Актуално

Пътят на хор „Детска китка“ до златото във Виена (СНИМКИ)

Пловдивчанки са спечелили първото място в конкурсна програма с 21 хорови състава от целия свят

Диригентът на Хора на виенските момчета е проявил специален интерес към българска композиция – "Кукери" от Филип Павлов, част от репертоара на "Детска китка"

Пловдивският хор „Детска китка“ при ОДК – Пловдив спечели престижната първа награда на 9-ия Международен хоров фестивал на мира в края на юли месец. 42 момичета, заедно със своите 4 ръководители се представиха по най-добрия възможен начин в конкурсната програма и се прибраха в Пловдив със статуетка и грамота. Във фестивала участие взеха общо 41 състава от 10 държави, 21 от които бяха част от конкурсната програма. Как момичетата стигнаха до успеха?

Съставът е отпътувал от Пловдив още на 25 юли рано сутринта. 42 момичета, предвождани от диригента Яна Делирадева, пианист Николета Енева, главен диригент Златина Делирадева и хормайстор Джулия Узунова. На следващия 26 юли около обяд екипът вече е пристигнал във Виена. Още същия ден следобед те са участвали в церемонията по откриването в известната катедрала „Свети Стефан“. Там всички 41 хорови състава заедно са изпълнили песента „Coming together to sing, singing for a better future”. Под това мото („Да запеем заедно за по-добро бъдеще“), младите участници популяризират идеята за световен мир чрез своята музика.

Целта на Международния хоров фестивал на мира е да подпомогне междукултурното разбирателство и комуникация и да създаде взаимно уважение и хармония. Общото изпълнение на песента преминало под диригентството на Джералд Вирт, който е председател и артистичен директор на Хора на виенските момчета и председател на артистичния комитет на фестивала.

След церемонията по откриването, по-късно през деня „Детска китка“ е взела участие заедно с други 7 хора в църквата Св. Петър, където изпълнили “Veni Domine” от Феликс Менделсон, „Sanctus & Benedictus” от Джералд Вирт и „Song of Hope” от Сандра Миликън.

На следващия ден – 27 юли, хорът е преминал през три сцени. Сутринта всеки от участниците е изпълнил по 1 песен в Ротондата – основната зала на ООН във Виена. Нашият хор „Детска китка“ е изпълнил песента „Кукери“ от българския композитор Филип Павлов. След изпълнението, Джералд Вирт поздравил диригента на хора – Яна Делирадева и проявил интерес към песента и композитора ѝ.

По-късно през деня, хорът взел участие в концерта „Музика без граници“ в Дом за възрастни хора. Там звучаха песните: Филип Павлов – “Кукери”, Петър Льондев – “Бучимиш”, Джоакино Росини – “Дует на котките”, Сандра Миликън – „Song of Hope”, Дюк Елингтън – „It don’t mean a thing”. Този концерт е донесъл голямо удовлетворение на децата, останали щастливи, че са донесли радост на възрастните хора и разнообразили тяхното ежедневие.

Вечерта на същия ден всеки хор е имал възможност да репетира в зала МуТ (MuTh Concert Hall) на Хора на виенските момчета, след което са участвали и в 30-минутен уъркшоп с член на журито на фестивала.

Третият ден на „Детска китка“ в Австрия е бил денят на конкурса – 28 юли. В зала МуТ пловдивчанки са изпълнили отново песните: Феликс Менделсон – “Veni Domine”, Джералд Вирт – „Sanctus & Benedictus”, Петър Льондев – “Бучимиш” и Дюк Елингтън – „It don’t mean a thing” на конкурсната сцена.

След края на конкурсната програма, хорът е заминал за репетиция в Златната зала на Музикферайн – едно от най-легендарните места за музика в света. Това е било и най-вълнуващия момент, разказват от хора. Всеки хор е имал стриктно определено време за подреждане и изпълнение, а в края всички участници заедно са репетирали изпълнението на 3 общи песни – „Coming together to sing, singing for a better future”, “Gaudete”, “Senzenina”.

Последният ден на фестивала – 29 юли е започнал с публична репетиция на уважавания Хор на виенските момчета, отново в златната зала на Музикферайн. Там пловдивският хор се е запознал с тяхната методика, традиции и различните им диригентски техники.

В неделния ден са проведени общо 3 гала концерта – сутрешен, следобеден и вечерен поради големия брой участници на фестивала. Хор „Детска китка“ взел участие в последния вечерен гала концерт, където се обявиха и наградените състави. Хорът изпълнил 2 песни – „Бучимиш“ и „It don’t mean a thing”. След тези изпълнения „Детска китка“ е отличен със Златото – статуетка и грамота.

В последния си ден в Австрия, понеделник, 30 юли, хор „Детска китка“ е посетил Къщата на музиката. Там момичетата са се запознали с историята на известни композитори, научили са любопитни неща за човешкия слух, за гласа, за музикалната акустика. Преди да се приберат отново към Пловдив, екипът на „Детска китка“ е посетил и Зоологическата градина във Виена.

По време на фестивала пловдивският хор е участвал и в благотворителен базар в подкрепа на УНИЦЕФ. Всеки от съставите е пристигнал във Виена с различни дискове, рекламни материали и други сувенири, приходите от които са отивали за световната детска организация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина