Актуално

Ставри Калинов: Скромността не краси човека, а моженето

Художникът направи картинен шоу-спектакъл, вместо откриване на изложба
Image title
Не съм спал няколко дни. Не помня някога да съм почивал. Иначе тези картини никога нямаше да ги има. И да знаете – скромността не краси човека, а моженето. Да си скромен е най-унизителното нещо. Така започна картинния си шоу-спектакъл „Енерганс“ в галерия „Възраждане“ художникът Ставри Калинов. Вместо класическо откриване, на което ценителите на изкуството гледат новите платна, той показа една по една творбите си в предварително закачена на стената огромна рамка. Всичко е рисувано с ръце и мистрия, не съм използвал четка, уточни творецът. 20-те платна с размери 1.50:1.50 бяха показани и тълкувани лично от него пред гостите, които избраха кои да останат в постоянна експозиция за 24 май.
Аз съм обикновен можещ. А да можеш – значи да си всеотдаен. Не дадете ли последния дъх за това, което искате, ще изтървете мига, обърна се Ставри към публиката и продължи да разсъждава на тема любов: Любовта не значи секс или пари, а значи заслуга. Едно от платна изобразяваше огромна лампа, защото според художника, ако няма светлина – няма живот. В друга от картините той отъждествява жената с природата като Image title
продължителка на рода. Не е срамно – това е началото на живота, обясни Калинов, докато показваше платно, изобразяващо женски полов орган. Всяка работа била направена за не повече от час и половина, като през цялото време авторът се забавлявал. Една от картините, която предизвика овациите на публиката, бе „Магистрала на духа“. Какво е живот?  Жив с вот, отговори в типичния си стил творецът. Да станат част от спектакъла пристигнаха негови симпатизанти в черни одежди от Атон.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина