Актуално

Премиера на OPERA OPEN тази вечер на Античния театър

„Силата на съдбата“ на Верди с впечатляваща визия, адаптирана за древната римска сцена от гениалния Стефано Пода

„Пловдивската публика ще види един спектакъл, който не е нито модерен, нито традиционен, а е древен и универсален,“ казва маестрото

Грандиозен оперен спектакъл, част от фестивала Opera Open, очаква любителите на елитното изкуство тази вечер. Стефано Пода ще представи своя спектакъл "Силата на съдбата", продукция на Театро Реджо Ди Парма и Опера Пловдив на 15 юли на Античния театър от 21 часа. Вердиевата творба, която се поставя рядко и по света, е премиера в рамките на фестивалната програма.

Типично в стила си, творецът Стефано Пода не представя на публиката ретро опера, която се развива в Испания и Италия през XVIII век, а предлага емоционално пътешествие извън времето, наситено с визуални метафори, пластика и светлинни контрасти. „Силата на съдбата“ на Верди с впечатляваща визия, адаптирана за древната римска сцена от гениалния режисьор и хореограф Стефано Пода. За своята постановка на Античния театър маестро Пода споделя: „Пловдивската публика ще види един спектакъл, който не е нито модерен, нито традиционен, а е древен и универсален,  за да може символът да бъде предложен на зрителя като „оптичен“ инструмент, в които всички да се окажем гледащи себе си.”

"Tова, което мотивира най-много мен, е да създам образи, в които зрителят да не разпознава просто една актуализирана история, каквито можеш да намериш колкото искаш като пуснеш телевизора, а многобройни символи и стимули, за да изживее чрез музиката историята на собствения си живот. "

Диригент на спектакъла е маестро Диан Чобанов, който е събрал едни от най-талантливите и актуални родни изпълнители. Централните роли се изпълняват от Таня Иванова, Ивайло Михайлов, Виолета Радомирска, Венцеслав Стефанов, Николай Биков, Михаил Пулиев, Евгений Арабаджиев и др. В ролята на Маркиз ди Калатрава – Евгений Арабаджиев, а в ролята на Трабуко – Марк Фаулър. Диригенти на хора са Драгомир Йосифов и Константин Добройков, а концертмайстор на оркестъра е Мичо Димитров.

Спектакълът е издаден на Blu-Ray oт Unitel Classica за 200-годишнината от рождението на гениалния композитор и без съмнение ще бъде едно от водещите оперни събития в България през годината.

Пода е създател на над 100 оперни продукции, като последните му изяви са в Страсбург, Сао Пауло, Тел Авив и Сеул.

Билети на касите на Държавна опера Пловдив и на входа на Античния театър след 20:00 в деня на спектакъла.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина