Актуално

Разрухата в Тютюневия град на фокус в Арт Позитив

Димитър Митовски участва във фестивала с две видео творби

13-то издание на фестивал за съвременно изкуство Арт Позитив стартира на 14 юни в Център за съвременно изкуство- Баня Старинна.  Тазгодишната тема „Негатив”, зададена от Асен Кръстенов е едно добро предизвикателство към артистичната общност на Пловдив. Чрез отворена покана получихме редица интересни предложения, някои от които ще имате възможността да видите от 14 до 30 юни в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна“.

Изданието се очертава, като едно от най-силните, с високо качество на съдържанието и разнообразие от изразни средства. Ще видим автори, които не са излагали от години в Центъра. От Швейцария, Албена Михайлова изпрати видео творба, която анонсира нейния последен филм, който е на обиколка по международните кинофестивали. Димитър Митовски, познат на широката публика като автор на най-успешният сериал „Под прикритие“ участва с две видео творби, които по различен и провокативен начин засягат темата „негатив“. Надя Генова доразвива творбите си от фестивал на светлината „Луммикс“. Севдалина Кочевска се представя с най-новата си „сайт специфик“ видео инсталация. Едно невероятно попадение, предизвикващо огромен интерес. Емил Миразчиев отново ни напомня за негативите от разрушения тютюнев склад  и темата – паметник на културата ли е или не. Маргарита Попова представя светеща кутия рефлектиращ от негативни усещания към усмивка. Илия Ламбов влиза в бизнеса, представя ни новите тенденции, негативните пластове в културните процеси и бизнес структурите. Дамян Христов ни предлага визуалмата игра на скулптурните форми на релефа и орелефа. На откриването Павел Найденов ще ни изненада с аудио пърформанс. Ще имаме и послание и от Столипиново.

Темата:
"НЕГАТИВ"
Живеем в дуалистичен свят. Всичко води след себе си или е предшествано от своята противоположност. Дойде момента, в който “Арт позитив” се изправя пред една неизбежна противоположност – “Ннегатив”.
Автор на темата на тринадесетото издание на проекта “Арт позитив” е Асен Кръстенов. Той освобождава махалото от неговата “позитивна” кулминация и го засилва в противоположна посока. Фиксираната “плоскост” на действие на Арт позитив се завърта за да видим обратната страна:
ВИТИЗОП ТРА – НЕГАТИВ
Идеята не е в буквализма, нито във формалната реакция на тотално отрицание или деструктуриране. Сред безбройните трансформации, които преживява изкуството то многократно се завръща в състоянието да бъде опозиция на самото себе си.
В това е идеята на бъдещата изложба, да се даде израз на противоположността на очакваното. В този смисъл авторите могат да открият другия полюс на своята творческа двойнственост. Личния манифест от избрани естетически норми и художествени практики може да претърпи драстична промяна. Какво е онова от другата страна на “медала”? Силен ли е контрастът?
Концепция: Надя Генова
 

Участници: Албена Михайлова, Дамян Христов, Димитър Митовски, Емил Миразчиев,
Илия Ламбов, Маргарита Попова, Надя Генова, Павел Найденов, Севдалина Кочевска.

С подкрепата на Община Пловдив и Гьоте институт.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина