Актуално

Съвременното изкуство идва в Пловдив с „Метафораи“

Изложбата се открива тази вечер в 18 часа

Разкази за движение, за транспорт и преминаване, за пътешествията из града и начините на неговото възприемане са в центъра на стартиращата тази вечер 24-а Седмица на съвременното изкуство в „Баня Старинна“. Темата на събитието с куратори Катя Ангелова и Алесандар Пожанти е „Метафораи“. Артистите работят върху концепцията, изведена от цитат на френския историк и културолог Мишел Серто, който разказва, че в Гърция транспортните средства се наричат „метафораи“ (от гръцки „метафора“ – „транспорт“), като според него разказите и историите също могат да получат това название, като едно своеобразно средство за пресичане на различните пространства, чертаене на нови маршрути и връзки между тях.

Пространствени разкази ще споделят автори от целия свят – Баби Бадалов, Збинек Баладран, Оливие Вадро, Алберто Гарути, Правдолюб Иванов, Иржи Кованда, Даниела Костова, Хуан Пабло Масиас, Маргерита Москардини, Маурицио Нанучи, Делфин Рейст, Себастиан Ру, Мохсин Хараки и Ханс Шабус. Техните работи са подредени както в самата „Баня Старинна“, така и в публични простанства – пред Чифте баня, в Капана и на други места из града. Сред интересните работи са творбата на Алберто Гарути, с която при всяко новородено в Пловдив бебе лампите в Капана ще примигват по 30 секунди. Огромен въпросителен знак на фасадата на Чифте баня пък е своеобразно намигване към популярния червен билборд на жилищния блок зад кръстовището на д-р Енчев „Dr. E!”.

Изложбата се открива тази вечер (14 септември) от 18 часа и ще остане в Баня Старинна до 14 октомври. Тя ще може да се посети всеки ден от вторник до неделя между 14 и 18 часа. Проектът е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина