Актуално

Поети от цяла Европа четат стихове на международен фестивал в Пловдив

Първият международен фестивал (биенале) на световните поети "Под небето на Копривщица и Пловдив" ще се проведе от 28 до 30 септември в Копривщица и Пловдив.

Организатори на фестивала са Съюзът на независимите български писатели (СНБП), Читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ град Копривщица, Община Копривщица и „Военен клуб“ гр. Пловдив.

Във форума участват поети от различни страни по света – от Париж (Франция) –председателят на Движението на световните поети – френският поет и учен, номинираният за Нобелова награда за 2019 г., акад. Атанас Ванчев дьо Траси (почетен член на СНБП); от Украйна – председателят на Националния съюз на писателите (НСПУ) на Украйна, поетът Михайло Сидоржевски, вторият заместник-председател на НСПУ, украинският поет Олександър Гордън, както и членът на комисията по приема на НСПУ, поетесата Инна Ковалчук (почетни членове на СНБП); от Хърватия – почетният председател на Дружеството на хърватските писатели, поетът Валерио Орлич, настоящият председател на Дружеството на хърватските писатели, поетът Сърджан Духович и хърватският поет Анте Грегов (почетни членове на СНБП); от Словения – поетите Наташа Шваркарт и Здравко Коканович; от Сърбия – поетесата Искра Пенева и Биляна Милованович; от Македония – председателят на Дружеството на писателите на Македония – Битолски литературен кръг, поетът и драматург Зоран Пейковски (почетен член на СНБП); от Италия – председателката на PEN-клуба на Италия (за област Пулия) и председател на Световното Движение "Жените и поезията", поетесата Анна Сантоликуидо (почетен член на СНБП); от Полша – председателят на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч, председател на Капитола за връчване световните награди на Европейския съюз за поезия „Омир“ в Брюксел, Белгия, председател на жури на много европейски, национални и световни награди на Полша, и света, поет и учен, проф. д-р Дариуш Томаш Лебеда, заместник-председателката на журито на много европейски, национални и световни награди на Полша и Европа поетесата, преводач и литературен критик, Калина Исабела Зола (почетни членове на СНБП).

По време на международния симпозиум поетите ще представят свои творби пред широката българска публика в градовете Копривщица (на 28.09.2018 от 17.30 часа в Конферентната зала на Старото училище) и Пловдив (29.09.2018 от 18 часа във „Военния клуб“).

В "Под небето на Копривщица и Пловдив" ще звучат чудесни стихове от световни поети на различни езици. Чуждестранните поети ще се запознаят с българската литература, музиката, изобразителното изкуство. В края на симпозиума ще се проведе размяна на награди.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина