Актуално

Солисти на Националния оркестър на Франция свирят в големия салон на Балабановата къща тази вечер

Вторият концерт от програмата на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” ще представи на 21 септември от 18.30 ч. в Балабановата къща знаменитите солисти на един от най-елитните европейски оркестри – Националния оркестър на Франция. Освен многобройните си  изяви в най-прочутите зали по света, това е оркестърът, който участва в излъчвания по цял свят концерт пред Айфеловата кула в Париж.

Българското присъствие в ансамбъла е на великолепната негова солоконтрабасистка, пловдивчанката Мария Широколийска. През юли 2017 с изпълнението на Концерта от Нино Рота тя влиза в историята като първия контрабасист, получил привилегията да бъде солист на Националния оркестър на Франция. Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Ивентим.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Фондация „Музикартисимо”, Министерство на културата и др.

Мария Широколийска завършва музикалното училище в родния си град Пловдив, където наред с контрабаса учи и пиано, и печели наградата „Проф. Здравко Манолов”, а през 1994 – и Първа награда на Националния конкурс за млади таланти в София. През 1995 продължава обучението си в НМА „Проф. П. Владигеров” в класа на Н. Николов, и завоюва Първа награда на Националния конкурс „Св. Обретенов”. През 1999 е приета в Консерваторията във Франкфурт, където се усъвършенства при проф. Г. Клаус, а през 2004 й е присъдено отличието „Master of Arts”.

През 2007 печели конкурса за соло-контрабасист  в  Националния оркестър на Франция, с диригент Курт Мазур, и получава шанса да свири с прочути маестри, като Р. Мути, Д. Гати, Б. Хайтинк, С. Озава, Сър К. Дейвис, Кр. Ешенбах, както и със солистите Марта Аргерич, Ан Софи Мутер, Джошуа Бел, Рене Флеминг и много други. Мария Широколийска е соло-контрабасист и на два ансамбъла, обединили водещи европейски музиканти: „Дисонанс” и „Европейска Камерата”. Активен камерен изпълнител, тя се изявява в множество фестивали – Festival de Prades, Festival de l’Emperi, Penderecki Festival, Festival Berlioz, Consonances, Festival de Radio-France a’ Monpellier. През 2013 и 2016 Мария е поканена от Рикардо Мути да участва в селекцията на младежкия оркестър „Луиджи Керубини”. А през същата 2016 е удостоена и с друга голяма чест – членство в журито на авторитетния конкурс „ARD” в Мюнхен. От септември 2017 Мария Широколийска  е и новият професор по контрабас в Ecole Normale de Musique de Paris.

Никола Бонн заема поста соло-виолист в Националния оркестър на Франция от 1992, като същевременно в продължение на шест години е соло-виолист и на Камерния оркестър на Европа, допринасяйки за реализацията на множество записи с диригента Николаус Харнонкур. Обучението на Никола Бонн започва при Serge Collot и Jean Hubeau в Парижката консерватория, продължава в Университета за изящни изкуства в Канада, като завършекът му – в Кремона (Италия), при Бруно Джурана, се оказва особено вдъхновяващ за неговото израстване. Лауреат на международните конкурси за камерна музика във Флоренция и Мелбърн, Никола Бонн записва „Lachrymae” на Бритън в Лондон с Chamber Orchestra of Europe, а в партньорство с Йо-Йо Ма изпълнява партията на Санчо Панса в „Дон Кихот” на Щраус. Участието му като солист в Симфония-концертанте на Моцарт с Националния оркестър на Франция, дирижиран от Евгений Светланов в Theatre des Champs Elysees, е аплодирано бурно в пресата. Бонн свири като солист и в „Харолд в Италия” от Берлиоз, под диригентството на Даниеле Гати. Като камерен музикант повече от десетилетие той е част от квартет „Kandinsky”, с който записва клавирните квартети на Брамс, Шосон, Лекю, Сен-Санс и Кастильон. Концертира в най-големите европейски концертни зали, често в партньорство с прочути имена, като Andreas Schiff, Franz Elmerson, Gordan Nikolic, Alexander Melnikov и много др. Никола Бон е професор в Парижката консерватория, преподава и в Pole d’Enseignement Superieur Bordeaux Aquitaine, като дава своя принос и за оркестровата квалификация на бъдещите френски виолисти в Orchestra Francais des Jeunes.

Мишел Мурагес се радва на разнообразна кариера като солист, камерен музикант, оркестрант и педагог. Той е член на Националния оркестър на Франция от 1989, професор по камерна музика в Парижката консерватория и професор по флейта в Conservatoire Regional de Paris. Мурагес постъпва в Париж в класа на Жан Пиер Рампал и Ален Марион на 14-годишна възраст, а две години по-късно печели първа награда за флейта и първа награда за камерна музика в класа на Кристиан Ларде. През 1978 става победител в Международния конкурс на Гилдията на парижките солисти, а  през 1981 – и в Международния конкурс в Будапеща. 

През 1980 флейтистът основава прочутия Quintette Moragues, с двамата си братя Пиер и Паскал, и съмишлениците Давид Валтер и Патрик Вилер. Като камерен музикант Мурагес си партнира със знаменити солисти и ансамбли, като Barbara Hendricks, Sandrine Piau, Shlomo Mintz, Regis Pasquier, Gerard Poulet, Raphael Oleg, Gerard Causse, Bruno Pasquier, Nicolas Angelich, Philippe Cassard, Dalberto, Claire Desert, Brigitte Engerer, Christian Ivaldi, Pascal Roge, Christoph Henkel, Isabelle Moretti, Melanie Dutreil, Ysaye Quartet, Trio Wanderer и много други. В оркестровото си битие Мишел Мурагес е свирил под палката на Ленард Бърнстейн, Пиер Булез, Сър Колин Дейвис, Даниеле Гати, сър Гардинър, Кристиян и Пааво Ярви, Лорин Маазел, Сейджи Озава, Бернард Хайтинк, Рикардо Мути, Жорж Претр, Курт Мазур и др. Артистът има богата дискография, като дискът на Quintette Moragues с произведения на Моцарт печели Голямата награда на Академията „Чарлз Крос”. 

Мелани Дютрьой, завършила с отличие Conservatoire National de Region de Boulogne-Billancourt /1995/, е приета в Парижката консерватория в класа на Изабел Морети, където през 1999 и 2000 получава две първи награди – за соло арфа и за камерна музика. Подчертаният й интерес към камерното музициране я прави участник в разнообразни камерни формации: цигулка и арфа; флейта и арфа;  виола, флейта и арфа, и др. Един от любимите й ансамбли е дуетът от арфи, който създава преди няколко години с арфистката Мари Норман. Като солист и камерен изпълнител Мелани Дютрьой участва в множество фестивали във Франция и по света, партнира си с прочути музиканти и състави, като Michel Moragues, David Walter, Sabrina Maaroufi, Le quatuor Castagneri, Sebastien Surel, Magali Mosnier, Sarah Nemtanu, Eric-Maria Couturier, Nicolas Bone, L’ensemble de ch?urs Nicolas de Grigny, Michel Rousseau, както и с редица инструменталисти от големите парижки оркестри. Мелани Дютрьой свири редовно в най-авторитетните френски оркестрови колективи. През 2010 печели конкурса за соло-арфа в Orchestre des Gardiens de la Paix. Професор е по арфа в Conservatoire d’Asnieres-sur-Seine.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Щом са се съгласили да се сгъчкат У ГОЛЕМИО САЛОН НА БАЛАБАНА мале мила правете сметка докъде са деградирали – амчи те после в някоя станция на Софийското Метро да идат да солират, че дано някой им снесе жълта стотинка … кис-кис майни, айде по калдаръмо доде не сме ви го асвалтирале!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина