Актуално

Пътуващите сандъчета с книги пристигат за децата в Пловдив

Идеята на проекта е новите детски книги да пътуват из библиотеки и читалища в страната

В момента из цялата страна пътуват около 80 сандъчета 

Всяко читалище или училище може да попълни формуляр в сайта http://libchest.com/ и да заяви сандъче

Гери Георгиева от издателство „Жанет-45“ е инициаторът в Пловдив и региона да се появят пътуващи сандъчета с нови книги, игри, пъзели и дори играчки за читалища и библиотеки, на които е трудно да набавят съвременни издания и любопитни игри за децата. „Пътуващи сандъчета“ е инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), насочена към насърчаване на четенето от ранна детска възраст. Част от книгите в сандъчетата са набавени от ББИА, друга част са дарение от Нов Български Университет, а над 20 сандъчета са пълни с книги, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“. Идеята на проекта е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче. Основен партньор на проекта е фондация „Детски книги“, която се ангажира с периодичното набавяне на заглавия. Интервю за Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ.

Гери, ти си инициатор на инициативата „Пътуващи сандъчета“ за Пловдив и региона. Какво представляват всъщност те и как се използват? 

Пътуващите сандъчета всъщност са една инициатива на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и фондация „Детски книги“. Идеята е определени нови книги да стигнат до места, до които по-трудно деца или младежи имат достъп до такива. Има няколко вида сандъчета. Те са обособени за определена възраст или тематично, например книги за превозни средства или за животни. Примерно в Детския отдел на НБ „Иван Вазов“ вече има  три сандъчета за бебета по проекта „Бебеландия в библиотеката“. В тези сандъчета има играчки, картинни книги и пъзели. Всъщност идеята е те да достигнат читалище и училищни библиотеки в Пловдив и региона. Събират се книги по определен списък. За избора на книги разчитаме основно на Вал Стоева, която е основател на фондация „Детски книги“. 

В училищните и в читалищните библиотеки, понеже книгите са скъпи и не се купуват достатъчно, това особено важни за картинните книги. Благодарение на пътуващите сандъчета за определеен период от време децата ще могат да прочетат и разгледат всичко, което е в сандъчето. Включително биха могли и да ги регистрират в инициативата Book crossing на сайта https://www.bookcrossing.com/. Там всяка книга си има номер и всеки, който я ползва би могъл да я регистрира. През този сайт следиш до къде пътува книгата. 

Как могат заинтересованите да се сдобият с пътуващи сандъчета? 

Всяко читалище или училище може да попълни формуляр в сайта http://libchest.com/. Там има сандъчета с описано съдържание и желаещите си избират кое да поръчат. Ако се налага може да изчакат сандъчето да се освободи в случай, че  се ползва някъде. Обикновено стои по читалища и библиотеки около 2 месеца. Може, например, от читалище в „Коматево“ да отиде в читалище „Георги Търнев“ в „Северен“.

В момента из цялата страна пътуват около 80 сандъчета с нови детски книжки. Те са били на гости в Кърджали, Благоевград, Варна, Добрич, Девня, Разград, Велико Търново, Павликени, Видин и къде ли още не. От тази година сандъчетата очакват своите домакини и в Пловдив и региона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина