Актуално

Поезия върху керамика в Хеликон

Image title
Поезия върху керамика ще представи творческият дует Стоян Терзиев и Димитър Къркеланов в книжарница Хеликон Център на 19 май от 18.30ч.. Съвместният  проект  „Словото на рибите“ е симбиоза между изкуството на думите и изкуството на скулптурата. Скулпторът Димитър Къркеланов е изписал върху керамични пана тристишия на поета Стоян Терзиев. Двамата автори са зодии Риби и затова са нарекли проекта си „Словото на рибите”, който неслучайно осъществяват в навечерието на Празника на славянската писменост и култура.
„Рибите са характерни с безмълвието си, но ние имаме какво да кажем в изкуството и нашето слово носи само претенцията за изящност, която струи от керамиката”, споделят авторите.
Идеята за тази изложба е на Димитър Къркеланов, който кани поета Стоян Терзиев за съвместна работа.  За да съберат писаното слово и глината, лирикът избира 12 свои тристишия (случайно или не – такъв е броят на зодиакалните знаци), които скулпторът изписва върху керамика, вплитайки думите с  подходяща образност. Така са се получили произведенията, които посетителите на „Хеликон“ ще могат да видят  – не само на изобразителното изкуство, а и на литературата. Скулпторът Димитър Къркеланов
Скулпторът Димитър Къркеланов
Поетът Стоян Терзиев
Поетът Стоян Терзиев
Стиховете са от последните 2 книги на Стоян Терзиев „Сънят на Пеперудата” (2003 г.) и „Устоимо” (2010 г.).
„Изписването на литература върху керамични плочи не е прецедент в историята. Един от най-древните писмени литературни източници – шумерският епос за Гилгамеш, е изписан върху глинени плочки, датиращи от преди 3 700 години” – припомня Терзиев. „Смятам, че изящното слово и глината са една естествена сплав, доказала се  през вековете”, убеден е поетът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина