Актуално

Супер кино за 6 лева в Лъки

„Парад“ открива София Филм Фест в Пловдив

Оскаравота лента 'Раздяла' ще гостува в Лъки
Оскаравота лента ‘Раздяла’ ще гостува в Лъки
За седми път киномаратонът на годината – София Филм Фест ще има свое издание в града на тепетата. В продължение на 10 дни, от 16-ти до 25-ти март 2012 г. пловдивската публика ще гледа специална селекция на филми от програмата на 16-ия София Филм Фест. Прожекциите ще бъдат в кино „Лъки Синема” от 18.30 и 20.45 часа.  По традиция зрителите ще гласуват за филмите от програмата и ще бъде отличен фаворитът на пловдивската публика. Събитието се провежда със съдействието на общината. Цената на билета е 6 лева, за ученици, студенти и пенсионери – 5 лв. Предлагат се и карти с намаление за 3 прожекции – 15 лв. и за 8 прожекции – 32 лв.
Фестивалът ще открие най-новият филм на Сърджан Драгоевич „Парад” . Лентата ще се завърти в Лъки след впечатляващото си представяне на „Берлинале” с Наградата на публиката в секция „Панорама”, Награда на Екуменическото жури и наградата на читателите на изданието „Siegessaüle”. Този шеметен фарс, който си играе с клишетата и стереотипите, е хит в Сърбия и останалите страни от бивша Югославия (над 500 000 души са гледали комедията на Драгоевич във всичките шест бивши югославски републики).

Една от най-очакваните галапрожекции е на отличения с „Оскар“ и „Златен глобус”’11 за най-добър чуждоезичен филм „Раздяла”. Филмът на Асгар Фархади беше фаворит и на миналогодишното издание на Берлинале („Златна мечка”, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади) и „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят). Иранският филм е завладяващ и проникновен разказ за съвременно семейство от средната класа и за неизбежните проблемите, които съпътстват всяка връзка.

„А защо да не живеем заедно“ закри триумфално престижния кинофестивал в Локарно миналата година и се превърна в чудесен повод цяла плеяда звезди да се срещнат на снимачната площадка. Филмът на режисьора Стефан Роблен с участието на Джералдин Чаплин, Пиер Ришар, Джейн Фонда и Клод Риш беше представен на „София Мийтингс” през 2008 година.

Силна и завладяваща е новата кинотворба на култовия финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”, отличена с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Филмът разказва историята на бившия писател и известен бохем Марсел Маркс, оттеглил се в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър.

Сред филмите, носители на награди от най-престижните световни фествали са лентата на световноизвестния турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали „Имало едно време в Анадола”, спечелил Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан’11. Тази награда е поделена с друг филм включен в селекцията на фестивала в Пловдив „Момчето с колелото” – новата продукция на белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден. Норвежкият „Хепи, хепи” е пълнометражен дебют на Анне Севицки и носител на Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс’11

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2011. Сред заглавията за първи път пред фестивалната публика ще бъде показан „Миграцията на паламуда” на режисьора Людмил Тодоров, с участието на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев и Велко Кънев. Филмът разказва за двама бащи и техните синoве, които живеят на село. Начините, по които си изкарват хляба, са доста необичайни. Филмът прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. Сценарият също е дело на Людмил Тодоров, оператор на филма е Рали Ралчев, а в ролите ще видите Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова.

Дебютният филм на Кристина Николова „Вяра, любов и уиски” ще бъде част от конкурсната програма на 16-ия София Филм Фест и седмица след края на фестивала в София ще бъде представен и на фестивалната публика в Пловдив. В края на 2011 филмът получи наградата „Kodak Vision” за най-добър оператор в Сламданс ’12 и разказва за млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка, за да се върне у дома при своя страстен приятел Вал. Той обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът ù Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага, и обречената любов с Вал.

В програмата е включена и специалната премиера на най-новия филм на руския режисьор Алексей Балабанов „Огнярът”. В новия си киноразказ авторът на „Карго 200”, „За уродите и хората”, „Война” и „Брат” ни пренася в света на Русия от края на ХХ век. „Огнярът” е криминална драма в духа на киното пост Тарантино.
 
Най-новият филм на един от най-добрите съвременни руски сценаристи и режисьори Александър Миндадзе носи името „В събота” (номинация за „Златна мечка” в Берлин’11) и е част от програмата на София Филм Фест в Пловдив през 2012 година. Това е първият руски игрален филм, посветен на ядрената катастрофа в Чернобил. 26 април 1986 г., събота. Ядреният реактор на Чернобил е избухнал. Партийните лидери се опитват да омаловажат станалото, но младият партиец Валерий Кабиш – барабанист в група, добре вижда паниката по лицата на висшестоящите другари и разбира, че всяка минута е от значение. Филмът разказва истинската история на проваления му опит за бягство.

„Любовникът” на Каталин Митулеску заслужава аплодисменти за това, че се занимава с щекотливия проблем за секс трафика, така актуален в Румъния. Лука (Джордже Пищереану) е любовникът от заглавието на филма. Чаровен и с невинна физиономия, той съблазнява млади жени, за да ги продаде след това за проститутки.

За втора поредна година в програмата на София Филм Фест в Пловдив ще има „Филм-изненада“, специално подбран от директора на СФФ Стефан Китанов. Кой ще бъде той, ще разберете на самата прожекция. Традиционна част от програмата е и OK SHORTS – прожекция на няколко късометражни филма, включваща победителите от конкурсите за кратки форми на фестивалите в Сараево, Клуж, Истанбул и София (Филмово предизвикателство).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина