Актуално

Приказка за стените на Капана

Творческият квартал изглежда така, както се чувства

Имало едно време малък квартал. На пръв поглед съвсем обикновен, но стъпвайки в него, с посетителите му се с случвало нещо необяснимо. Усещали магията на квартала и никой не искал да го напусне. Приятелите им мислели, че са в капан, но не – те били в Капана.

Все повече приказни герои започнали да се преселват в него. Едни го избрали за своите работилници и място за творчество, други направо се пренесли да живеят в него. Без значение от причината, факт е, че Капана заразявал с магия гостите си, а те го преобразили, за да изглежда така, както се чувства – пъстър, цветен и щастлив. 

Определено това е едно от местата в Пловдив, заразено с най-много позитивизъм и усмивки. Щастие на талази се излива от всяка врата в квартала и залива фугите между паветата, за да може хубавото усещане да се промъкне у вас с първата ви стъпка в почти утопичното пространство (цитират се думи на посетители). Капана е пълен с работилнички, магазини, галерии, места за хапване и пийване, но има нещо, което носи същината на неговия дух, всички го забелязват, но като че ли остава извън полезрението на хората. Това са стените на квартала…

Цялата приказка и повече снимки можете да видите в КАПАНА.БГ

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. За съжаление у нас не действат правилата в цивилизования свят, където под страх от глоби и отчуждаване собствениците са принудени да поддържат фасадите си. И нещо друго, в ЗУТ вече е забранено да се коментира архитектурата на сградите. контролира се само височина, ширина и др.п. Само за паметниците на културата има друг режим, но Капана не е Старинен Пловдив. А дори и там не всичко е наред.

  2. A naj-ogranichenata duhovna kultura i bezkrajnata agresija kam arhitekturnoto, istorichesko nasledstvo v Kapana sa okajvashtite fasadi i sastojanieto na starite kashti. Tezi „risunki“ ne sa stenni, fasadite sa obezobrazeni ot nestopanstvenostta i lipsata na interes i tvorcheska izjava ot strana na mestnata gildija na arhitektite.

  3. Самият стил на рисунките по стените повтаря клишетата наложени в масовото съзнание, смесва елементи от жанрове като комикса, рекламата и анимацията. Стенните рисунки демонстрират ограничената естетическа култура на градските маргинали и неосъзнатата им агресия към обществото. Белег на духовна криза, поразила цял свят. И все пак, има страни, в които с това се борят, вместо да се възхищават.

  4. За някои това е изкуството. И таканва им е творческата изява – да обезобразят създаденото от други преди тях, да обезобразят природни образувания, като Сахат тепе. За други като мен, това не просто е кич, отвратително е.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина