Актуално

Стотици на крака пред летящия балет на Грузия


Яростни и грациозни, танцьорите от националния балет на Грузия- Сухишвили представиха грандиозния си спектакъл снощи в Панаирното градче. Стотици хора дойдоха, за да станат свидетели на зрелищното представление. Хореографията съществува от почти век, преобразявана по малко през годините. Възрастта на 70 танцьора, мъже и жени, и музикантите от оркестъра варираха от 20 до 70 години. Но те танцуваха с неподправена енергия и елегантност. Атрактивните костюми са ръчна изработка и само за едно представление грузинците сменят 600 тоалета със скъпоценни камъни.
Image title
Запазената марка на „летящите грузинци” – сабите и ножовете са изработени от стари грузински майстори .

Танците на Сухишвили съчетават грузински народни танци и класически балет. Мъжките танци се Image title
отличават с енергичност и акробатични движения. Всеки танц започва в секундата, в която свършва предишният. Оригиналността на мъжката танцувална техника е известна в света – грузинците са единствени, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.
В същото време жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Image title
Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Движат се с малки, но бързи стъпки. Сякаш се плъзгат по сцената, носят се с грациозността на лебеди, изящно плаващи по повърхността на лебедовото езеро.
Тази вечер е финалът на турнето в София. Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина