Актуално

Правят домашен сапун с лавандула, овесени ядки и канела

Уъркшоп в Стария град събра фенове на естествените аромати
Image title
Как да си направим сами уханен сапун. И то такъв, който да отговаря изцяло на индивидуалните нужди на кожата и на обонянието. Това показа на уъркшопа „Сапунени страсти“ Мариета Шишманова, по-известна в артсредите като Мариолетка. Дамата направи показно пред клуб „Мароко“ в Стария град и събра десетки привърженици на естествените аромати. Хората с охота платиха 7.50 за участие. Освен че научиха технологията за изработка, си взеха за вкъщи и по 250 грама сапун. Оказа се, че за да си направиш сапун, съвсем не се изискват толкова материали и кой знае каква техника и пространство. Общо взето това е възможно и в домашни условия, все едно да забъркаш кекс.

Глицериновата основа, в която се съдържа рициново и фосфорно масло, се разтопява на котлона, но трябва да внимавате да не заври. Добре е да се поддържа температура от 65 градуса, съветва начинаещите Мариета. След като се изсипе в  избрана от „производителя“ формичка, се добавят етерични масла, цвят и аромат по желание. Всичко е въпрос на фантазия – в сапуна може да има мента, лавандула, розово масло, канела на прах, пчелен прашец, даже овесени ядки и кафе.
Три години живях в Дания, където почти всяка жена си бърка сама сапун вкъщи и си слага масла и аромати, подходящи за нейната кожа, казва Мариела. Тя е готова да предостави на мераклийките глицериновата основа, от която сами да си забъркат желаното ухание. Най-голямата й гордост е сапунената торта, която направила като подарък за рожден ден.Image title
Image title
Image title
Image title
Image title


Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина