Актуално

Студентска формация от ПУ зае първите две места в световния ТОП 40 за етно музика

Първите две места в ТОП 40 Видео за м. август на световната платформа за етно музика – Еthnocloud, зае студентската вокално-инструментална формация „Жарава“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Клиповете към композициите „Калино, Калинче“ и „Миш-маш“ на младите музиканти са получили най-много гледания и са извоювали съответно първо и второ място в Ethnocloud.

Новината съобщи ръководителят на групата Владимир Величков, докторант и преподавател в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Той обясни, че в глобалния етночарт със свои продукции участват музиканти от целия свят. За първи път челните места се заемат от българска група. Успехът е голям – както за страната, така и за Пловдив и за Пловдивския университет, смятат студентите и техният преподавател.

Формация „Жарава“, която е сформирана от студенти от специалността „Музика“, успешно съчетава и миксира съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение да се обърне към корените си. Идеята за създаването на групата е на преподавателя Владимир Величков, като целта му е студентите не само да придобият добра вокална или инструментална подготовка, а и да получат шанс за професионално развитие.

В „Жарава“ участват вокалистите Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан, Валя Иванова – гъдулка, Йордан Топалов – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан, и Борислав Алексиев – кавал.

Студентската музикална формация ще бъде в светлината на прожекторите и през следващия месец, когато „Жарава“ заедно с други известни музиканти ще се включи в програмата на откриването на Световното първенство по борба за ветерани, което ще се проведе в Пловдив от 10 до 15 октомври в зала „Колодрума“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина