Актуално

Публиката прави избор и дорисува реалността в Националните есенни изложби

Противоположности, хармония и естетика в тазгодишния форум с име „Огледало”

Старият град става галерия за месец

Националните есенни изложби вече са подредени в три от къщите в Стария град. От утре всеки може да надникне в себе си и света наоколо чрез Огледалото на изкуството в Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство. Именно „Огледало” е темата на тазгодишното издание на един от най-посещаваните култури формати, който ще тълпи арт ценителите около 9 напълно различни и в същото време толкова загадъчно близки изложби. Авторите им Милена Цочкова, Андрей Градечлиев, Яна Стойчева, Ясен Панов, Стела Василева, Евелина Петкова, Иван Кюранов, Милена Бочукова и Деян Янев очакват старта на форума, който ще продължи цял месец.

Милена ЦочковаМоите работи са Огледало, в което всеки може да отъждестви себе си, тъй като в тях няма лица. Аз се занимавам с човешката фигура, но не и с личността зад нея. Оставям на хората сами да я открият, сами да нарисуват лицето в представите си, каза Милена Цочкова около живописните си картини и рисунките си. Именно работа на известния в Германия и непознат у нас творец краси каталога на Есенните изложби тази година. Мен ме интересува човекът. Интересува ме търсенето на самопознание. А огледалото и изкуството са точно това.  Днес светът има нужда да се вглеждаме в себе си, има нужда от самопознание, казва Цочкова.

Тази година Националните есенни изложби залагат на баланса между различните форми и техники. Ще видите живопис, фотография, колаж, рисунки, пластика, графика, светлинна инсталация. В Стария град ще бъде разлистен пълния букет от визуалните начини за ровичкане в сетивата на публиката. Повечето творци искат хората сами да открият посланията, да изберат своя образ, а някои и сами да завършат работите им в представите си.

Андрей ГрадечлиевНе търсих конкретна символика. Обектите, които съм снимал са от третото по големина в Европа пристанище в Антверпен. Със снимки от там създадох тези графики. Исках изображенията да са сравнително агресивни, да затворят в орбитата си зрителя. Да имат някаква динамика. Да респектират. Темата Огледало е много символична, но аз не съм търсил да визуализира някакви философски мои наблюдения. Няма някакви скрити значения. Хората могат да разпознаят в детайлите нещо, да си разгадаят сами за себе си нещичко, но съм нямал за цел да предавам послание, казва и намига друг от известните творци в чужбина Андрей Градечлиев.

Деян ЯневКураторът Галина Лардева ме покани да участвам в изложбите с тема Огледало тъкмо в момент, в който се бях фокусирал в противоположностите. Идеята ми бе между работите ми човек да застане пред избор. Но да избягва крайностите, а да търси баланса, казва край картина, на която е изобразил духовническа одежда във формата на боен изтребител, художникът Деян Янев. Той е подредил живописната си изложба в Мексиканската къща. Всеки прави своето право на избор дори пред картините, казва той, пред две противоположни смислено платна, които провокират зрителя да избере на коя маса да седне- тази на Демоните или тази на Ангелите. В друго огледало, публиката може да избере дали да бъде стрелецът в силната позиция или мишената в ролята на слабия. Тук той засяга и темата с бежанската вълна.  Изберете сами. Единствената свобода е в нашето въображение. А когато се погледнем в огледалото, фонът, светът зад нас е хаос и много поднесена информация, която всъщност е дезинформация, размишлява около творбите си Янев.

Стела ВасилеваВъзприемам Огледалото като една форма, през която се появяват много пречупвания, много отражения, а не като предмет, в който човек се самооглежда, изпада в лично съзерцание. Аз просто размножавам формите чрез него, то трансформира идеята ми, казва за светлинния си обект в маазата на Къща Хиндлиян Стела Василева. Рисунките й имат отражения, но нямат фон. Тя разчита на въображението на хората сами да си гсъздадат пространството зад рисуваните й фигури.

Иван КюрановВъзприятията пък ще провокира Иван Кюранов. В изложбата си с фотографии той прави пълен контрапункт между водните лилии в двора на къщата на Клод Моне, с поп арт работа, която изобразява една от прословутите датски химикалки от миналото, които с раздрусване разсъбличаха изображенията вътре в тях. Е, Кюранов прави фото стриптийз на героя в една от дизайнерските линии на фирмата за писалки. Идеята бе да направя естетически огледален образ на тези химикалки, които в тоталитаризма се смятаха за пошли, но днес ги купуваме в ибей като ценност, казва Кюранов.

Всички девет творци ще посрещнат публиката утре в Стария град, на откриването на Националните есенни изложби. И ще призоват „Вгледайте се” с едничката мисия- да изчистим неестетическите дефекти на света около нас.     
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина