Актуално

Световна премиера на „Хищникът“ на One Dance Week през октомври

Спектакълът на гръцките артисти Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос е копродукция на Big Story Performing Arts Services, Centre Cívic de la Barceloneta – Барселона и ONE DANCE WEEK

На 6 октомври почитателите на съвременните изкуства ще станат свидетели на световната премиера на първия цялостен спектакъл на изгряващите гръцки звезди Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос ХИЩНИКЪТ. Двамата ще поставят финалните щрихи на представлението си, развито върху едноименната им танцова миниатюра UNCIA, на творческа резиденция в Пловдив през август. Спектакълът е копродукция на ONE DANCE WEEK, Big Story Performing Arts Services и Centre Civic de la Barceloneta. 

В работата си Дана и Дионисиус обединяват съвременен танц, гръцка естетика и особено актуални послания и без съмнение скоро ще се наредят сред най-ярките представители на своето поколение в родината си. Аламанос вече участва в хитовото представление “Chotto Desh’’ на суперзвездата на съвременния танц Акрам Кан, когото публиката добре познава от церемонията по откриване на Олимпийските игри в Лондон през 2012 и работата му със световни звезди от ранга на Жулиет Бинош и Кайли Миноуг.

В ХИЩНИКЪТ човекът и животното са обединени в непрекъснато променящ се организъм, който разказва истории за оцеляването, уязвимостта и жаждата да доминираш. Спектакълът е демонстрация на отношението на човека към природата, без да спестява варварствата, които ѝ причиняваме. Артистите пресъздават метаморфозата на бръмбара, мъдростта на свещения слон, тотемните животни, които древните шамани са почитали. Техники от китайското бойно изкуство Винг Чун вдъхват живот на снежния леопард (Panthera uncia) – първо ловец, който търси прехраната си, а впоследствие сам ловуван, но за трофей. Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос ще ни отведат в загадъчно пространство, където превъзходството на хората над животните не съществува. Само в рамките на тази година ХИЩНИКЪТ спечели три награди от Международното състезание за хореографски дуети в Ротердам 2018 – XL награда за продукция, награда на Conny Janssen Danst и награда на Club Guy & Roni.  

ХИЩНИКЪТ е част от 11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, което ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив. Билети за спектакъла на цени от 10 лв. можете да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay: http://bit.ly/ODWUncia. Местата са ограничени, поради което силно препоръчваме предварителното закупуване на билети. За повече подробности следете събитието във Facebook: https://facebook.com/events/772240032978804/.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

* Дионисиус Аламанос *

Роден в Атина и израснал на остров Занте (Закинтос), Дионисиус Аламанос започва образованието си в Училището за музика и изкуства на Йонийските острови в ранна възраст. Заедно с творческите си търсения по отношение на движението на тялото, той експериментира с различни стилове от уличните танци. По-късно завършва Националното танцово училище в Атина. Като артист на свободна практика Аламанос сътрудничи с Hellenic Dance Company като танцьор и асистент – хореограф в продукцията на хореографа Антон Лахки “No more Fairytales’’. Аламанос е работил и с Cocoon Dance Company в Германия.

Изпълнява откъс от “Vertical Road’’ на известния британски хореограф Акрам Кан, а впоследствие става част от компанията му. Аламанос пътува заедно с трупата на Akram Khan Company на турне с известния спектакъл “Chotto Desh’’, заедно с режисьора Сю Бъкмастър.

* Дана Димитриади *

Дана Димитриади е родена в Атина и завършва Националното танцово училище в гръцката столица. Като част от Hellenic Dance Company, тя участва в спектакъла “Open Frontiers“, представен в Концертна зала – Атина и фестивала Athens Epidaurus, по хореографии на Акрам Кан, Антон Лахки и Марта Греъм.

През 2014-а година Дана участва в “Panorama’’, представен в New York City Hall и Одеон на Ирод Ати – каменния театър на южния склон на Акропола, създаден в сътрудничество с Martha Graham Dance Company. В Лондон изучава репертоара на Акрам Кан, включително “Kaash’’ и “iTMOi’’. Между 2015-а и 2016-а година тя се присъединява към малтийската компания ZfinMalta Ensemble.

* ONE DANCE WEEK *

ONE DANCE WEEK дебютира през 2008 г. и днес е най-големият форум в България, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременните изкуства. Мисията на Фондация ЕДНО за култура и изкуства е да осигури устойчиво развитие на съвременната културна сцена в България чрез представяне на богато, иновативно и висококачествено културно съдържание.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Майни, отваряйте си очите с тарикатите от Sofia Dance WEEK (?!? month? year?) дето пробутват чрез ПодАльоша МЕНТЕ СТОКА = или залежали стари чанти сдъвкани и изплюти та изпаднали до Мичкюр, или обратно „световната премиера на първия цялостен спектакъл на изгряващите гръцки звезди“ които ВСЕ ИЗГРЯВАТ ама все на изток от Мичкюр. Евтините кръчми са пълни с изгряващи СУПЕРСТАРС

  2. Jums nepieciešams finansejums, lai jusu majas, jusu bizness, auto iegadi, lai iegadatos motociklu, lai izveidotu savu biznesu, lai jusu personigas vajadzibas vairs šaubas. Mes sniedzam personas kreditu ar procentu likmi 3% neatkarigi no summas. Jus velaties rakstit, lai jusu personas aizdevumiem, ka es esmu jusu riciba 24h / 24. Vairak informacijas: [email protected]
    Paldies

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина