Актуално

Симфоничен концерт отбелязва 50 години творческа дейност на Александър Йосифов

Симфоничен концерт ще отбележи 50 години творческа дейност на композитора Александър Йосифов на 1 април от 19 часа. В Концертна зала ще прозвучи Симфония-концертанте за 2 клавирни дуа на композитора в изпълнение на солистите Дора и Анастас Славчеви, Зорница Петрова и Ромео Смилков. Оркестърът на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от проф. Пламен Джуров. В програмата са включени още А. Дворжак – Славянски танц №1, Б. Сметана – из “Моето отечество” – симфонична картина "Вълтава" и Чайковски – Фантастична увертюра "Ромео и Жулиета".

Проф. Александър Йосифов е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Завършва висше музикално образование в Националната музикална академия в София в класа по композиция на проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева.  Проф. Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1 500 опуса във всички музикални жанрове. Проф. Александър Йосифов е автор на 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, концерт за виолончело и оркестър, за кавал и оркестър, за флейта и оркестър

Автор е на 58 опуса за клавирно дуо, които в последните години му донасят изключително международно признание.  Творчеството на композитора включва също хорова и детска музика, вокални песни, над 800 естрадни песни, над 300 обработки на народни песни, авторска музика към игрални и документални филми. Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” и в Нов Български Университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Проф. Пл. Джуров гастролира в български и чужди оркестри, между които са Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония. От 1988 г. работи непрекъснато със “Софийски солисти”. Заедно с ансамбъла е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Проф. Пламен Джуров е носител на поредица награди за композиция и дирижиране.  След 1990 г. той е от учредителите на поредица нестопански организации, свързани с българското музикално наследство – фондациите "Борис Христов", "Панчо Владигеров", "Петко Стайнов", "Софийски музикални седмици", "Международен балетен конкурс", както и "Музикаутор".

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина