Актуално

Скулптура, пейзажи и инсталации представят трима от младите художници в Есенните изложби

Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор

Продължаваме поредицата кратки разговори с художници, които участват в 51-те Национални есенни изложби. Представяме ви дебютът във форума Явор Костадинов, както и Мартиан и Юлиян Табакови.  

Славена Шекерлетова

Явор Костадинов (дебют)- живопис, Балабанова къща, двор:

От Пловдив съм, затова и самият проект и изложбата са някак много важни и специфични за мен. Чувството е особено, защото през гимназиалния ми период съм рисувал в двора на Балабановата къща. Наложи се да я видя в нова светлина и да преценявам как да използвам самите пространства.

С изключение на пейзажите и един-два портрета представям нови работи, правени специално за изложите. Може да ги разделим на две – серия по-голямо форматни пейзажи и серия от портрети. Пейзажната серия взе превес.

Накратко идеята за пейзажите е свързана с реалността, която ние виждаме и това, което може би го има някъде зад нея, встрани, вплетено, но ние нямаме сетивата да го видим.

Напоследък ми се случва да смесвам материали, но основно използвам маслена и акрилна техника върху платно, също и пастел. Не се ограничавам с определена техника, избирам това, което ми е нужно според настоящата работа.

Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор:

Поканата за тези изложби по някакъв начин ме накара да се чувствам признат и се мотивирах. Аз се радвам на селекцията от автори, познавам голяма част от тях и съм уверен, че това е добър подбор, чувствам се добре в компанията.

Специално за темата са правени моите работи. „Отвъд повърхността“ ми пасна, защото в последно време разсъждавам върху това как всеки човек поотделно има своите ограничения и е затворен в някакво пространство. В една от работите си се фокусирам върху самите граници – металната кутия в двора на къща Хиндлиян. Материалите са платове, бърза техника, която ми позволява да правя големи неща, да композирам свободно. Мисля, че платът като материал е чудесен за идеята ми тези фигури да имат излъчването не точно на хора, на животни, а на някакви същества. Търсех и китеници и хич не ми беше лесно. (смее се). Всички фигури не са в покой, а в някаква вътрешна борба.

Юлиан Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, маза:

В работите, които представям има една игра на думи: „отворено-затворено“, „свобода–затвор“, повърхността е само основа на разсъжденията. Всичко е повърхностно, но ние емоционално го натрупваме и всеки по своему третира всяка повърхност. На първия етаж представям много стара инсталация от 2000 година, която е част от моята дипломна работа в Париж. Тук е „Портретът на безличната тълпа“ – проект, който започнах за това събитие, но ще се развие.  На горния етаж на мазата в къща Хиндлиян представям една фотография, която се казва „Отвъд и в рамките на“. Това са летящи птици и самият факт е, че са в затворено помещение е подтик към самият теб да излезеш навън.

Авторите, включени в изданието тази година са: Калоян Илиев – Кокимото- рисунка, обект, Мексиканска къща, зала; Мартин Трифонов- скулптура, Мексиканска къща, двор; Атанас Тотляков- графика, къща Хиндлиян, веранда; Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор; Юлиан Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, мааза; Шевкет Сюнмез- живопис, Балабанова къща, първи етаж; Богдан Александров- живопис, Балабанова къща, дълбока зала; Даниел Леков- фотография, Балабанова къща, първи етаж; Моника Роменска- графика, Балабанова къща, сводеста зала; Явор Костадинов- живопис, Балабанова къща, двор.

Източник: Капана.бг

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина