време е много сладък. Но с това ще се справят драматургът, Сашо Секулов, режисьорът Иван Добчев и актьорите, допълва шефът на Драмата.
Той определя романа като една от най-добрите творби, чел през последните години. Книга обясняваща така мъжки, истински, с достойнство и в същото време с голяма ирония обстоятелствата в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина