Актуално

Струнен квартет Паганини докосна публиката в Пловдив до Миланската Скала (ГАЛЕРИЯ)

Франческо де Анджелис – концертмайстор на оркестъра на Ла Скала  – Милано, води майсторски клас в НУМТИ “Добрин Петков”

С шедьоври от италианската класическа съкровищница откриха Есенното издание на "Дни на музиката в Балабановата къща"

Соня Попова

Бутиковият международен фестивал на Пловдив „Дни на музиката в Балабановата къща”, който сбъдва мечти и винаги изненадва, отново го направи с откриването на есенното издание за 2018-а година. Публиката в концертната зала на Градски дом на културата „Борис Христов“ в неделя вечер успя да се пренесе на крилете на музиката  във фамозния оперен театър в Милано Ла Скала.

Докосването извърши „Струнен квартет Паганини" в състав Франческо де Анджелис /Италия/ –цигулка, концертмайстор на Оркестъра на Миланската Скала, Евгения Станева – цигулка, Елена Фачани /Италия/ – виола и Ливия Ротонди /Италия/ – виолончело. PAGANINI String Quartet изляха на сцената вълшебство от шедьоври на великия романтик Верди и магьосника на цигулката Николо Паганини.

Ръководителят на квартета Франческо Де Анджелис е харизматична фигура за музикалния живот в Италия. Той е избран лично от Маестро Рикардо Мути за концертмайстор на симфоничния и оперния оркестър на Ла Скала. Известен е и като солист, камерен изпълнител и педагог. Води майсторски класове в редица държави.

Цигуларката Евгения Станева е пловдивската гордост  в Ла Скала, Милано. Тя е завършила НУМТИ „Добрин Петков“, след което се дипломира във Виенския музикален университет.   

На концерта снощи възпитаници на Пловдивското музикално училище попиваха в захлас емблематична програма от шедьоврите в италианската съкровищница. Част от тях днес са още по-щастливи, защото  учат от първа ръка от музиканти от един от най-обичаните и прочути по света оркестри. Днес концертмайстор на оркестъра на Миланската Скала, води Майсторски клас “Музикартисимо” в НУМТИ “Добрин Петков”.

Есенното издание на IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, на призовете „Музикален проект на годината”, Награда за музика „Пловдив” и Златен медал за принос в честванията на световноизвестния бас Борис Христов, обещава изящна и извънредно богата палитра от концерти.

Поредната изненада е тази вечер от  18 часа, когато в Големия салон на втория етаж на Балабановата къща за пръв път ще бъде представено кабаре.

Фестивалът е част от Културния календар на град Пловдив за 2018 година и се осъществява с подкрепата на Фондация “Америка за България”, Община Пловдив, Общински институт “Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Цялата галерия от неповторимия концерт може да проследите в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина