Актуално

„Секс без захар“ в Драмата

Image title
Сексът и тлъстините – това се двете основни теми, около които се завърта сюжетът на моноспектакъла „Секс без захар“, чиято премиера е в сряда в Драмата. Обградени сме от какви ли не сексуални съвети и предложения за диети, но казват ли те истината? Не. В тази искряща комедия по Франка Раме и Дарио Фо зрителят може би ще научи най-накрая абсолютната истина и ще напусне театъра променен. Режисьорският тандем Борислав Петранов-Щефан Флеминг е избрал актрисата Елена Атанасова за реализация на идеята си.
В спектакъла са използвани песни на бразилската певица Marisa Monte, израелския певец Mike Brant, американката  Eartha Kitt както и на французина Gerard Lenorman.
От  година насам Елена е щатна актриса в Драматичен театър -Пловдив, където участва в спектаклите „Оркестър без име”, „Площад „Синева”, „Тишина, моля!” и „Когато гръм удари”. Актрисата играе и в Народен театър „Иван Вазов”, През последните 12 години е участвала в представления на „Младежки театър”, Народния„ Сълза и смях”, Сатирата, Варненската опера. През 2003-та  е отличена с  “Аскеер” за изгряваща звезда  за ролята на Бриджет Джоунс.

Преди да се роди тази пиеса, се ражда моноспектакълът на Франка Раме със същото заглавие. Повод за него е една скандална за времето си книга “Дзен, или изкуството на чукането”. Тя имала за цел да просвети сексуално подрастващото поколение. Много популярна сред младежите, но предизвикала бурни реакции в консервативна Италия. По време на своите турнета и срещи с публиката, на Раме й се налага често да дава своята оценка и коментар за тази книга. Накрая решава да даде своя творчески отговор на поставените в книгата проблеми. В началото представленията на този моноспектакъл са на базата на импровизацията, по-късно, заедно с Дарио Фо, тя написва и текста, който до ден днешен се играе с огромен успех по световните сцени.

Пиесата “Да си дебел е красиво” изследва проблемите на изкуствено създадените комплекси, на самотата, на бягството от действителността, на страха от контакта с другия пол.
Когато през 1997 година  Дарио Фо получава Нобелова награда за литература, немският журналист от вестник “Ди цайт” Ролф Михаел пише: “Неговата партньорка има участие в творчеството му, почти колкото и той самият. Пиеси като “Отворена брачна двойка”, които са световно известни и имат изключителен успех, са създадени от двамата. Няма пиеса на Фо, в написването на която Франка Раме да не е имала изключително участие. Но тя е автор и на пиеси, които посвещава на различни теми, които засягат жените. Твърдо и много директно разказва и играе тези женски истории, част от които са и автобиографични”.
      

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина