Актуално

Подредиха историята на спасяването на Възрожденския Пловдив на площад „Централен“

Две поколения трасират пътя за спасяването на Възрожденския Пловдив

Битките на архитект Христо Пеев, унищожаването на десетки къщи за прокарването на Тунела под Трихълмието, настаняването на множество семейства в по една къща по време на първите години комунистическа власт – всички тези истории в детайл с част от изложба на площад "Централен", която бе открита късно в понеделник. На поредица табла се представят архивни снимки, чертежи и текстове за историята на Възрожденския Пловдив.

На изложбените пана се представя историята на Стария град – как след Освобождението районът запада, като най-сериозните инвестиции и поддръжка са за по-ниските части на града, с цел от ориенталски криви сокаци Пловдив да се превърне в място с модерни просторни улици, паркове и градини. Възрожденската архитектура остава встрани от обществения интерес и бавно запада.

През следващите десетилетия изчезват редица знакови сгради, старинните постройки по Трихълмието застрашително намаляват, появяват се проекти, които предвиждат разрушаването на десетки възрожденски сгради. Едва след превръщането на Пловдивския мострен панаир в международен и прииждането на чужди туристи, общинската управа проумява, че градът притежава едно истинско богатство – Старият град.

Изложбата разказва за спасяването на това богатство – от промяната на обществените нагласи до раждането на идеята; от неуверените първи опити до осъществяването на мечтата. В битката за спасяването на Стария град Пловдив отново доказва, че е уникален град. Успехът е постигнат от две поколения – първото трасира пътя към постигането на голямата цел, второто завършва делото на предшествениците си. Две поколения, живели в две различни епохи, но водени от една обща цел – възкресяването на Стария град и запазването му за бъдещите поколения.

Изложбата е част от програмата на Празници на Стария град 2018, които тази година се провеждат надслов „По трихълмието на времето“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина